Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Şubat 2007, 19:36   #272
Çevrimiçi
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




Otomobil sahipleri motorlu taşıtlar vergisini, 31 Ocak'ın akşamına kadar ödemesi gerekiyor. Peki bazı otomobiller için düşük vergi ödenebileceğini biliyor musunuz?

Şükrü Kızılot'un yazısı

Taşıt verginizi daha düşük ödeyebilirsiniz

OTOMOBİLİNİZİN ya da diğer aracınızın motorlu taşıtlar vergisini, 31 Ocak 2007 Çarşamba günü akşamına kadar ödemeniz gerekiyor.

Türkiye, özellikle otomobil ve ciplerden alınan vergiler bakımından, bir "Dünya rekoruna" sahip. Bunu o kadar çok yazdık ki artık ezberlediniz.

Alış sırasında ödenen vergilerde, yabancı ülkeler ortalaması yüzde 20 civarında iken, bizde Katma Değer Vergisi (KDV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), ayrıca ÖTV’nin de KDV’si derken yüzde 117,1’i buluyor.

Alış sırasında ödenen vergiler bir yana, yıllık motorlu taşıtlar vergisi de yabancı ülkelerde ödenenin çok üzerinde... Yabancı ülkelerde, kişi başına düşen milli geliri, Türkiye ile kıyasladığımızda, bu makas daha da açılıyor...

DAHA DÜŞÜK VERGİ

Düşük vergi ödeme olayından, tüm taşıtlar değil, bazı taşıtlar yararlanabiliyor. Örneğin; otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri taşıtlar için bu tür bir avantaj var.

Aşağıda, bu araçların 2007 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tarifesine yer verilmiştir.

Buna göre, tablodaki MTV, aracınızın kasko değerinin yüzde 5’ini aşıyorsa, vergi bir alt tarifeden, daha düşük olarak ödeniyor.

ÖRNEK: Motor silindir hacmi 3.000 cm3 olan 2003 model otomobilin, kasko sigortasına esas olan değeri 40 bin YTL, MTV tarifesinde yazılı olan vergisi de 2 bin 631 YTL’dir.

Bu duruma göre, tarifedeki 2 bin 631 YTL’lik MTV, otomobilin kasko değerinin yüzde 5’i olan 2 bin YTL’yi aşmaktadır. O halde, otomobilin MTV’si bir alt kademeye göre 1.578 YTL olarak belirlenecektir.

Görüldüğü gibi, örneğimizdeki vatandaş, otomobilinin kasko değerine göre hesaplama yaptığında, yaklaşık bin YTL daha az MTV ödeyecek.

NE YAPMAK GEREKİYOR?

1- Öncelikle, aracınızın "kasko sigortası değerini" öğreneceksiniz.

2- Kasko sigortası değerinin yüzde 5’ini hesaplayıp, tarifedeki verginizle kıyaslayacaksınız.

3- Tarifedeki MTV, kasko değerinin yüzde 5’inin altında ise, yapacağınız bir şey yok. Tarifeye göre MTV’yi ödeyeceksiniz. Yüzde 5’inin üzerinde ise, o zaman bir alt kademeye bakarak, ödeyeceğiniz vergiyi bulabilirsiniz.
4- İndirimli tarifeden yararlanabilmek için, yetkili sigorta acenteleri tarafından düzenlenen "bildirim formu" ile vergi dairesine başvuruda bulunulacak.

5- Araçlarını, kasko sigortası yaptırmayanlar da "MTV indirimi" uygulamasından yararlanabiliyor.

Evet... Yapılması gerekenler bunlar. Şimdi sıra, bir hesap makinesi bulup, aracınızın kasko değeri ile 2007 yılı MTV’sini kıyaslamada...

kaynak haberim.com

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet