IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Eylül 2013, 11:33   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
IPv6 Neighbor Discovery




IPv6 Neighbor Discovery Nedir, Ne İşe Yarar

Yeni internet protokolü IPv6, bazı temel IPv4 operasyonel ilkelerini korumanın yanında bunlarda çeşitli değişiklikler yaparak kullanılabilirliklerini arttırmaktadır. Aslına bakılırsa IPv6 ile gelecek yararlı bazı yenilikler aslen IP’de değil, bunu destekleyen protokollerde yapılmıştır. IPv6 Neighbor Discovery protokolü de bunlardan bir tanesidir. IPv4 te ND protokolü bulunmamaktadır.IPv4’te bu protokolün görevini arp protokolü üstlenmektedir. Bu protokolün önemi böyle daha iyi anlaşılacaktır.

Neighbor terimi network dünyasında aynı ağda birbiri ile doğrudan haberleşen hostlar veya routerlar için kullanılır. ND protokolü bu cihazların birbirinin varlığından haberdar olup, iletişimin gerçekleşmesini sağlar.

Neighbor Discovery protokolü RFC 1970 ile 1996 da tanımlanmıştır, sonrasında 1998 de değiştirilip RFC 2461’deki halini almıştır. Neighbor Discovery protokolünün en önemli beş işlemi ICMPv6 control mesajları ile yapılmaktadır. IPv4 te ICMPv4 yönetici asistanı gibi çalışırdı, IPv6 için ise bu asistanlığı IGMPv6 ve IPv6 Neighbor Discovery protokolü birlikte üstleniyor diyebiliriz.

ICMP IPv6 da IPv4 te çalıştığıyla benzer şekilde çalışır. ICMP paketleri IPv6 da komşuları keşfetme işleminde, MTU discovery, Multicast Listener Discovery (MLD) işlemlerinde görev alır.

ICMP: Internet Kontrol Mesaj İletişim Kuralı, ICMP(Internet Control Message Protocol), hata mesajları ve TCP/IP yazılımının bir takım kendi mesaj trafiği amaçları için kullanılır.

IGMP: (İngilizce Internet Group Management Protocol), TCP/IP’de çoklu dağıtım (multicast) üyelerini yönetmek için kullanılan bir iletişim protokolüdür.

IPv6 Neighbor Discovery

IPv6 Neighbor Discovery işlemi ICMP mesajlarını ve solicited-node multicast adreslerini kullanarak komşu cihazın Mac adresini belirler, erişilebilirliği kontrol eder. Bu işlemler static cache entry yardımı ile yapılabilir, fakat bunu sağlamak için kullanıcı IPv6 adresini, gatewayi, subnet maskesini, Mac adreslerini el ile girmesi gerekmektedir. Bu sebeple statik rota girmek çok elverişli değildir.

IPv6 Neighbor Solicitation Message

ICMP paketinin tür alanındaki değerin 135 olması bu mesajın Neighbor Solicitation Message olduğunu belirtir. Bu mesaj bir cihaz aynı yerel ağdaki farklı bir cihazın Mac adresini öğrenmek istediği zaman yollanır. Bağlantı kurmak isteyen cihaz kaynak ip adresini kendi IP adresi yapar. Hedef ip adresi iletişim kurulmak istenen IPv6 adresine karşılık gelen solicited-node multicast adresidir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bu mesaj komşu cihaz tarafından alındıktan sonra, komşu tür alanı 136 olan ICMPv6 paketi yollar. Bu mesajda kendi Mac adresini belirtir ve cihazlar paket alışverişine başlarlar. Yukarıda mesajların içeriği kısaca görünmektedir.

Neighbor solicitation mesajları ayrıca stateless autoconfiguration işlemi sırasında atanan Ipv6 adresinin başkası tarafından kullanılmadığını doğrulamak için kullanılır. Bu işlem interface yeni yeni IP atanmadan yapılır.

Yapılan iş aslında çok basittir; belirlenen IPv6 adresinin kullanılıp kullanılmadığını öğrenmek için host neighbour solicitation mesajını source ip adresi belirli olmayan bir paket ile yollar, pakete Mac adresini koyar ve hedef IP ye yollar eğer bu mesaja bir cevap alırsa IP adresinin kullanıldığını anlar. Yollanan mesaja cevap dönen olmazsa interface’e bu IP atanır.

Alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
discovery, ipv6, neighbor


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
IPv6 nedir, ne işe yarar? Deep İnternet Dünyasından Haberler 0 11 Haziran 2012 15:32
IPv6 Büyük Risk! Heidi Güvenlik Açıkları 0 24 Temmuz 2008 08:19
disCoveRy disCoveRy Hey Sen! Beni Tanıyor Musun? 6 11 Mart 2007 01:32