IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Eylül 2011, 20:17   #1
Çevrimdışı
~ Zirvala.Com ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ağız Sağlığında Doğru Bilinen Yanlışlar




Ağız sağlığı genel sağlığın aynasıdır. Dişler ne kadar sağlıklı ve sağlam olursa olsun dişleri destekleyen diş etleri ve kemiğin de aynı düzeyde sağlıklı olması gerekir. Ancak ağız bakımı ve sağlığında “doğru sanılan” öyle çok “yanlış” var ki! Ağız sağlığı için “yanlış” bazı inanışlar ve yöntemlerle vakit kaybetmeyin. Diş hekimi Göknur Gözen Halfon bu konuda bazı başlıklara dikkat çekiyor:

• İyi bir ağız bakımı için dişleri düzenli olarak fırçalamak yeterlidir. (YANLIŞ)
Sadece fırçalamak yetmez. Dişler ağız yüzeyinin sadece yüzde 25’ini kapladığından kalan yüzde 75’lik ağız yüzeyi fırça ve diş ipi ile yapılan temizlikten sınırlı fayda sağlar ve ulaşılamayan yüzeylerdeki bakteriler hızla çoğalarak dişlerin üzerine ve tüm ağıza yeniden yayılırlar. Bakteri plağına karşı etkili ve sürekli kullanıma uygun bir ağız gargarası fırça ve diş ipi günlük etkin bir ağız temizliği sağlar.


• Dişler yatay yönde (ileri geri) fırçalandığında daha temiz olur. (YANLIŞ)
Dişetinden dişe doğru her dişi 8 kez süpürecek şekilde dişleri fırçalamak tavsiye edilen yöntemdir. Dişlerin her yüzeyini dil ve damak yüzeyi yanak yüzeyi ve çiğneyici yüzeyi 8er kez süpürülmelidir ara yüzler diş ipi ile temizlenmelidir. Dişlerin günde 2 kez 3 dakika fırçalanması gereklidir. Dişler sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce üçer dakika fırçalanmalıdır.

• Ağız kokusu herkeste olur ve geçmez.( YANLIŞ)
Çeşitli araştırmaların sonuçlarına göre kötü kokunun başlıca nedenleri; sindirim sistemi rahatsızları ve ağız – diş rahatsızlıklarıdır. Sindirim sistemi rahatsızlıkları için doktora gidilmelidir. Ağız ve diş rahatsızlıklarının nedeni çürük diş ve diş eti enfeksiyonudur. Bunlar için en kısa zamanda hem bir diş hekimine gidilmeli hem de diş fırçası diş ipi ve bakteri plağına karşı etkili sürekli kullanıma uygun bir ağız gargarası ile etkin bir ağız bakımı alışkanlık haline getirilmelidir.

•Diş etleri kanıyorsa fırçalamayı kesmek gerekir. (YANLIŞ)
Aksine bir diş hekimine gidene kadar fırçalama süresini uzatıp diş ipi kullanıp antibakteriyel bir ağız gargarası ile ağız bakımınızı etkin bir şekilde yapmayı alışkanlık haline getirmeniz tavsiye ediliyor.

• Tüm dişeti sorunlarının kesin çözümü cerrahi tedavidir (YANLIŞ)
Tüm dişeti sorunlarının çözümlenmesinde iyi ve etkin bir ağız hijyeninin sağlanması vazgeçilmez bir kuraldır. En gelişmiş tedavi yöntemleri bile kullanılsa bireyler ağız hijyenine gereken önemi göstermezler ise tedaviden bir sonuç alınamayabilir.
• Protezi temizleyip geri takmak ağız bakımı için yeterlidir. (YANLIŞ)
Hayır ağzın tamamı da etkin bir şekilde temizlenmelidir. Varsa dişleri fırçalamak ve sonrasında ağız boşluğunun hijyeni için bakteri plağına ekili ve sürekli kullanıma uygun bir gargara kullanmalıdır.

