IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Nisan 2010, 14:40   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türk kadının en büyük sorunu nedir?




Kadınların siyasetteki yerini irdeleyen Nevval Sevindi, siyasetin kadın erkek ayrımı yaptığına dikkat çekti. Başörtüsü sorunu ve beyin göçüne değinin Sevindi'şe kadının en önemli sorunu belli:

Alanında uzman konuklarıyla hafta içi hergün saat 12.00' de 104.6 frekansından dinleyicilerle buluşan Radyo 7 programcılarından Eda Çelebi’nin hazırlayıp sunduğu Eda’yla Gün Ortası programının Cuma günkü konuğu Gazeteci-Yazar Nevval Sevindi oldu.
Kadınların siyasetteki yerinden bahseden Sevindi, siyasetin kadın erkek arımı yapılmadan yapılmamasının altını çizdi. Ülkemizde yaşanan başörtüsü sorunu ile ilgili olarak Sevindi, Türkiye’den beyin göçlerinin artacağını söyledi.
Girişimci Amazonlar kitabınızdan bahseder misiniz?
Girişimcilik özellikle kadına özgü bir durum değil gibi düşünülüyordu. Girişimci denince insanların televizyonda gördükleri babası ve kocası zengin kadınları yaptığı işler girişimcilik olarak sunuluyordu. Benim yaptığım belgeselde insanlar çok etkilendi. Özellikle erkekler. Çünkü nasıl kadınların fedakârca iş yaptıklarını, başarılarını anlattığım zaman bundan erkekler çok etkilendiler. Hem ülke kalkınmasında hem de ailede kadının itibarını yükseltmek girişimciliği anlattım.
Bugün Türkiye’de kadının en önemli sorunu nedir?
Kadının en önemli sorunu eğitim. Kadın eğitimden yeteri kadar pay alamıyor. İkinci sorun ise kadının gördüğü şiddet. Şiddet sadece dayak değildir. Ekonomik şiddet olarak kadına para verilmiyor, para ile tehdit edilir. Psikolojik şiddet olarak devamlı aşağılanmak “sen kimsin ki” gibi sözlerin hepsi birer şiddet olarak karşımıza çıkıyor. İnsanların birbirine Allah’ın nefesinden üflenmiş şerefli bir mahlûkat olarak bakmaları gerekirken, maalesef bir hayvan statüsüne indirmeleri çok acı bir durum.
Aile içinde kız çocuklarının okutulma sıklığı nedir?
Türkiye’de bölgesel farklılıklar var. Doğuda okuma yazma bilmeyen kadın oranı yüzde 60, Güneydoğu’da yüzde 70’e kadar çıkıyor. Ege’de de birçok köyde okutulmayan kız çocuğu var. Yapılan araştırmalar kadına yapılan eğitim harcamalarının geriye dönüşünün erkekten 3 kat daha fazla olduğu gösteriyor. Kadına karşı olan ön yargı kız çocuklarının eğitimindeki en önemli engellerden biri.
Başörtüsü sorunu Türkiye’ye neler kaybettirdi neler kazandırdı?
Türkiye’den beyin göçü çok fazla. Yapılan istatistiklere baktığımızda Türkiye ne kadar kan kaybettiğini görüyoruz. Türkiye’de hayatlarını devam ettiremeyeceklerini, adaletin olmadığını, üniversitelerde kalamayacaklarını düşündükleri için beyin göçü çok fazla. Başörtüsü sorunu kavgalarımıza alan açmaktan başka bir işe yaramıyor. Giyime bu kadar takılmanın nedeni içeriği olmayan insanların şekilciliğinden kaynaklanıyor. Maalesef Türkiye içeriğini, kültürünü kaybetti ve şekilcilik her ideolojide yaygın hale geldi ve siyasileştirildi.
Siyasetteki kadın sayısı yeterli mi sizce?
Kesinlikle değil. Yıllarca bu konuda çalışmalar yaptım. Uzun yıllar KADER’in yönetim kurulunda çalıştım. O zaman kadın milletvekili sayımız yüzde 4 gibi çok düşüktü. 95 li yılarda İngiltere, Fransa ve Almanya yüzde 35 aralığını yakalamışlardı. Kuzey Avrupa ülkeleri de İsveç Norveç Finlandiya yüzde 50 oranını yakalamışlardı. Günümüzde kadın milletvekilleri seçimlerde 17.- 18. sıralara konuyor ve partinin aldığı oylar bu kadın milletvekillerinin meclise girmesi için yeterli olmuyor. Burada toplumumuza düşen görev kadının yeri evidir onun dışında hiçbir yerde bulunmaması gerekir önyargısından vazgeçmesi. Bu ülkenin geleceği için kadın erkek ayrımı yapmak yerine iyi insan kötü insan ayrımı yapabiliriz. Bu çok daha önemli diye düşünüyorum ben.
Türkiye’de siyaset kendini yeniliyor mu? Yenilemeli mi?
Türkiye’de siyaset kendini yenilemeli. Türkiye değişiyor, gelişiyor. Dünya ile birlikte gerçekleşen değişimlere ayak uydurmak için de bizim kendimize daha fazla fark etmemiz gerekiyor. Türk ne demek, Türk kültürü ne demek, nasıl bir vatandaş, nasıl bir eğitim sistemi nasıl bir adalet sistemi, biz ne yapmalıyız bütün sorularımızın cevabı olması gerekir. Türkiye her zaman bu bölgede diğer ülkelere örnek olmuştur. Bu örnek olma halini sürdürebilmek için yeni bir örnek oluşturabilir. Bu yenidünyada nerede yer alacağına karar vermek, o olacağı yere göre alanlarınızı genişleteniz açmanız, akademisyenleri desteklemek ve onları halkla temasını yoğunlaştırmak. Halk önünü açanlar siyasiler değildir. Halk için üretim yapan aydın düşünceli insanlardır, bilgidir. Siyaset, bu bilgiyi ülke yarına uygulayandır. Ülke yararına uluslar arası alana taşıyıp uygulamasını yapacak olandır. Bunun için parti içi demokrasilerin artması, siyasette kadının benimsenmesi, kadın daha fazla siyasete girmesi çok önemli diye düşünüyorum. Bunalar bize yeniden yapılanma sağlayacak basamaklardır.
(Radyo 7)


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat
Cevapla

Etiketler
en, nedir, sorunu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kadının En Tehlikeli Silahı Nedir? Ay IF Anket Arşivi 60 03 Aralık 2015 14:21
Kadının en büyük düşmanı yine kadın! Zen Ah Kadınlar 0 29 Nisan 2013 21:06
Türk Kadının Hali ! diShy Ah Kadınlar 0 06 Eylül 2012 17:38
Türk Kadının Görevleri.. (: aXiPrenS Ah Kadınlar 7 13 Nisan 2010 16:13