IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Temmuz 2019, 17:48   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kadınlar İçin Sağlıklı Yaşam Önerileri





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Günümüzde tıptaki gelişmeler tanı ve tedavi yöntemlerindeki yenilikler sayesinde kadınlar artık anneleri ve anneannelerinden çok daha uzun bir ömür yaşıyor. Kadın Sağlığı, ergenlikten menopoza kadar devam eden döngü içinde en önemli noktalardan biridir.

Doğduğunuz anda bireysel yaşamınız için bir zemin hazırlanır. Eğer bir tek yumurta ikizi değilseniz, anne ve babalarınızdan kalıtım yoluyla size geçen genler sizi ayrıcalıklı ve herkesten farklı kılar. Bu genler kim olduğunuza, nasıl göründüğünüze, bünye özelliklerinize ve kalıtımsal yolla size geçen hastalıkların neler olacağına katkıda bulunur. Anne rahminde bir fetüs olarak büyüyüp beşikteki bebeklik zamanından ergenlik dönemine kadar geçen her şeyi içeren çevre değişiklikleri sadece sağlığınıza katkıda bulunmakla kalmayıp aynı zamanda yaşayacağınız hastalık türlerini de belirler. Ancak genlerimiz ve çevremiz son derece önemli olsa da yaşam tarzımız da sağlığımızı olumlu ya da olumsuz yönde etkileyen en önemli noktalardan biridir.

Sağlıklı Yaşam İçin 10 İyi Alışkanlık

20’li yaşlardayken sağlığınız için mümkün olduğunca fazla iyi alışkanlık edinin. Bunlar hayatınızın ilerleyen döneminde yaşamdan keyif almanızı sağlayacak temellerin atılmasına yardımcı olacaktır.

1. Dengeli beslenin: Günde 5 porsiyon meyve ve sebzeyi içerir.

2. Sağlıklı vücut ağırlığını koruyun.

3. Sigarayı bırakın: Yardıma ihtiyaç duyuyorsanız bir destek grubuna katılın veya doktorunuzla konuşun.

4. Alkol tüketiminde sorumlu davranın: Alkol tüketimini sınırlayın.

5. Dikkatli araç kullanın: Trafik kazaları dahil kazalar önde gelen ölüm nedenidir.

6. Sağlıklı gece uykusu uyuyun: Uyku eksikliği karakterinizi, verimliliğinizi, ilişkilerinizi ve güvenliğinizi etkiler.

7. Cinsel hayatınızda sorumlu davranın.

8. Dişlerinizi düzenli şekilde fırçalayın ve diş ipi ile temizleyin: İyi ağız hijyeni sadece dişlerinizi korumakla kalmayıp genel sağlık durumunuzu da korur.

9. Günde 2-2,5 litre su için.

10. Kendinizi güneş ışınlarından koruyun: Güneş kremleriyle güneşten korunun ve güneş gözlüğü takın.

Korunma Tedaviden Daha İyidir

Kadınların büyük çoğunluğu jinekolojik muayenelerine sadece herhangi bir rahatsızlıkla karşılaştıkları zaman gidiyor. Oysa ki sık rastlanan meme, rahim ve yumurtalık kanseri gibi birçok ciddi rahatsızlık erken tanı ile tedavi edilebiliyor. Hatta rahim ağzı kanseri kanser gelişmeden tespit edilip önlenebiliyor.

Yaş ilerledikçe kanser, kalp hastalığı ve kemik erimesi gibi belirli hastalıklara yakalanma riski de artış gösterir. Özellikle kadınlarda menopozla birlikte kemik erimesi riski süratle artar. Ama tüm hastalıkların riski yaşa bağlı değildir ve dolayısıyla hastalıklarda korunmaya ve önlem almaya genç yaşlarda başlamak gerekir.

Önerilen sağlık kontrolleri ve tarama testlerine 21 yaşından sonra başlanmalı ve yaşam boyunca sürdürülmelidir. 20’li yaşlardayken sağlıklı hissediyor olabilirsiniz; ancak birçok tıbbi rahatsızlık bu yaşlarda önlenebilmekte veya erken evrede yakalanırsa daha etkili şekilde tedavi edilebilmektedir.

