Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16 Aralık 2004, 11:01   #5
Çevrimdışı
SezGIn
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Dünya Raporu





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Halklar 'Evet' dedi


Türkiye, AB'den 41 yılın en güzel "evet" yanıtını aldı. Parlamento, müzakerelerin gecikmeden başlamasını istedi. AB halklarını temsil eden AP'nin bu kararı büyük önem taşıyor.

Türkiye kritik 17 Aralık zirvesinden bir gün önce 41 yıllık Avrupa Birliği sürecinin belki de en anlamlı ve en önemli "evet" yanıtını aldı. Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, Türkiye raporunu oylayarak büyük bir destekle kabul etti. Böylece AB ülkeleri halklarını temsil eden AP, zirve öncesi liderlere, Türkiye ile müzakerelerin başlatılması noktasında "olumlu" bir yol açmış oldu. "Müzakerelerin gecikmeksizin başlamasının" istendiği Türkiye raporunun AP'deki gizli oylamasında 262 ret oyu çıkarken, 407 milletvekili "evet" oyuyla raporu kabul etti.

Her dilde evet

Oylamada Türkiye lehine oy veren çok sayıda milletvekilinin, ellerinde Türkçe dahil birçok AB dilinde "evet" yazılı pankartları kaldırması dikkat çekici bir görüntü oluşturdu. Genel Kurul'un pazartesi günkü toplantısında görüşülerek uzun tartışmalara konu olan Türkiye raporu, Hollandalı parlamenter Camiel Eurlings tarafından hazırlandı.

Bildiriye girecek
Bağlayıcı olmamakla birlikte zirve bildirisinde not edilecek rapor, 2 Aralık'ta AP Dışilişkiler Komitesi'nce bazı değişikliklere uğrayarak kabul edildi. Kabul kararı, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda Avrupa halklarını temsilen milletvekillerinin genel bakışını yansıtması açısından önem taşıyor. AP'nin büyük bir destekle kabul ettiği raporun oylaması, bugün başlayacak AB liderler zirvesinin sonuç bildirgesinde Türkiye paragrafında da yer alacak.

İmtiyazlı ortaklığa ret
Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkan ya da "imtiyazlı ortaklık" önerisini gündeme getiren Hristiyan Demokratlar, oylama sırasında da girişimlerini sürdürdü. Bu yönde iki ayrı önerge verdiler. Müzakerelerin başlaması için "Ermeni soykırımının tanınması" önergesi de verildi. Ancak üç önerge de reddedildi. Oylamanın ardından AP Başkanı Josep Borrell ve Türkiye Raportörü Camuel Eurlings, ortak bir basın toplantısı düzenledi. "Türkiye ile müzakerelerin başlaması için açık bir onay verildi" diyen Borrell, AP'nin Türkiye'nin tam üyeliğine alternatif kabul etmediğini de ortaya koyduğunu vurguladı. Avrupalılar'ın neden Türkiye'nin üyeliğinden korktuğuna ilişkin bir soru üzerine, "Bilinmeyenden korkulur. Avrupalılar bilmedikleri için korkuyor. Bunun için Türkiye'yi daha iyi tanıtmalı ve korkuları ortadan kaldırmalıyız" diye konuştu. Camuel Eurlings de birkaç yıldır Türkiye'nin çok şey yaptığını belirterek, "Bizler Türkiye'nin kaydettiği ilerlemelere yapıcı bir şekilde bakılması gerektiğini söylüyoruz. Türkiye'ye adil bir şans vermemiz gerekir. Ama mutlaka baskı uygulayarak, insan hakları, din özgürlükleri ve kadın hakları konusunda adım atmasını sağlamalıyız" dedi.

Kıbrıs önkoşul değil

Kıbrıs'la ilgili olarak da "Ön koşul değil. Ancak müzakerelerin başlayacağı zaman Kıbrıs'ın tanınması gerektiği belirtiliyor" dedi. Ankara Anlaşması'nın yeni üyelere uyarlanmasına ilişkin protokolün "herhangi bir kısıtlama olmadan" kabul edilmesi gerektiğini belirten Eurlings, Türkiye'nin diğer aday ülkelere göre daha iyi hazırlandığını da söyledi.

Kaynak:
Sabah Gaztesi
Fikret AYDEMİR / BRÜKSEL

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet