IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Nisan 2009, 12:07   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bebek bakımında yapılan 15 yanlış




Bir bebek dünyaya geldiğinde tüm aile onun için seferber olur adeta. Büyükanneler torunları için tıpkı yeniden anne olmuş gibi heyecanlanır, dedelerin anıları yeniden hayat bulur. Bunlar iyi hoş ama, bir de şu kafa karıştıran iyi niyetli öğütler olmasa. Akrabasından komşusuna kadar birçok insan bir faydam dokunsun diye kendi deneyimlerini paylaşmaya bayılır. Siz pek her ne kadar kulak asmak istemeseniz de onlar anlatmaya devam ederler. Kabız olur, “Poposuna zeytinyağı sür” derler, doğru mu yanlış mı, bilemezsiniz. Anneniz, “Ben size pirinçli mama yapardım tok tutardı, dur sana onu yapayım” der, “İstemem” dersiniz, bozulur. İşte böyle bir ortamda bulanan zihninizi biraz olsun aydınlatmak için en temel yanlışların doğrularını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Özlem Karahasanoğlu’ndan öğrendik…

1-Yenidoğanlara eldiven giydirmek gerekir, yoksa tırnaklarıyla yüzlerini çizerler
Yeni doğan bebeğinize eldiven giydirmek, algı kapılarından birini kapatmanız anlamına gelir. Çünkü öncelikle kendi varlığını ve annesini hissetmesi oldukça zor olur. Eğer annesine ve babasına dokunamazsa aralarındaki bağda bir eksiklik olabilir.

2-İlk 6 ay bebeğe anne sütüyle birlikte su da verilebilir
Artık slogan olan bir gerçek var ki: “İlk 6 ay sadece anne sütü.” Özellikle ilk 6 ay vereceğiniz anne sütü, bebeğinizin su dahil tüm ihtiyacına cevap verebileceği için bebeğinize başka bir şey vermenize gerek yok. Hatta uzmanlar, bu dönemde anne sütü dışında verilen her besinin bebeğin içtiği anne sütünün niteliğinde bazı değişimlere neden olabileceğini söylüyor.
3-Ayakta bebek sallanmaz
Bebeğinizi ayakta sallamak belki sizi biraz yorabilir ama kucağınızdayken hissettiği ritim onu rahatlatır. Bu hareketler anne karnındaymış hissi verdiği için, bebeğiniz gevşeyip uykuya dalar.
4-Bebek her ağladığında kucağa alınmaz
Bilinen bir gerçek var ki, bebekler çoğu zaman nedensiz ağlarlar. Siz de bir süre sonra bebeğinizi tanıyarak ne zaman, ne için ağladığını çözersiniz. Bu yüzden bebeğinizi kucağa alıştırmaktan çekinmeyin ve ağladığı zaman onu kucaklayıp, sakinleştirin.

5-Bir yaşından büyük erkek bebeklerde ateş düşürmek için fitil kullanılmaz
Fazla sık olmamak kaydıyla ateş düşürmek için fitil kullanabilirsiniz. Yukarıdaki yanlışın en büyük nedeni ise anne babaların fitil yüzünden bebeğin ileride homoseksüel olabileceği düşüncesi. Ancak böyle bir durum söz konusu bile değildir.
6-Erkek çocuklara tuvalet eğitimini anne verir
Böyle bir zorunluluk yok. Aslına bakılacak olursak, erkek çocuğa tuvalet eğitimini babanın vermesi daha doğru. Çocuğun tuvalete babasıyla gitmesi ve onun yaptıklarını taklit etmesi öğrenme sürecini kısaltabilir. Şunu da unutmamak gerekiyor ki, tuvalet alışkanlığı kazanma yaşı her çocukta farklı olabiliyor. Bunun için en az 2 yaşına kadar beklenebilir.
7-Bebeğin hastalanmaması için kat kat giydirilmesi gerekir
Normal doğum ağırlığındaki bir bebeğin giyimi bulunduğu ortamın sıcaklığına göre değişir.
Bu yüzden bebeğinizi, kat kat giydirmek yerine, havanın sıcaklığına bakarak kışın üç ince kat, yazın ise tek kat giydirmelisiniz.
8-İkizleri “ikiz” gibi giydirilmeli
Birçok anne baba genellikle ikizlerine aynı kıyafeti giydirir, saçlarını aynı model yaparlar, aynı oyuncakları alır, aynı yatakta yatırırlar. Anne, baba ve çevredekilerin hoşuna giden bu durum çocuğun kimlik gelişimini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Çünkü bu davranış biçimi çocukları birbirlerine bağımlı hale getiriyor. Bu yüzden ikizlerinizi “ikiz” gibi giydirmeyin.
9-Kabız çocukların poposuna zeytinyağı sürmek sorunu çözer
Esas olan bağırsak ritmini düzenlemektir. Çatlak varsa, ılık oturma banyoları ve ağrı kesiciler kullanılabilir.
10-Göbek bağı düştükten sonra antiseptik toz sürülüp, kapalı tutulmalıdır...
Mikrop kırıcıyla (antiseptik solüsyon) silip, açıkta bırakmak lazım.
11-Bir bebeğe doğduğu anda su ya da şekerli su verilebilir...
Doğduğu anda ve onu takip eden ilk yarım saatte, annenin göğsüne konmalı. Bu durum, süt salgılama refleksini inanılmaz derecede artırır ve sütün daha iyi gelmesini sağlar.
12-1 yaşından sonra sütün besin değeri azaldığı için emzirmek gerekmez
Zaten 1 yaşında sonra anne sütü, besin değeri için değil, organ hayatiyetini sağladığı için ve bağışıklık sistemine katkısı nedeniyle verilir. Bir yaşından sonra anne sütü, bebeğin vücut organlarının ömrünü uzatıyor, onları daha sağlam kılıyor.
13-Akşamları pirinçli gıdalar vermek bebeğin gece uyanmasını engeller
4. ayın bitiminden itibaren sütlü pirinçli mamalar verilebilir. Karbonhidrat miktarı yüksek olduğu ve daha tok tuttuğu için bebek rahat uyur. Ama bebek obezliğe yatkınsa, hiç verilmeyebilir.

14-Her ağladığında televizyon izletmek bebeği sakinleştirir
Kesinlikle seyretmemeliler. Çocukların dikkat süresi 0-3 yaş arasında yapılanıyor. Eğer televizyon seyrederlerse, dikkat süreleri yeteri kadar uzun olamıyor. Baby Einstein gibi filmler izlettirebilirsiniz. O da günde maksimum bir saat. O tür filmler çocukların IQ skorunu 5-6 puan yükseltebilir. Ama evde teke tek oyun oynarsanız da IQ skorları yükseliyor.
15-Emzik dişlerin yamuk çıkmasına neden olur
Eskiden böyle denirdi ama şimdi 2 yaşına kadar emziğin diş ve çene yapısını bozmadığı biliniyor. Ama 2 yaşından sonra devam edilmemeli.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
15, bakiminda, bakımında, bebek, yanlis, yanlış, yapilan, yapılan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Saç Sağlığında En Çok Yapılan 7 Yanlış AngeL Saç Modelleri ve Bakımı 0 10 Ocak 2015 14:13
Cilt Bakımında Doğru Bilinen 8 Yanlış! Desmont Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 05 Kasım 2014 23:18
Yüz Temizliğinde Yapılan 7 Yanlış Elysian Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 02 Nisan 2014 14:44
Ayrılıkta yapılan 4 büyük yanlış oneofgirl Aile Evlilik ve Çocuklar 0 21 Temmuz 2013 13:48
Diş Bakımında Yapılan 30 Hata Kralice Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 13 Ekim 2008 14:56