• Diş eti yarıklarının olduğu bölgelere diş fırçası değdirilmez. (YANLIŞ)
Öncelikle o bölgede hiçbir besin artığının kalmadığına emin olunmalıdır. Dişetinde yarık olması diş eti hastalığının göstergesidir. Tedavi olmak için en kısa zamanda hem bir hekime başvurulmalıdır hem de etkin bir ağız bakımı alışkanlık haline getirilmelidir. Bunun için; diş fırçası kullanımı ve diş ipi kullanımı öğrenilerek düzene sokulduktan sonra bakteri plağına etkili bir ağız gargarası ile desteklemelidir.


• Her hamilelikte bir diş kaybedilir. (YANLIŞ)
Halk arasında yaygın olan her hamilelikte diş kaybedildiği ve çocuğun dişten kalsiyum aldığı düşüncesi yanlıştır. Aslında ağız bakımı eksikliği ve hamilelerin pinde görülen kusmalara bağlı olarak dişlerde çürük ve dişeti rahatsızlıkları ortaya çıkar. Uzun süreli kusmalarla midedeki asidin ağız boşluğuna gelmesi nedeniyle annenin dişlerinde çürükler ve dişeti enfeksiyonları başlar. Hamilelik esnasında diş fırçalama diş ipi ve 3 ayda bir hekim kontrolü tavsiye edilir. İlk ve üçüncü üç ayda acil olmayan diş tedavilerinden kaçınılmalıdır.


• Ortodontik tedavi sırasında dişler çürür. (YANLIŞ)
Ortodontik tedavi esnasında dişler üzerine yapıştırılan braketler daha fazla besin artığının dişlerin üzerine yapışmasını sağlar. Bu nedenle daha fazla ve daha özenli diş fırçalamak ortodontik arayüz fırçaları kullanmak ve bakteri plağına etkili bir ağız gargarası ile ağız bakımının üçüncü adımını da tamamlamanız gerekmektedir. Kanama varsa mutlaka hekime başvurulmalı ve bu üçlü bakım sürecine bir an önce başlamalıdır.

Sağlık Bilgisi

__________________
Tanrı'nın Şımarık Çocuğu..

Zirvala.com - Sohbet ve muhabbetin adresi..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 08 Aralık 2012, 14:33   #2
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Ağız Sağlığında Doğru Bilinen Yanlışlar




Dişleri beyazlatmak için başvurulan yanlış yöntemlerle sağlıklı dişler kaybedilirken ağız kokusunun herkeste var olduğu düşüncesiyle tedavi ihmal ediliyor. Ağız ve diş bakımında yapılan yanlışları ve yapılması gerekenleri Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu anlatıyor…

Ağız Kokusu Tedavi Edilebilir Bir Problem

Çürük diş, diş eti hastalığı, sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlıklar, sinüzit veya üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan ağız kokusunun, kişinin yaşam kalitesini düşürdüğünü belirten Kışlaoğlu, bu sorunun yanlış bilgilere dayanarak ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Süt Dişlerinin Bakımı İhmal Ediliyor

Çocuklarda süt dişinin erken çekimi, yeni sürecek olan daimi dişlerde çapraşıklığa ve çene kemiği gelişiminde bozulmalara neden olduğundan, bu dişlere dolgu yapılması gerekirken, yeterli bir bilince sahip olmayan ebeveynler 'Nasılsa yeni diş gelecek' düşüncesiyle dolgu yaptırmayı düşünmüyor.

Diş Hekimi Kışlaoğlu, ağız ve diş bakımında doğru bildiğimiz yanlışları şöyle sıralıyor;

* Sert diş fırçası daha iyi temizler: YANLIŞ

Dişleri iyi fırçalamak fırçanın sertliğiyle değil, fırçalama tekniğiyle ilgilidir. Genellikle orta sertlikte diş fırçası kullanılması uygundur. Çok sert fırçalar, dişleri aşındırabilir.
Bastırarak fırçalamak, dişleri temizlemek yerine fırça çürüğü dediğimiz aşınmalara neden olur. Dişlerin mine tabakası aşındığı için, alttaki sarı tabaka ortaya çıkar ve dişler daha sarı gözükür. Ayrıca sert fırçalamak, dişlerde hassasiyete ve diş eti çekilmesine neden olur.

