Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Şubat 2007, 23:08   #306
Çevrimiçi
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




Maganda kurşunlarıyla yaşanan ölüm olaylarının ardından harekete geçen milletvekilleri yasa teklifi hazırlığında

Teklif gerekçesinde "suçların ruhsatsız silahla işlendiğini, ruhsatsız silahların cezalandırılmamasının silah kaçakçılığını artırdığına" işaret edildi.

DÜĞÜNLERDE ya da maçlardan sonra "maganda kurşunları"yla yaşanan ölüm olaylarının ardından harekete geçen AKP, CHP ve Anavatan Partisi milletvekillerinin ayrı ayrı verdiği yasa değişikliği teklifleri bu hafta TBMM İçişleri Komisyonu'nda ele alınacak. Yasa teklifleri, 6136 sayılı Ateşli Silahlar, Bıçaklar ve Diğer Aletler Hakkındaki Kanun'da düzenlenen para ve hapis cezalarının ağırlaştırılarak artırılmasını öngörüyor.

AKP Tekirdağ Milletvekili Tevfik Ziyaeddin Akbulut'un yasa teklifinde, kanunda sayılanların dışında, silahla girilmesi yasaklanan yerler, şu şekilde sıralandı:

-Hava meydanları, tesis ve eklentileri ile hava ulaşım araçları.

-Düğün, nişan, kına gecesi, sünnet ve benzeri eğlence yerleri ile cenaze törenleri.

-Otel, motel, pansiyon, kamping ve benzeri konaklama yerleri.

-Gazino, pavyon, gece kulübü, diskotek, meyhane, bar, birahane, içkili lokanta, taverna ve benzeri alkollü içki satılan yerler.

-Sinema, kahvehane ve kıraathane ile elektronik oyun yerleri, internet kafeler ve kamuya açık dinlenme ve eğlence yerleri.

Akbulut, teklif gerekçesinde "suçların ruhsatsız silahla işlendiğini, ruhsatsız silahların cezalandırılmamasının silah kaçakçılığını artırdığına" işaret etti. Akbulut, "eğlence ve kutlama yerlerinde içki içildiğini, içkinin gösteriş ve gelenekle silahın ateşlenmesine neden olduğunu" da kaydetti.

Döner bıçağı yasa kapsamına alınıyor

AKP Erzurum Milletvekili Mustafa Nuri Akbulut ile AKP Edirne Milletvekili Necdet Budak'ın komisyona sunduğu teklif ise, "ekmek bıçağı, döner bıçağı, balta, satır ve pompalı tüfeklerin" yasa kapsamına alınmasını öngörüyor.

Hapis ve para cezası ağırlaştırılıyor

CHP Kırklareli Mehmet Siyam Kesimoğlu'nun teklifi, yasaklanan yerlerde silahla suç işleyenler hakkinda Türk Ceza Kanunu ve ilgili kanunlarda belirlenen cezalarin iki katinin uygulanmasini, suç işlenmeden sadece silah bulunduranlarin ise, 5 bin YTL'den 50 bin YTL'ye kadar para cezası verilmesini getiriyor.

CHP'li Kesimoğlu'nun teklif gerekçesinde, "bar, pavyon, gece kulübü, düğün salonu, diskotek ve taverna gibi yerlerde içki kullanıldığı, uzmanların alkol kullanımının beyin kontrol mekanizmasını ortadan kaldırdığı" belirtilerek, bu yerlere silahla girilmesinin yasaklanması istendi.

Bakan ayrıcalığı kalkıyor

Teklif veren milletvekilleri arasında silahı nedeni ile birçok kez tartışma konusu olan Anavatan Partisi Şanlıurfa Milletvekili Turan Tüysüz de bulunuyor. Tüysüz'ün partili milletvekilleri ile birlikte verdiği yasa teklifi, "bakanlar, milletvekilleri, başbakanlık ve içişleri bakanlığı müsteşarları, savunma sanayi ve geliştirme ve destekleme idaresi müsteşarlığı görevinde bulunmuş olanların ruhsatlarında süre kaydı aranmaması" ayrıcalığını kaldırıyor.

Anavatan'ın teklif gerekçesinde ise, "Türkiye'de 7 milyon insanın silah taşıdığı, ancak sadece 2 milyonunun ruhsatının bulunduğu, yılda 10 bin kişinin yaralandığı, 3 bin kişinin ise, yaşamını yitirdiği" belirtildi.

Hakim izni geliyor

Teklife göre, ruhsat izni, emniyet müdürlüğü görüşü ve cumhuriyet savcısının olumlu mütalaasının ardından sulh ceza hakiminin kararı ile verilecek. Hapis ve para cezaları ise, tecil edilmeyecek.

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman ile AKP İstanbul Milletvekili Gülseren Topuz'un ayrı ayrı verdikleri teklifler de, hapis ve para cezalarının artırılmasını ve düğünlere silahla gelinmesinin yasaklanmasını öngörüyor.


 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet