IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Nisan 2021, 12:48   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ben kadınım,istediğim gibi koşarım




Ben kadınım,istediğim gibi koşarım

Şu fiziksel güç meselesi, ‘’cinsiyet eşitliği’’ dendi mi karnına ağrı girenlerin başvurduğu ilk ilaç olmuştur hep.Ağrıyı anlık geçiriyor olabilir,ama uzun vadede işe yaramaz.Çünkü toplumsal cinsiyet eşitliği hakiki bir ihtiyaçtır ve karşılarına sürekli çıkar,karınlarını ağrıtmaya devam eder.

Anlata anlata dilimizde tüy bitti, ama ne yapalım.

Geçtiğimiz günlerde şöyle dedi herşeyi bilen biri: “Güçlü ile zayıfı aynı yarışa sokamazsınız.Bazıları eşit eşit diyor da şimdi biz 100 metreyi kadın ile erkeği aynı şekilde mi koşturacağız? Böyle bir şey olabilir mi? Kadın kadınla koşar,erkek erkekle koşar.Olması gereken budur.Yaradılışa,fıtrata uygun olan da budur. Dünyanın hiçbir yerinde kadınla erkeği her anlamda eşit tutarak elde edilmiş bir adalet yoktur.”

Toplumsal eşitlik dediğimizde kastedilen bu değil elbette ama madem örnek spor üzerinden veriliyor, biz de oradan yürüyerek meseleyi anlatalım.



Kathrine Switzer

Dünyanın ilk kadın maraton koşucusu ABD’li Kathrine Switze’dir.Öğrencilik yıllarında koşmaya başlayan Switzer,kafaya Boston maratonunu bitirmeyi takar.Maratonun kuralları arasında kadınların koşamayacağı yazmamaktadır ama 70 yıllık tarihinde hiç kadın koşmamıştır bu maratonda.

Switzer beraber koştuğu ve sonradan antrenörü olan postacı Arnie Briggs’e konuyu açtığında cesaret kıran bir cevap alır.Briggs’e göre kadınlar bir maratonu (42 km) tamamlayamayacak kadar narindir.Kahramanımız antrenörüne özetle “Kes tıraşı da koşalım” der ve çalışmaya başlarlar.

Maratona kaydolurken adını ve kadın olduğunu belirtmez Switzer.O yüzden ‘Bay K. Switzer’ olarak koşacağı tahmin edilir.Numarasını antrenörü gidip alır.19 Nisan 1967’de 261 göğüs numarasıyla 741 maratoncu arasında tek kadın olarak yerini alır.Etrafındaki erkekler şaşkındır.

Üçüncü kilometreye girdiğinde kadınlarla erkeklerin aynı yarışta koşmaması gerektiğini düşünen bir maraton görevlisi arkadan gelir ve Switzer’ın numarasını söküp onu yarıştan atmaya çalışır.Kahramanımız hem direnir,hem koşar.Antrenörü adama engel olmaya çalışır ama olaya son noktayı Switzer’ın daha irice olan sevgilisi koyar.Omuzla.O anlar hemen yanıbaşlarında ilerleyen otobüsteki fotoğrafçılar tarafından görüntülenir.Adam bertaraf olur ve Switzer bu saldırı nedeniyle sarsılmasına rağmen maratonu bitirir.

Maraton görevlisi ‘’erkeklerle beraber koştuğu’’ için Switzer’ı diskalifiye eder ve Amatör Atletler Birliği’nden çıkarır.Ama o ne yapar? Boston maratonuna kadınların da katılmasını 1972’de resmen kabul ettirene kadar,göğüs numarası almadan kadın arkadaşlarıyla beraber ısrarla koşmaya devam eder.Boston’da 1975’te yaptığı 2 saat 51 dakikalık dereceyle birçok erkeği de geride bırakır.

Maraton görevlisinin Switzer’a müdahale ettiği ve püskürtüldüğü anların fotoğrafları Time-Life’ın,’’Dünyayı Değiştiren 100 Fotoğraf’’ albümüne seçilir.Aradan 50 yıl geçtikten sonra Switzer, Boston Maratonu’nu binlerce kadınla beraber onur konuğu olarak koştu.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ben kadınım, istediğim gibi koşarım


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
"Egemen olayı tam istediğim gibi" CtrL Spor Haberleri 0 29 Kasım 2013 20:54
Kadınım olsun istediğim tek kadınsın… Sue Aşk ve Sevgi Köşesi 0 31 Temmuz 2012 15:13
Kadınım....!Köhne bir yük katarı gibi ayak parmaklarımızı ezerek önümüzsıra geçen y Candy IF Ekstra 0 18 Aralık 2010 16:21