Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Şubat 2007, 19:53   #226
Çevrimiçi
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




Batman'da kuş gribi
Batman'ın Gerçüş ilçesinde köy tavuklarında, Kuş Gribi hastalığı tespit edildi

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Boğazköy köyünde, köy tavuklarında "kuş gribi" hastalığının tespit edildiğini bildirdi. İlçe karantinaya alındı.

Batman'ın Gerçüş ilçesine bağlı Boğazköy köyünde köy tavuklarında, bugün itibariyle Kuş Gribi hastalığı tespit edildiği açıklandı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığından konuyla ilgili yapılan açıklamada, hastalık kaynağının göçmen kuşlar olduğunun tahmin edildiği bildirildi.

Açıklamada, söz konusu bölgede 5 Şubat 2007 tarihinde şüpheli tavuk ölümlerinin Gerçüş İlçe Tarım Müdürlüğüne ihbar edildiği, aynı gün hükümet veteriner hekimlerinin hastalık mahalline giderek incelemelerde bulunduğu ve gerekli tedbirler alınarak şüpheli materyalin Elazığ Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne ulaştırıldığı kaydedildi.

Yapılan inceleme sonucunda hastalığın kuş gribi olduğunun bugün itibariyle kesin olarak tespit edildiği kaydedilen açıklamada, hastalık etkeninin tiplendirilmesiyle ilgili detay çalışmaların sürdüğü ifade edildi.

KARANTİNA TEDBİRLERİ ALINDI

Hastalık çıkan Boğazköy köyünün etrafında 3 kilometre yarıçapında kontrol bölgesi, 7 kilometre çapında da gözetim bölgesi oluşturularak toplam 10 kilometrelik alanda sıkı karantina tedbirlerinin alındığının bildirildiği açıklamada, şöyle denildi:

“Kontrol bölgesinde mihrak dışında Aydınlı ve Rüzgarlı köyleri de bulunmaktadır. Hastalık mihrakı olan Boğazköy'de 800 tavuk, 80 hindi, 20 ördek ve kaz mevcut olup, hastalık sürecince toplam 170 muhtelif kanatlı hayvan ölmüştür. Kontrol bölgesinde mevcut kanatlı hayvanların itlaf işlemlerine başlanmıştır.

Ayrıca Kuş Gribi Ulusal Acil Eylem Planı devreye konulmuştur. Acil Eylem Planı çerçevesinde Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünde Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi ve Batman'da da Yerel Hastalık Kontrol Merkezi oluşturulmuş ve çalışmalara başlanmıştır.”

GEÇEN SENE DE GÖRÜLMÜŞTÜ

Açıklamada, Türkiye'de son kuş gribi vakasının 31 Mart 2006 tarihinde görüldüğü ve alınan tedbirler sonucunda hastalığın tamamen söndürüldüğü, bu tarihten sonra da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından sürdürülen taramalarda hiçbir vakaya rastlanmadığı kaydedildi.

Bakanlık açıklamasında, bu süreçte bakanlık laboratuvarlarında 700 şüpheli örnek (443'ü evcil, 257'si yabani kanatlı) intikal ettiği ve tamamının negatif bulunduğu vurgulandı.

KANATLI HAYVAN BESLEYENLERE UYARI

Açıklamada, kümes hayvanı besleyenlere ve kırsal alanda yaşayanlara şu uyarılarda bulunuldu:

“Kümes hayvanlarının açıkta bulundurulmaması, kümes hayvanı yetiştiricilerinin ani ve toplu ölümle seyreden şüpheli kanatlı ölümlerini bakanlığımızın en yakın birimine bildirilmesi, kümes hayvanlarının kapalı alanlarda tutulması, ölen hayvanların çevreye atılmaması, hastalıktan şüpheli veya ölmüş kümes hayvanlarıyla hiçbir şekilde doğrudan temas edilmemesi, ticari yetiştiricilik yapan kanatlı işletmelerince biyo-güvenlik önlemlerinin en üst düzeye çıkarılması hususlarına riayet edilmesi, hastalığın tespit, teşhis ve kontrolü için büyük önem arz etmektedir.”

İNGİLTERE'DE DE GÖRÜLDÜ

Bu arada başta Uzakdoğu ülkeleri ve İngiltere olmak üzere şu anda dünyanın birçok ülkesinde kuş gribi vakaları görülüyor.

En son İngiltere'nin Suffolk kentinde bir hindi çiftçiliğinde görülen kuş gribi hastalığı nedeniyle bu bölgedeki kanatlı hayvanlar itlaf ediliyor.

ANKA

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet