Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14 Şubat 2007, 23:16   #331
Çevrimdışı
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




Türkiye-İran Ortak Ekonomik ve Teknik İşbirliği Komisyonu toplanıyor


Türkiye-İran 19'uncu Ortak Ekonomik ve Teknik İşbirliği Komisyonu, 18 Şubat'ta Ankara'da toplanıyor. İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mottaki ile Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, başkanlığında toplanacak komisyonun en önemli gündem maddesi iki ülkenin ortak haberleşme uydusu fırlatması.


TÜRKİYE ile İran arasında 19. Ortak Ekonomik ve Teknik İşbirliği Komisyonu toplantısı İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mottaki ile Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen başkanlığında 18 Şubat'ta Ankara'da başlıyor. 4 gün sürecek toplantıda, öncelikle iki ülke bürokratları bir araya gelecek, ardından görüşmeler bakanlar düzeyinde sürecek. Toplantının gündeminde, iki ülkenin ortak haberleşme uydu fırlatma projesi gibi çok sayıda konu bulunuyor.

Toplantıya, Türkiye adına başkanlık edecek olan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, başta ikili ilişkiler olmak üzere, haberleşme uydusu gibi konuların tümünün gündemlerinde olduğunu söyledi. 4 gün sürecek toplantıda üzerinde mutabakata varılacak konular daha sonra iki ülke bakanlarının imzasına sunulacak.

İran hükümetinin aldığı karar gereği, komşu ülkelerle yapılacak ekonomik işbirliği konularına Dışişleri Bakanı Mottaki, dış ekonomik ilişkilerde doğrudan sorumlu bakan olarak katılıyor. Daha önce İran Ulaştırma Bakanı'nın sorumluluğunda olan Türkiye-İran Ortak Ekonomik ve Teknik İşbirliği Komisyonu, şimdi İran Dışişleri Bakanlığı'na devredildi.

Görüşmenin en önemli gündem maddelerinin iki ülkenin ortak haberleşme uydusu fırlatması, askeri ve güvenlik konularında işbirliği ve İran'ın nükleer programı oluşturuyor. İran, son dönemde, kendi sanayisi ve teknolojisiyle 700 kilometre menzilli pilotsuz uçak yapmayı başardığını açıklamış; keşif, bilgi toplama ve görüntü alma amaçlı uçağın radarda kolaylıkla görülemeyeceği ve vurulmasının zor olduğu belirtilmişti.

İran'ın yeni dış politika açılımında, Fars Körfezi, Arap ülkeleri ile Türkiye, Pakistan ve Afganistan gibi ülkelerle her alanda ilişkilerini geliştirmek bulunuyor.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet