IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Aralık 2009, 06:16   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tüp Bebek Tedavisi Sırasında Karşılaşılan Sorunlar




Tedavinin İptal Edilmesi
Hastaya hangi tedavi protokolünün başlanacağı ve ilaç dozunun belirlenmesinde en önemli faktörler kan hormon düzeyleri, ultrasonografide yumurtalıkların görünümü ve hasta yaşına bağlı olarak değişen yumurtalık rezervidir. Ancak hastalar her zaman beklenen yanıtı vermeyebilir. Bu nedenle yumurta gelişimi yetersiz olan hastalarda tedavi iptal edilip yeni bir tedavi başlanabilir veya hiç yanıt vermeyen bazı hastalarda tedavi tamamen iptal edilebilir. Bu oran %10-15 arasındadır.

Yumurta Bulunamaması
Bazı hastalarda ultrasonografi ve hormon değerleri izlenen yumurta gelişim normal olmasına karşın, aspirasyon sırasında hiç yumurta bulunmayabilir. Bu duruma ileri yaş ve yumurtalık rezervi düşük olan hastalarda daha sık rastlanmaktadır.

Döllenmenin Olmaması
Bazı hastalarda elde edilen yumurtalar normal olmasına karşın döllenme olmayabilir. Bu daha çok normal tüp bebek uygulanan hastalarda görülen bir sorun olup, açıklanamayan infertilite ve sperm bozukluklarında daha sık karşımıza çıkmaktadır. Mikroenjeksiyon uygulamasında döllenme olmama olasılığı çok nadirdir.

Transfer Zorluğu
Bazı hastalarda transfer teknik olarak zor olabilir veya nadiren mümkün olmayabilir. Bu durum hastanın gebelik şansını olumsuz yönde etkilemektedir.

PTSA veya TESE'de Sperm Bulunamaması Normal verilen örnekte, hiç sperm bulunmayan ve spermin geçtiği kanallarda tıkanıklık saptanmayan hastaların % 50'sinde cerrahi yöntemlerle sperm bulunabilmektedir. TESA veya TESE işlemi yumurta toplama gününden bir gün önce yapılmaktadır. Sperm bulunmayan hastalarda tedavinin daha sonraki bölümü iptal edilmektedir. Olgun olmayan sperm hücreleri kullanılarak elde edilen gebelikler bildirilmesine karşın, olasılık son derece düşüktür.

Gebelik Testi Öncesi Kanama
Test gününden daha önce kanaması olanlarda gebelik şansı düşmekle birlikte gebelik olmadığını göstermez. Özellikle az miktarda kahverengi kanaması olanlarda gebelik sonucunu negatif olarak kabul etmemek ve gebelik testi gününe kadar bekleyip kontrol etmek gerekir.

Ovarian Hiperstimülasyon Sendromu

Yumurtalıkların aşırı uyarılması ve karın boşluğunda su toplaması ile ortaya çıkan bir tablodur. Tedaviler esnasında yapılan hormon tetkikleri ve ultrasonlarla hangi hastalarda bu tablonun ortaya çıkabileceği öngörülüp gerekli tedbirler alınsa da bu tablonun ortaya çıkması tamamen önlenememektedir. Bazı çok riskli durumlarda yumurtalar toplandıktan sonra gebeliğin bu tabloyu ağırlaştırdığı bilindiğinden transfer işlemi yapılmamakta ve elde edilen embriyolar dondurulmaktadır. Şiddetli hiperstimulasyonun geliştiği durumlarda hasta hastaneye yatırılarak tedavi altına alınmalıdır. Hastanede kalış süresi bazen 10-15 günü bulabilmektedir. Bu tablo genel olarak %1 oranında görülmektedir.

Yumurta Toplanması Sonrası Kanama ve Enfeksiyon

Yapılan işlemler sonrasında kanama ve enfeksiyon oluşma riski çok düşüktür ancak yumurta toplama işleminin olası riskleri arasında olduğu kabul edilir.

Gebelik Oranları

Gebelik oranları hasta yaşı, elde edilen yumurta sayısı, oluşan embriyoların kalitesi, verilen embriyo sayısı, rahim içinde bebeğin yerleştiği tabakanın kalınlığı ve görünümüne bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu oran tüp bebek merkezinin başarısına göre %5 ile 45 arasında değişmektedir.

Dr. Senai AKSOY

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bebek, karsilasilan, karşılaşılan, sirasinda, sorunlar, sırasında, tedavisi, tup, tıp


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ergenlik Döneminde Karşılaşılan Sorunlar Nelerdir PySSyCaT Ergen Sağlığı 0 26 Ekim 2014 00:36
Tüp Bebek Tedavisi IVF KarakıZ Kadın Sağlığı 0 29 Ağustos 2011 21:07
Emzirmede Karşılaşılan Sorunlar ve Çözümleri YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 16 Eylül 2009 17:38
Ergenlik dönemi ve karşılaşılan sorunlar YapraK Ödev ve Tezler 0 08 Mayıs 2009 05:25