* Beyazlatıcı içeren diş macunları dişlere zarar verir: DOĞRU

Diş beyazlatıcı olarak piyasada satılan macunlar aslında dişleri beyazlatmaz. Ayrıca anti-tartar veya sigara içenlere yönelik üretilen diş macunlarında da yoğun miktarda aşındırıcı maddeler olduğu için uzun süreli kullanımda diş minesine kalıcı zararlar verebilir.

* Dişleri karbonat ve tuzla fırçalamak dişleri beyazlatmaz: DOĞRU

Karbonat ve tuz, iri granüllü maddeler olduğu için dişin mine tabakalarını çizer ve aşındırır. Bunun sonucunda dişler parlaklığını kaybeder ve yiyip içtiğimiz besinlerle, dişler kısa süre sonra doğal rengini kaybeder.

* Diş taşları temizlendikten sonra daha çok diş taşı oluşur: YANLIŞ

Dişleri düzenli ve doğru fırçalamak diş taşı oluşumunu engeller. Altı ayda bir diş hekimi kontrolü sayesinde, iyi fırçalayamadığımız alanlarda oluşan diş taşlarının diş hekimi tarafından temizlenmesi gerekir.

* Diş fırçalarken diş etlerinin kanaması iyidir: YANLIŞ

Diş fırçalarken görülen kanamalar, diş eti iltihabının belirtilerinden biridir ve vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurmak gerekir. Diş etlerinin, kanamadan dolayı fırçalanmaması sonucu, mevcut iltihabi durum şiddetlenecektir. Hastalar kanama olan bölgeyi daha iyi fırçalamalı ve mutlaka diş hekimine başvurmalı.

* Ağrı olduğunda dişe aspirin, tütün, kolonya, rakı ve tuz koymak ağrıyı keser: YANLIŞ

Alkol ve alkol içerikli maddelerin diş ve diş eti bölgesine uygulanması, diş etlerinde alkol-aspirin yanığı denilen komplikasyonlara neden olur. Dişlerin üzerine uygulanan tütün, tuz gibi maddelerin de ağrı kesici özellikleri yoktur. Ağrı, ancak mevcut sorun giderildiğinde ortadan kalkar.

* Süt dişleri düşecek de olsa dolgu yapılmalıdır: DOĞRU

Süt dişinin erken çekimi, alttan gelen daimi dişlerde çapraşıklığa ve çene kemiği gelişiminde bozulmalara neden olur. Bu nedenle düşecek de olsa bu dişlere dolgu yapılmalıdır.

* Her hamilelik bir diş götürür: YANLIŞ

Her hamilelikte diş kaybı söz konusu değildir. Ağız bakımının tam olarak sağlanamaması, tedavi edilemeyen çürüklerin varlığı ve diş eti hastalıklarının ilerlemesi durumunda diş kayıpları oluşabilir.

* Hamilelikte diş tedavisi bebeğe zarar verir: YANLIŞ

Aciliyet gerektiren diş tedavileri, hamileliğin her döneminde yapılabilir.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
ağız, bilinen, doğru, sağlığında, yanlışlar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Saç bakımı hakkında doğru bilinen yanlışlar Ay Ah Kadınlar 0 23 Şubat 2011 17:35
Beslenmede Doğru Bilinen Yanlışlar YapraK Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 16 Eylül 2009 21:49
Cilt Bakımı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar Kralice Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 1 12 Mart 2009 03:49
Mantarlar hakkında doğru bilinen yanlışlar Süslü Genel Paylaşım 0 26 Ekim 2008 19:30
Güzellik Adına Bilinen Doğru Ve Yanlışlar... Kralice Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 1 05 Mayıs 2008 20:26