IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22 Şubat 2023, 17:35   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hamilelikte düşük tansiyon kaç olmalı? Belirtileri nelerdir? Tehlikeli mi?




Hamilelikte düşük tansiyon kaç olmalı? Belirtileri nelerdir? Tehlikeli mi?





[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Tansiyon, kanın damarlar içinde yaptığı basınç, ‘kan basıncı’ demektir. Normal sağlık standartlarında olan bir yetişkinin tansiyon değeri ortalama 120/80, büyük 12, küçük 8 olarak bilinir. Eğer bir yetişkinin tansiyon değerleri 90/60 gibi bir seviyedeyse tansiyon düşüklüğünden bahsedilir. Peki, hamilelikte tansiyon kaç olmalı? Hamilelikte düşük tansiyon neden olur? Hamilelikte düşük tansiyon belirtileri nelerdir? Acıbadem Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Parvana Seyidova Voyvodaoğlu yanıtladı…

HAMİLELİKTE TANSİYON KAÇ OLMALIDIR? *
Sağlıklı bir insanda ortalama kan basıncı aralığı 110/70 mm/hg ila 120/80 mm/hg arasındadır. Ancak bu durum gebelikte değişiklik gösterebilir. Gebelikte tansiyon ölçülerinin en ideali; büyüğün 140, küçüğün ise 90’ın üzerinde olmamasıdır.


HAMİLELİKTE DÜŞÜK TANSİYON NEDİR? *
Gebelikte tansiyonunun 90/60 mm/hg değerinin altında olması düşük kan basıncının olduğunu gösterir.

HAMİLELİKTE TANSİYON DÜŞÜKLÜĞÜ NEDEN OLUR? *
Gebeliğin ilk 24 haftasında tansiyon genelde düşüktür. Bu durum dolaşım sistemindeki uterusa kan akışını sağlamak için genişleyen kan hücreleriyle alakalıdır. Kan basıncı gebenin harcadığı enerjiye, stres durumuna ve yaşam tarzına göre değişir. Ayrıca tansiyon günün bazı saatlerinde düşer, bazılarında yükselir.



GEBELİKTE DÜŞÜK TANSİYON CİDDİ BİR SAĞLIK SORUNU MUDUR? *
Hamileliğin ilk 12 haftasında gebeler tansiyon düşüklüğü yaşayabilirler. Hatta ilk 6 ay boyunca tansiyon düşük seyreder, ancak son 3 ayda tekrar yükselir. Gebelikte düşük tansiyon beraberinde bazı rahatsızlıklar getirmesine rağmen hipertansiyon gibi tehlikeli değildir. Altta yatan ek bir patoloji yok ise tansiyon düşüklüğü anne adayı ve bebek açısından bir sorun yaratmayan geçici bir durumdur.



DÜŞÜK TANSİYONUN EN ÖNEMLİ NEDENLERİ NELERDİR? *
Düşük tansiyonun en önemli nedenleri arasında yetersiz sıvı tüketimi, aşırı sıcaklar ve uzun süre ayakta kalmak sayılabilir. Gebelikte hormonal değişimlerden dolayı anne adayının vücut ısısı genellikle yüksek seyreder. Bu bağlamda aşırı sıcak ortamlarda terleme ve sıvı kaybı da gebe kadının tansiyonunun düşmesine sebep olur. Bunu önlemek adına gebelikte bol sıvı tüketmek önerilir. Ayrıca gebeliğin son aylarında anne adayı sırt üstü ya da sağ tarafa doğru uzandığında, büyümüş rahim büyük damarlara baskı yapar ve bu durum aynı zamanda tansiyonun düşmesine yol açar.

HAMİLELİKTE DÜŞÜK TANSİYON NELERE YOL AÇABİLİR? *
Gebeler uyurken ya da otururken, aniden ayağa kalktıklarında, hareket ettiklerinde tansiyonları düşebilir. Bununla birlikte aniden göz kararması, sersemlik ve baş dönmesi gibi sorunlar da yaşanabilir.

ÖNLEM İÇİN NELER YAPMAK GEREKİR?
Önlem almak için bol miktarda sıvı tüketmek, düzenli egzersiz yapmak, sol tarafa yatmayı tercih etmek, düzenli beslenmek ve otururken yavaşça kalmak yeterli olur.

HAMİLELİKTE DÜŞÜK TANSİYONDA NELER YAPILMALI? *
Gebelikte daha çok göz kararması, halsizlik ve baş dönmesi gibi şikâyetlerle birlikte ortaya çıkan düşük tansiyon mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Gebeliğin ilk aylarında anne adayının sık sık kusması, düşük tansiyon riskini de beraberinde getirir. Anne adayı kendisini aşırı derecede bitkin ve yorgun hisseder ve böyle bir sorunla doktora başvurursa genellikle serum verilerek müdahale edilebilir.

HAMİLELİKTE DÜŞÜK TANSİYON BELİRTİLERİ *
Halsizlik, fenalaşma ve göz kararması,
Baş dönmesi ve bayılma hissi,
Yorgunluk, bitkinlik ve uyku hali,
Kimi zaman zihin bulanıklığı
HAMİLELİKTE TANSİYON DÜŞTÜĞÜNDE NE YAPMALI? *
Gebelikte tansiyon düşmesi anne adayının dinlenmesi, bolca meyve ve su tüketmesi gereken bir durumdur.

Baş dönmesi ve bayılma hissi olursa, sırt üstü yatırılıp, başının altına herhangi bir şey koymadan bacakları yukarıya doğru kaldırılmalıdır.

Ani tansiyon düşüklüğünde yüzüne soğuk bir bez ile masaj yapılabilir, kolonya sürülerek kendine gelmesi sağlanabilir.

Vücutta artan kan miktarı ile özellikle ilk üç ay sonrası kendiliğinden düzelecek olan tansiyon düşüklüğü için düzenli bir ilaç tedavisine ihtiyaç yoktur. Yeteri kadar sıvı alımı, istirahat, alınan tuz miktarını bir miktar arttırmak ilk yapılacaklar arasındadır, nadiren serum takılması da gerekebilir.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hamilelikte düşük belirtileri nelerdir? Düşük yaptıktan sonra ne zaman hamile kalınabilir? Tanem Aile Evlilik ve Çocuklar 0 10 Ocak 2023 21:26
Hastalıkların belirtileri nelerdir kansızlık ve böbrek hastalığının belirtileri nelerdir? Sanem Sağlık Köşesi 0 31 Mart 2018 14:04
Hamilelikte Yüksek Tansiyon Liaaa Kadın Sağlığı 0 06 Nisan 2012 10:38
Düşük Tansiyon (Hipotansiyon) YapraK Sağlık Köşesi 0 26 Eylül 2009 18:01
Düşük Tansiyon Nasıl Dengelenir? Kralice Sağlık Köşesi 0 20 Ekim 2008 10:43