Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05 Mart 2007, 23:53   #400
Çevrimdışı
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




İngiliz düşünce kuruluşu Oxford Araştırma Grubu, yayımladığı raporda, İran'a karşı olası bir saldırının, Tahran'ın nükleer silah geliştirmesini hızlandırabileceğini açıkladı.

Raporda, uranyum zenginleştirme çalışmalarını genişleten İran'a yönelik bir askeri harekatın, Tahran'ın nükleer programının niteliğini değiştirmesine ve hızla birkaç nükleer silah geliştirmesine yol açabileceği belirtildi.

Raporda, askeri bir saldırının İran'ın nükleer programının ilerlemesini engellemek bir yana programını hızlandırabileceği siyasi ortamı yaratabileceği ifade edildi.

'İran nükleer silah geliştirme kapasitesini ilerletiyorsa da bunun nispeten yavaş olduğuna', çoğu tahminlere göre silah geliştirmek için en az 5 yıl bulunduğuna dikkat çekilen raporda, İran'ın nükleer tesislerine yönelik bir saldırının kesinlikle Tahran'ın programının hızlanmasına, mümkün olan en kısa sürede az sayıda nükleer silah geliştirmesine neden olacağı vurgulandı.

Blix: "Saldırı amacından sapar"

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (IAEA) eski başkanı, 2002'de BM silah müfettişlerinin başkanlığını yapan Hans Blix de rapor için giriş yazısı kaleme aldı.

Blix de İran'a silahlı saldırının, büyük ihtimalle amacından saparak, İran'ın kısa sürede nükleer silah geliştirmesiyle sonuçlanacağı ve bölgesel bir kaosa yol açabileceği uyarısında bulundu.

Hans Blix, "Irak'a bakıldığında, savaş başlatılmasının amacı, var olmayan kitle imha silahlarının ortadan kaldırılmasıydı. İran'da ise askeri harekat, var olup olmadığı bilinmeyen niyetleri hedef alacaktır ve bunu kaçınılmaz olarak bölgesel bir trajedi ve kaos izleyecektir" ifadesini kullandı.

Blix, 2004'te İngiliz ve ABD hükümetlerini, Saddam Hüseyin rejimine karşı savaş başlatma gerekçelerini haklı çıkarmak için Irak'ın kitle imha silahlarının yarattığı tehdidi abartmakla suçlamıştı.

Oxford'un raporunun, BM'ye bağlı IAEA'nın bugün İran ve Kuzey Kore'nin nükleer programının ele alacağı yönetim kurulu toplantısıyla aynı zamana denk gelmesine dikkat çekiliyor.

İran'ın nükleer çalışmaları

IAEA, Batı'nın nükleer silah geliştirmeye çalıştığı iddialarını reddederek nükleer programının sadece enerji elde etmek için barışçı amaçlı olduğunu belirten İran'ın programını genişlettiğini bildirmişti.

İran, BM'nin geçen ayki uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurması çağrısını reddetmişti.

Nükleer reaktörlerde yakıt olarak kullanılan zenginleştirilmiş uranyumun daha da zenginleştirilmişi nükleer bomba yapımında kullanılıyor.

Batılı güçler, İran'ın uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurmaması halinde bu ülkeye yönelik yaptırımları genişletme tehdidinde bulunurken, ABD askeri güç kullanma seçeneğini gündeminin dışında tutmuyor, ancak diplomasiye bir şans vermek istediği yönünde açıklamalar yapıyor.

Öte yandan, ABD'nin Körfez bölgesinde donanmaya ait iki uçak gemisi bulundurduğuna dikkat çekiliyor.

IAEA İran'ı görüşecek

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA)Genel Kurulu, bugün Başkan Muhammed El Baradey'in hazırladığı İiran raporunu görüşmeye başlıyor. Toplantı cuma gününe kadar sürecek.

Raporda, İran'ın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin talepleri doğrultusunda uranyum zenginleştirme çalışmalarını askıya almadığı ve çalışmalarını artırarak sürdürdüğü belirtiliyor.

Görüşmeler sonrasında İran'a yönelik daha ağır ambargolar gündeme gelebilir. İran yönetimi, nükleer programının barışçıl olduğu konusunda ısrarlı.

Ancak başta ABD yönetimi olmak üzere, Batı dünyası, Tahran'ın nükleer programını silahlanma için kullanmasından endişe duyuyor.

(cnnturk)

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet