IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Ekim 2013, 16:35   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
IPv6 Unicast - Multicast ve Anycast Adresler




IPv6 Unicast - Multicast ve Anycast Adresler

IPv6 adresleri ile tanışıp neye benzedeğini, nasıl yazılıp kullanılabileceğini inceledikten sonra artık adres tiplerini detaylı olarak inceleyebiliriz. IPv6 yapısı içerisinde broadcast adresler artık olmayacak, bunun yerine ise, aynı görev için olmasa da yeni bir adres tipi olan anycast adresler ile tanışacağız.


Unicast adresler ikiye ayrılır. Birincisi Global Unicast diğeri ise Link Local Unicast‘dir
Global Unicast adresler IPv4 adreslerinden de bilgdiğimiz Global Unicast adreslere eşdeğerdir. Global Unicast adresler 48 bitlik Global Routing Prefix ve 16 bitlik Subnet ID’den oluşur. Global Unicast adreslerdeki bu Subnet ID ve Global Routinf Prefix’ler Route summarization için bir çözüm olarak düşünülmüştür. Internet erişimi sırasında bu adresler kullanılarak paketler gönderilir. Bu adresler 2000::/3 ‘den başlayıp EEEE::/3 ‘e kadar gidebilir. Sadece bu aralıkta yer alan FF00::/8 prefixi multicast adresler için rezerve edildiği için, Global Unicast adres olarak kullanılamaz.

Link Local adresler ise, adından da anlaşışacağı gibi local olarak kullanılacak adreslerdir. FE80::/10 aralığı Link Local adresler için rezerve edilmiştir ve network cihazları 64 bitlik interface id’lerini otomatik olarak üretip, bu prefix altında çalışabilirler.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Link Local adreslerin nasıl üretildiğini detaylı olarak daha sonraki yazılarda bulabileceksiniz.
IPv4 adreslerinden de bildiğimiz Multicast adresler IPv6 içerisinde de aynen yer almaya devam edecek. Hatta artık broadcast adresler olmayacağı için multicast adreslerin daha da önem kazanacağını söyleyebiliriz. IPv4’ten bildiğimiz gibi multicast adresler aslında multicast grupları gösterir. Multicast bir adrese gönderilen paketler aslında o multicast gruba üye olan bütün cihazlara gönderiliyor demektir.

IPv4 içerisinde 224.0.0.0’dan 239.255.255.255’e kadar olan multicast adresler için IPv6’da FF00::/8 aralığı kullanılmaktadır. Burada ki “00” olan ikinci oktet multicast adresin geçerlilik süresini (flag olarak belirtilmektedir) ve kapsama alanını (scope) gösterir. Ipv6 Multicast adresler için TTL (Time-to-Live) süresi yoktur, bunun yerine flag alanındaki değerler kullanılır.


Geçerlilik süresi noktasında Multicast adrtesler için belirleyebildiğimiz iki tanım var: bunlardan birincisi sürekli (FF0X) diğeri ise geçicidir. (FF1X) Scope alanında ise Interface Local, Link Local, Subnet Local gibi farklı seçeneklerimiz var. Ipv6 adresleri içerisinde broadcast adresler olmadığı için, mutlicast paketler her yerde kullanılacak diyebiliriz. Buradan bütün cihazların birer multicast adresi olacağı anlamı çıkabilir ki doğrudur. Örneğin bütün cihazlar FF02::1 multicast grubuna dahildir. Bu ve benzeri multicast adresleri tablodan inceleyebilirsiniz.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Routing protokollerden bildiğimiz multicast adresler, IPv4 multicast adreslerine benzer şekilde kullanılmaya devam edecektir. Örneğin FF02::9 bütün Ripv2 Routerlarının, FF02::5 ise bütün OSPF Routerlarının dahil olduğu multicast grup ip adresidir.

IPv6 ile tanıştığımız yeni bir adres tipi ise anycast’dir.

Anycast adresler birden fazla interface’e atanabilen ve bu adrese gönderilen isteklere, ilgili interfacelerden en yakın olanının cevap verdiği bir yapının ürünüdür. Burada en yakın kavramı Routing protokollere göre değişkenlik gösterir. Multicast adreslerin aksine anycast adresler için tanımlanmış herhangi bir aralık yoktur. Yani unicast olarak kullanılabilen her adres anycast olabilir. Burada bir adresin anycast olup olmadığı, konfigürasyon sırasında bizler tarafından belirtilmelidir.

Cisco Routerlar üzerinden Unicast ve Anycast ip konfigürasyonları aşağıdaki gibi yapılabilir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Aslında komutlar ilgili akılda tutulması gereken tek nokta arık IP yerine IPv6 kullanacak olmamızdır. Burada adres atarken gördüğümüz “autoconfig” otomatik olarak IPv6 adres konfigürasyonunun yapılmasını sağlar. Biz burada statik olarak adres atamasını tamamladık. “show ipv6 interface brief” komutu ile görüntülediğimizde bizim konfigürasyon sırasında belirtmediğimiz FE80 ile başlayan bir adres dikkatinizi çekmiştir. Bu adres Link Local adresdir ve Router tarafından otomatik olarak üretilmiştir.

Anycast adres konfigürasyonu ise aşağıdaki gibi yapılabilir.Bir interface’in ipv6 konfigürasyonunu incelediğimizde dahil olduğu multicast adresleri de görebiliriz.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Ipv6 adres tiplerini anlatmaya çalıştığım bu yazımızın sonuna geldik. IPv6 hakkında sürekli yeni gelişmelerin olduğu, hemen hemen her gün hakkında yeni tanımlar bilgiler edindiğimizi söyleyebiliriz.

Alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
adresler, anycast, ipv6, multicast, unicast, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
IPv6 Neighbor Discovery SeckiN Ağ, Network ve Networking 0 12 Eylül 2013 11:33
IPv6 nedir, ne işe yarar? Deep İnternet Dünyasından Haberler 0 11 Haziran 2012 15:32
IPv6 Büyük Risk! Heidi Güvenlik Açıkları 0 24 Temmuz 2008 08:19