Yaşınız ve içinde bulunduğunuz şartlar dikkate alınmaksızın sağlık risklerinin en aza indirilmesi ve gelişmekte olan birçok sorunun önlenmesinin en iyi yolu sağlıklı alışkanlıkların kazanılmasıdır. İki şeyi asla aklınızdan çıkarmayın: Sağlıklı bir yaşam yönünde küçük adımların atılması hiçbir şey yapmamaktan daha iyidir. Hiçbir zaman sağlığınızı iyileştirmeye başlamak için geç değildir.

Kadın Sağlığı

Kadın sağlığına ilişkin tüm hastalıklar; ergen sağlığından başlayarak, üreme sağlığı ve tüp bebek, gebelik öncesi ve sonrası, pelvik organ sarkması ve idrar kaçırma sorunları, menopoz döneminde yaşanan değişimler ve her kadının korkulu rüyası olan jinekolojik kanser olgularında kadınlarımızın yanındayız.

Ergen Sağlığı

Kız çocuklarının ergenlik gelişimlerinin takibi, adet görme, özellikle rahim ağzı kanserlerinden korunma amaçlı planlanan aşılarının düzenlenmesi gibi kontrollerin yanında, ergen sivilceleri (akne), aşırı kilo artışı, kanama bozuklukları, tüylenme gibi problemlerin tanı ve tedavileri için de hizmet veriyor.

Ürojinekoloji

Üriner inkontinans (idrar kaçırma) ve üreme organları ile ilgili bozuklukların tanı ve tedavileri ile ilgilenir. Bu alana giren rahatsızlıkların tanı ve tedavisi için kadın pelvik taban anatomi ve fizyolojisi ile ürodinamik incelemelere gereksinim vardır. İdrar kaçırma problemi genellikle orta yaşlı kadınlar ve ileri yaş grubu hastalarda görülür. En sık görüleni öksürme, aksırma, gülme, ağır kaldırma ve günlük aktivitelerle ortaya çıkan ‘Stres İnkontinas’tır. Stres İnkontinans, 30 yaş üzeri her 5 kadından birinde, 35 yaş üzeri her 4 kadından birinde ve 65 yaş sonrası her 3 kadında görülebilen bir sorundur ve beraberinde pek çok sorun var olabilir.

Menstrüel Problemler

Üreme çağlarının büyük bölümünü hamilelikle veya emzirerek geçiren anneannelerimizle kıyaslandığında günümüzde kadınlar neredeyse üç kat fazla adet dönemi yaşamaktadır. Adet dönemi sırasında karnın alt bölümündeki ağrı krampların belirtisidir. Yoğun kanamayla birlikte adet döneminin ilk birkaç pedinizi saat başında değiştiriyorsanız anormal şekilde ağır kanamaya sahipsinizdir. Ağır adet kanaması demir kaybına bağlı kansızlığa (anemiye) yol açabilir. Kendi başınıza demir takviyesi almaya başlamayın; önce hekiminizle konuşun.

Menopoz

Menopoz dönemi kadın hayatında doğal bir sürecin sonucudur ve kadında yumurtalık fonksiyonlarının tamamen tükenmesi sonucunda adet görmenin kesilmesidir. Bu dönemde; ateş basması, terleme, çarpıntı, dikkat bozukluğu, uykusuzluk, ruhsal durumdaki iniş çıkış ve sinirlilik gibi sıkıntı veren rahatsızlıklar, kadınların hayatının bir parçası haline gelir. Menopoz dönemini daha kolay atlatmak için tıbbi yardımlar yanında psikolojik destek almak da tedavi açısından büyük önem taşır. Özellikle kemik erimesinden koruyucu öneriler ve tedaviler için hekime başvurulmalıdır.
Alıntı

__________________
Ruhum hep hayLaz kaLacak,
Üzgünüm hayat ßen " ßüyümeyeceğim.. "
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ah kadinlar, kadin forum


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çalışan Kadınlar İçin Makyaj Önerileri! PySSyCaT Makyajın Püf Noktaları 5 10 Aralık 2016 01:59
Sağlıklı Yaşam İçin 20 Öneri Letisya Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 28 Kasım 2013 16:24
Çocuklar İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri Flora Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 02 Temmuz 2013 13:33
Sağlıklı Yaşam İçin 11 Altın Kural Sihir Sağlık Köşesi 0 28 Kasım 2011 16:38
Sağlıklı Yaşam İçin Öneriler! Dilara Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 04 Ekim 2010 03:57