IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Nisan 2020, 22:14   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sağlıklı, Doğal ve İdeal Bir Gülümseme İçin...




Sağlıklı, Doğal ve İdeal Bir Gülümseme İçin...


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Artık gülümsemekten çekinmeyeceksiniz

Güzel ve etkileyici bir gülümseme, kişinin kendine güvenini artırdığı gibi karşısındakini de rahatlatır. Çünkü konuşma ve gülme sırasında gözler dişlere odaklanır. Ahenkli bir gülümseme, iletişim başarısında kişiye çok büyük bir avantaj sağlar.

Çağdaş toplumlarda kişiler dişlerinin görünümünü önemser. Çünkü dişlerdeki renk ve şekil bozuklukları, bireylerde psikolojik rahatsızlıklara varan problemlere yol açabilir. Diş hekimliğinde estetik ve restoratif maddelerin gelişmesiyle pek çok şekil, renk ve pozisyon bozuklukları giderilmektedir. ‘Gülüş Tasarımı’ işte burada çok önemli bir işlev üstlenmektedir.

‘Gülüş tasarımı’, hekimlik ve sanatın birleşimi ile kişiye, güzel, sağlıklı ve ideal gülümseme kazandırmaktır.

Gülüşü etkileyen önemli faktörler nelerdir?

Diş taşı temizliği, gülüşü etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Çünkü diş taşı kaynaklı dişeti çekilmesi ve diş aralıkları kişiyi yaşlı gösterir. Kötü görünüşlü eski dolgular değiştirilmelidir.

Rengi koyulaşmış dişler beyazlatılmalıdır. Çünkü koyu renkli dişler de kişiye yaşlı görüntüsü verir. Eksik dişler de zaman kaybetmeden tamamlanmalıdır. Eksik dişler dikey boyutu düşürür, yüz yüksekliği azalır ve bu durum dudaklarla birlikte ağız yapısının bozulmasına yol açar. Ağzın kötü kapanışı da düzeltilmelidir. Ağızda estetik olmayan kapanış, sözcüklerin doğru telaffuz edilmesini engeller.

Gülüş tasarımı ile gülüşü etkileyen hangi kusurlar ortadan kaldırılabilir?
Cinsiyet ve yaşa bağlı kusurlar
Gülüş şekli kadın ve erkekte farklıdır. Erkeklerde yüz hatları daha keskin ve belirgindir. Alın, burun, çene ortası kadın yüzüyle farklılıklar gösterir. Kadınlarda geçişler daha yumuşak, burun ve kemerleri daha siliktir. Dişlerde de paralellik vardır. Yüz şekli ile diş formları arasında da benzerlikler vardır. Genellikle uzun yüzlü kişilerde diş formları da uzun; kare veya yuvarlak yüzlü kişilerde diş formları da kare veya yuvarlaktır. Estetik yönden bir şeyleri değiştirmek istediğinde bu benzerlikler tersine çevrilerek farklı ifadeler veren bir görünüş elde edilebilir. Yaş da gülüşü etkileyen önemli bir faktördür. Çünkü gülüş, yüzdeki en önemli gençlik kriterlerindendir. Yaşla birlikte dişlerin renginde koyulaşma, boylarında kısalma oluşur. Dokuların sarkmasıyla üst dudak yerçekimi etkisiyle aşağı sarkar. Çene ucu ve burun ucu birbirine yaklaşır. Konuşurken ve gülerken üst dişlerin alt dişlerden daha az görünmesi yine yaşlılık görüntüsü verir. Dikey boyut yükseltilmesi, diş beyazlatma, mine doku plastisi, laminat veneer, implant gibi yöntemler, kişiyi 20 yıl önceki gülüşüne kavuşturabilir. Dudaklar da gülüşü önemli ölçüde şekillendirir. Dudakların şekillerine göre yapılan gülüş dizaynı, var olan kusurları kapatabilir. Dişleri çevreleyen aksesuar diş etlerinin sağlıklı görüntüsü de, diş güzelliği üzerinde çok büyük bir etkiye sahiptir.

Düzensiz ve koyu renkli dişler
Diş renginin görsel açıdan önemi büyüktür. Diş beyazlatma ile 1 saatte olduğundan 4-6 ton daha açık bir renk mümkündür. Çapraşık dişler ortodonti tedavi seçeneği ile düzeltilmektedir. Erişkinlerde de yaş sınırlaması olmadan bu tedavi yapılabilir. Dişlerdeki her türlü form bozukluklarında kompozit veya porselen laminate veneerler en konservatif tedavi seçenekleridir. Çeşitli çene hareketleri ve zamanın aşındırıcı etkisiyle dişlerin kesici kenarlarında tırtıklı, düzensiz formlar oluşabilir. Bu durum 15-20 dakikalık kozmetik düzenleme işlemiyle giderilebilir. Ağızdaki koyu renkli dolgular, kompozit reçine veya porselen dolgularla değiştirilebilir. Bunlar daha dayanıklı ve dişe adaptasyonları daha yüksektir.

Gülüş tasarımında kullanılan teknikler nelerdir?
Porselen Laminat Venerler: Dişlerin üst yüzeylerine yapıştırılan ince poselen yapraklar, estetik diş hekimliğinde en çok kullanılan tekniktir. Dişten çok az madde kaldırarak ya da hiç madde kaldırmadan restorasyon uygulanmaktadır. Bu sayede mevcut diş dokusu korunur, sistem ışığı ideal yansıtabildiği için görüntüyü doğal dişten ayırmak mümkün değildir.

Beyazlatma sistemleri:
Kişinin doğal diş renginin daha beyaz ve ışıltılı olmasını sağlar. Travma, yaşlılık ve çeşitli ilaçlarla meydana gelen kalıcı renklenmeleri ortadan kaldırabilir.

Estetik restorasyonlar: Çürük dişlerin doldurulması ve eskimiş renkleşmiş dolguların yenilenmesi, mineye uyumlu ve aynı renkte gelişmiş kompozit ve seramik (porselen) materyaller ile sağlanır.

Metal desteksiz tam porselen venerler:
Dış görünümü ve diş sağlığını geliştirmek amacıyla çok hasarlı ya da daha önceden kesilmiş dişlere uygunlanmaktadır.

Kozmetik Düzenleme:
Mine plastisisi olarak da adlandırılan işlemde, diş yapısından kaynaklanan şekil bozuklukları, dişlerin mine dokusunda yapılan minimal ve özel aşındırmalarla düzenlenir.

Harika bir gülüşe sahip olmak için diş hekimine danışmanız yeterli!
Ağız ve diş yapısındaki tüm sorunlar kişinin diş hekimine ihtiyacı olup olmadığını ortaya çıkarabilir. İdeal bir gülüş dizaynı için öncelikle kişinin ağız içi ve ağız dışı fotoğrafları çekilir. Panoromik ağız filmi alınır. Fotoğraflar bilgisayar ekranına yansıtılarak, kişinin film ve özel istekleri doğrultusunda sahip olmak istediği gülme hattı belirlenir. Dişlerde herhangi bir kesme işlemine başlamadan diş rengindeki malzemelerle mo-cap (geçici model) çalışması yapılır. Mo-cap sayesinde kişinin dişlerine dokunulmadan, bittiğinde nasıl bir görünüm vereceği belirlenmiş olur. Kişi dilerse tedaviye karar verir ya da tedaviden vazgeçebilir.


Dr. Dt. Ezel Yıldız ELMAS
Ağız ve Diş Sağlığı
Memorial Ataşehir Hastanesi

__________________
ÖZÜ DOĞRU OLANIN SÖZÜDE DOĞRU OLUR,
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
doğal gülümsemei ideal gülümseme, sağlıklı gülümseme


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Paha Biçilmez Bir Gülümseme İçin Diş Bakımı YaRen Sağlık Köşesi 0 04 Eylül 2019 14:51
Google Pixel 3 ile Selfie Çekmek İçin Bir Gülümseme Yeterli BLueMooN Cep Telefonlar 0 18 Nisan 2019 12:16
Doğal Sabunlar İle Sağlıklı Güzelleşin! Estela Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 03 Eylül 2013 09:36
Sağlıklı Kentler Sağlıklı Yaşlanma İçin Buluştu Cemalizim Haber Arşivi 0 16 Haziran 2012 07:10
Sağlıklı Kolestrol Seviyesi ve Sağlıklı Bir Kalp İçin... VaLerKa Sağlık Köşesi 0 05 Aralık 2007 23:49