IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Ah Erkekler (https://www.ircforumlari.net/ah-erkekler/)
-   -   Erkeklerde Kırk Yaş Sendromu (https://www.ircforumlari.net/ah-erkekler/585597-erkeklerde-kirk-yas-sendromu.html)

xena 12 Mayıs 2014 14:47

Erkeklerde Kırk Yaş Sendromu
 
Bu sabah aynaya her zamankinden daha uzun baktı. Son birkaç yıldır yaşlanmaya başladığını düşünüyordu. Yaşı da çok değildi. Henüz 40 olmuştu.

Gençliğin verdiği o hiç ölmeyecekmiş gibi yaşama duygusunu da özlemişti. Yüzündeki kırışıklıkların daha da belirginleşmiş olduğunu fark etti. Alnı da biraz daha fazla açılmıştı sanki. Saçları da dökülüyordu. Tam bunları düşünürken birden fazla kilolarını hatırladı. Diyet yapıp spora başlaması gerekiyordu ama her gün erteliyordu. İşyerinden bir arkadaşı pahalı bir motosiklet almıştı. Motor alma fikri de aklının bir köşesinde duruyordu. Bir yerlerden başlayıp gençlik yıllarına geri dönmeyi düşünüyordu. İlk iş olarak hemen aşağı caddedeki saç ekim merkezinin yolunu tuttu. Akşam da alışverişe gitti. Kot pantolonlar tişörtler ve spor ayakkabılar aldı. Birazcık olsun rahatlamıştı. Spora başlar yediğine içtiğine dikkat ederse en az 10 yaş genç göstereceğini hayal ediyordu gece başını yastığa koyduğunda...

Yaşlanmayı sadece kadınların takıntı haline getirdiğini düşünüyorsanız yanıldınız demektir. Kırklı yaşlar uzmanlara göre erkeklerde bedensel ve ruhsal bazı değişikliklerin yaşandığı ciddi bir dönem. Bu yaşlara kadar hayat mücadelesiyle uğraşan evlenen para kazanan ve çocuk sahibi olan erkekler 40 yaş civarına geldiğinde giderek yaşlanmaya başladıklarını düşünüyor. Beyin hücrelerinde de bu yaşlardan itibaren birtakım değişiklikler oluyor. Hücreler ve bazı hormonlar yaşlılıktan nasibini alıyor. Bütün bunlarla birlikte erkekler 'Eyvah ömrümün yarısına geldim. İyice yaşlanıyorum.' diyor. İşte bu panik hali uzmanlara göre çok tehlikeli.


Orta yaş dönemini iyi kontrol edemeyen erkek evinden ve eşinden uzaklaşabiliyor. Hatta işin sonu boşanmalara kadar gidiyor. Psikologlar buna 'orta yaş krizi' diyor. 'Andropoz' (erkek menopozu) olarak da adlandırılan 40 yaş sendromu daha çok ekonomik seviyesi yüksek erkeklerde kendini hissettiriyor. Sorunbazen sendrom olmaktan çıkıp hastalıklı bir ruhsal fırtınaya bile dönüşebiliyor. Sendromun ilk işaretleri kırklı yaşları tamamlarken ortaya çıkıyor. Saçı kısa kesmeler ya da uzatmalar yeni sakal ve bıyık imajları denemeler birkaç kiloyu bile sorun etmeler giyim kuşamına dış görünümüne aşırı özen göstermelerdaha hızlı ve spor görünümlü arabalar ve motosikletler almalar sendromun ilk işaretleri olarak kendini gösteriyor.

'Sendromun sebebi ölüm korkusu'

Psikiyatrist Kemal Sayar'a göre bu sendrom ölüm korkusundan kaynaklanıyor. Sayar "İnsan kırk yaşından sonra büyük bir panikle bedenin ve zamanın kırılganlığını hissetmeye başlıyor. Bu panik hali kontrol altına alınmazsa ciddi sonuçlara varabiliyor. Mesela bazı hastalarımız kadınları bir zevk aracı olarak görmeye başlıyor. Evlilik dışı arayışlara yöneliyorlar." diyor. Bazı hastaların her yönüyle gençler gibi yaşamaya başladıklarını söyleyen Sayar "Popüler kültür sürekli genç kalmanın insanı mutlu edeceğini pompalıyor. Aslında 40 ve 50 yaşlar insanın en iyi ürünleri verebileceği bir çağdır." uyarısında bulunuyor.

Ünlülerin menajerleri ise sinema müzik ve televizyon dünyasındaki erkeklerin bu sendromu daha şiddetli hissettiklerini söylüyor. Menajer Ayşe Barım eski meslektaşı Nermin Çeri ile aynı fikirleri paylaşıyor. Menajerler "Sanatçılar 40 yaş civarında kendilerini arada kalmış hissediyor." diyor. Mahsun Kırmızıgül ve Özcan Deniz radikal tarz değişikliklerine giden sanatçılardan. Mahsun Kırmızıgül saçlarını uzattı Özcan Deniz ise şekilli sakalları ve saç modeliyle bir dönem çok konuşuldu. Tamer Karadağlı da saç ve sakal tarzında sürekli değişiklikler yaptı. İbrahim Tatlıses ve Mehmet Ali Erbil'in 40 yaşını çoktan geçmelerine rağmen giyim kuşamlarıyla 18'lik delikanlıları aratmıyor olmaları bu sendromu uzun yıllardır yaşadıklarını gösteriyor!

40 yaşına gelen erkeklerdeki bazı değişiklikler

Saç ektiriyor: 40 yaşına merdiven dayayan erkekler ilk iş olarak saç ektirmek için bir merkezin yolunu tutuyor.

Güzellik merkezine gidiyor estetik ameliyatı oluyor: Maddi geliri yüksek erkekler arasında yüzündeki kırışıklıkların derdine düşmeyen kişi neredeyse yok. Este World'un sahibi Mustafa Tuncer 40 yaş erkeklerinin burun ameliyatı el ve ayak bakımı kırışıklıkları gidermek için yapılan bazı operasyonları yaygın olarak istediklerini söylüyor.

Spor kıyafetler tercih ediyor: Genç göstermenin püf noktalarından biri de kıyafetler. 40 yaş erkeği yaz aylarında daha çok tişört kot ve keten pantolon giyiyor. Kışın ise takım elbise yerine spor ceketleri tercih ediyor. Spor ayakkabıdan da vazgeçmiyor. Ünlü modacı Faruk Saraç müşterileri arasında pek çok erkeğin 40 yaşına geldikten sonra stil değiştirdiklerini ve gençler gibi giyinmeye başladıklarını söylüyor.

Motor bisiklet ya da spor arabaya merak salıyor: Ekonomik seviyesine göre orta yaş erkeği genç görünmenin bir diğer yolunu spor araba motor ya da bisiklette arıyor. Özellikle hız motorları büyük rağbet görüyor.

Saçını uzatıyor boyuyor ya da şekilli sakallar bırakıyor: Genç görünmek için saç uzatan erkekler şekilli sakallar bırakarak 30'lu yaşlarda görünebilmenin yollarını arıyor. Beyazları kapatmak için de saçlarını boyuyor.

Diyete başlayıp spor salonlarının yolunu tutuyor: 40 yaş erkeği birkaç kiloyu bile dert etmeye başlıyor. Bu yüzden diyete başlıyor bir öğünde sadece bir tabak salata yiyor. Boş vakitlerini spor yaparak geçiriyor.

Eşlerinden boşanıp daha genç bir bayanla evlenebiliyor: En tehlikesi belki de bu. Ailesine yeterince bağlı olmayan ve bazı manevi duygulardan yoksun olan erkekler mutluluğu başka yerde arayabiliyor. Bunun sonucunda yuva dağılabiliyor


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:20.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net