Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Şubat 2007, 23:00   #288
Çevrimiçi
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin gündemden çıkmaya başladığını ve bu tür platformlarda vurgulanan önemli bir unsur olmaktan çıktığını gördüğünü söyledi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Münih'teki Uluslararası Güvenlik Konferansı'nda Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin gündemden çıkmaya başladığını ve bu tür platformlarda vurgulanan önemli bir unsur olmaktan çıktığını gördüğünü söyledi.

Baykal, "Öyle anlaşılıyor ki Avrupa ülkelerinin gözünde Türkiye'nin AB'ye üyeliği, gerçekçi bir siyasi hedef olmaktan çıkmıştır. Türkiye, AB'ye tam üye olmayacaksa, bunu bilmemiz lazım" dedi.

Almanya'nın Münih kentinde bugün başlayan Uluslararası Güvenlik Konferansı'na katılan Baykal, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Rusya Devlet Başkanı Wladimir Putin'in konuşmaları ve katılımcıların yönelttiği soruların ardından verilen arada, basın mensuplarına toplantıya ilişkin izlenimlerini aktardı.

Bir gazetecinin, Merkel ve Putin'in Türkiye'yi de ilgilendiren sorunlara yaklaşımlarıyla ilgili sorusu üzerine Baykal, şunları söyledi:

"AB'nin genişleme uygulaması çerçevesinde Türkiye'nin konumu, Avrupa ve Ortadoğu'nun güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Kosova'nın, Makedonya'nın durumuyla ilgili kapsamlı değerlendirmeler yapıldı ama AB'nin genişlemesi ve zaman içinde Türkiye'yi de kapsamı içine alma doğrultusunda en küçük bir işaret ortaya konulmadı. Yani Türkiye bir anlamda gündemde görülmüyor. Bunun sevindirici yanı, Türkiye'nin bir kriz konusu olmaması. Ama Türkiye'nin bölgedeki güvenlik açısından AB ilişkilerinin geliştirilmesi noktasında sağlayabileceği olumlu gelişmelerle kimsenin meşgul olmadığını gördük. Ne Merkel'in ne de Putin'in konuşmalarında Türkiye'ye yönelik bir referans yoktu. Bir anlamda Türkiye'nin AB işi unutulmaya başlamış gibi bir durum görüyorum.

Yani Türkiye'nin AB ilişkisinin gündemden düşmeye başladığını, böyle platformlarda vurgulanan önemli bir unsur olmaktan çıktığını buradaki konuşmalarda da gördük. Bizim burada yaptığımız temasların tümünde de bu konuyu biz gündeme getirdik ve muhataplarımız çok cesaret kırıcı tavırlar sergilediler."

Baykal, Türkiye'nin AB üyelik sürecine ilişkin gelişmeler, Akdeniz Birliği önerileri ve buna yönelik tartışmalarla ilgili bir soru üzerine de şöyle konuştu:

"Bize, 'imtiyazlı ortaklığa ciddi tepki gösteriyorsunuz. Yeni bir çözüm bulmamız lazım' diyorlar. Türkiye'nin AB'ye üyelik konusu netleşmeden yeni bir çözüm getirmeye kimse kalkmasın. Türkiye bugüne kadar AB'ye tam üye olacağını düşünerek politika götürdü. Öyle anlaşılıyor ki Avrupa ülkelerinin gözünde Türkiye'nin AB'ye üyeliği gerçekçi bir siyasi hedef olmaktan çıkmıştır. Önce bunu görelim. Bunun netleşmesi lazım. Türkiye, AB'ye tam üye olmayacaksa bunu bilmemiz lazım. Bu ortaya çıkar, çıktıktan sonra Türkiye ne gibi açılımlar yapar, onlar ne gibi teklifler getirir, bunu o zaman düşünürüz."


 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet