IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Şubat 2008, 09:57   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Dişleri korumanın 8 altın kuralı




Ağız kokusu ve diş çürükleri gündelik yaşamı zorlaştıran en önemli sağlık problemleri arasında. Peki ne yapmalıyız? Diş Hekimi Mehmet Kazandı, 8 adımda ağız ve diş sağlığını anlattı.


1 Sürekli kahve molası: Çoğunlukla ofis çalışanlarının sahip olduğu bütün gün kahve, çay, vs. içme ve atıştırma alışkanlığı, ağızda asit salgılayan bakterileri aktive ederek bu bakterilerin diş yüzeyinde yaşamasına ve dişleri çürütmesine neden oluyor. Çay ve kahvenin şekersiz tüketilmesi ya da bu içeceklerin yerine süt ve süt ürünlerini tercih edilmesi yanında atıştırılan yiyeceklerden kaçınmak gerekiyor.

2 Sigara kullanımı: Sigara içmek ağız kuruluğundan ağız kokusuna, dişlerin sararmasına ve hatta ağız kanserine kadar birçok hastalığa sebep olabiliyor. Sadece sağlıklı dişler için değil aynı zamanda sağlıklı bir yaşam için sigarayı bırakmak gerekiyor.

3 Diş ipinin önemi: Sadece diş fırçalamak dişlerin birbirine bakan diş ara yüzleri, kuron köprü ve implant restorasyonlarının altları ve ortodontik tedavisi gören kişilerin ağız temizliğinde tek başına yeterli değil. Diş fırçasının ulaşamadığı diş araları diş ipi kullanılarak temizlenebiliyor. Diş ipi diş eti hastalıklarından korunmak için de ideal bir temizlik yöntemi. Ağız sağlığının en önemli bakımı dişleri fırçalamak. Dişler her yaşta, günde en az iki kez fırçalanmalı. Hekim tavsiyesiyle alınan diş fırçası 3 aylık periyotlarla yenilenmeli. Yaygın olarak bilinenin aksine dişler fırçalanırken diş fırçası kuru olmalı, fırça ıslatılarak yapılan işlemde, fırça kılları yumuşadığı için temizlik tam olarak gerçekleştiremiyor. Ayrıca macunun içinde bulunan flor suyla temas ettiği zaman etkinliğini kaybediyor.

4 Tatlı tüketimi: Birçok insan yemekten bir kaç saat sonra tatlı yemeği tercih ediyor. Ancak ana yemekten hemen sonra yenilen tatlı ana yemeğin bir parçasıdır ve çürümeye yol açan bakteriler hálá çalışırken yenildiği için onları tekrar aktif hale getirmiyor, onun yerine aktivitelerini yemek saatleriyle sınırlandırmış oluyor. Bu nedenle tatlıların yemek öğünleri içerisinde tüketilmesi diş sağlığı için önemli.

5 Su ihtiyacı: Yemek yedikten sonra diş için yapılacak en iyi şey su veya süt içmek. Yemekten sonra içilen bir bardak su, yemek parçalarını ağızdan uzaklaştırıyor ve ağızdaki asidik ortamı nötrlüyor.

6 Çiğnenemeyen yiyecekler: Sakız, yapışkanlı tatlılar ve kuruyemiş ağzın içinde temizlenmesi zor alanlarda bakterilere ve hatta diş kırıklarına neden olabiliyor. Mümkün olduğunca bu tür gıdalardan uzak durmak gerekiyor.

7 Meyve ve sebzelerden kaçmayın: Meyve ve sebze yememenin ağız içerisinde kötü sonuçları var. Bilindiği gibi meyve ve sebzeler vitamin içeriyor. Bunlar dişetleri için çok önemli. Ayrıca sert meyve ve sebzelerin tüketimi dişlerde mekanik temizliğe de neden oluyor. Örneğin, elmanın ısırılarak tüketilmesi ön dişlerde mekanik temizliğe neden oluyor.

8 Şekersiz sakızı tercih edin: Eğer sakız çiğnemek gibi bir alışkanlığınız varsa şekersiz sakızları tercih etmelisiniz

alintidir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
altin, altın, disleri, dişleri, korumanin, korumanın, kurali, kuralı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Genital Hijyeni Korumanın 10 Kuralı Lucifer Kadın Sağlığı 0 08 Ocak 2012 20:52
Kuzunun dişleri 'altın kaplama' çıktı! blackkurt38 Haber Arşivi 1 08 Şubat 2008 23:55
CinseLLiğin 10 aLtın KuraLı SeriouS Cinsel Sağlık 0 18 Temmuz 2006 18:35