IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Şubat 2010, 15:52   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Eşler Çocuğun Bakımını Nasıl Paylaşmalı




Günümüzde baba, artık sadece evin bütçesinin sorumluluğunu hisseden kişi değil. Kadın-erkek demeden sosyol, kültürel ve ekonomik şartlarla birlikte aile içi sorumlulukları da paylaşmak, artık günlük hayatın gerekliliklerinden... Hatta eskiden genellikle annenin kariyerini durdurup çocuğuna baktığını görürken, bugün bunun tam tersiyle de karşılaşabiliyoruz. Ya da kariyerine ara verip bebek bakan babalar bile var. Pedagog Güzide Soyak bebek bakımını eşlerin nasıl paylaşması gerektiğini anlatıyor.

Çocuk bakmak ve yetiştirmek sadece annenin değil, sistemin sorumluluğu olarak görülür. Oysa, hamilelik döneminden itibaren tüm bilgilenme ve egzersiz çalışmalarına artık babalar da ilgi gösteriyor. Baba olmak, doğum sonrası da taşınan bir süreç olmaktan çıkıyor. Baba, sadece anneyi rahatlatan kişi değil, bebeğin her türlü gelişiminde aktif olarak yer alan kişidir. Baba bu sürecin içinde, gönüllü olarak, aktif bir şekilde yer almalıdır. Sonuçta geçirilen zaman bebeğin bakımına katkı göstermek değil, ilişkinin önemli bir parçası olmak için uğraşmak anlamını taşır. Alt değiştirmek, beslenmesine, uykuya geçişine yardım etmek, babayı anne kadar önemli bir duygusal etkileşim aracı kılar.

Bebeğinizle Konuşun

Bütün bu işlemler sürerken bebekle konuşmak, göz teması kurmak, dokunmak aradaki bağı güçlendirir. Geleneksel yapımız içerisinde yer alan rollerin değişiminden kuşkusuz ki çocuklar yüksek fayda görürler. Anne ve babanın, bebeğin ilk günlerinden itibaren ortak paylaşım içerisinde olması, aynı zamanda ailelerin fonksiyonlarının güçlenmesine de yardım eder. Sorumlulukların kişilere odaklandığı ailelerde ise sorunların daha zor aşıldığı görülür.

Geçmiş dönemlerde bebeğin bakımı babalara pek verilmez, ilişki kurmak için de cinsiyet özelliklerine bakılırdı. Kız çocuğun anneye yakın olduğu, onunla ilgili kararlarda babanın pek önemli bir yer tutmadığı düşünülürdü. Kızına elbise almak için istekli babalara daha az rastlanırdı. Bu işlerin anneye ait olduğu düşünülürdü.


Anne-Baba bebeğe eşit mesafede olmalı

Oysa, bebeklerin bakımına katkısı yoğun olan babaların artık onları daha iyi tanıdıkları, cinsiyetlerine ait bilgileri daha kolay edindiklerini görüyoruz. Bütün bu süreçler içerisinde anne ve babanın bebeğe eşit mesafede duruyor olması, bunu bebeğe hissettirmeleri en önemli kazanım. Anne ve babasına eşit düzeyde güvenen, karşılıklı duygu ve düşüncelerini paylaşabilen birbirleriyle ilgili bilgileri olan aile bireylerinin ilişkilerinin daha güçlü olacağı kesindir. Tüm paylaşımlar, rol modelleri olarak anne ve babanın örnek alınmasına yardımcı olur. Basit ve günlük ihtiyaçlar gibi görülen bu süreçler, duyguların anlaşılmasına ve ifade edilmesine de yardımcı olur.
(Alıntı)
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bakimini, bakımını, ÇocuĞun, cocugun, esler, eŞler, nasil, nasıl, paylasmali, paylaşmalı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çocuğun Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir? Elysian Aile Evlilik ve Çocuklar 0 15 Ocak 2014 12:09
Sevgilinizle şifreleri paylaşmalı mı Sue Aşk ve Sevgi Köşesi 0 01 Temmuz 2012 13:36
Sevgilinizle Şifreleri Paylaşmalı mı Liaaa Aile Evlilik ve Çocuklar 6 06 Haziran 2012 13:22
Çocuğun Dini Eğitimi Nasıl Olmalı? efLatun İslamiyet 0 28 Kasım 2011 20:25
Araçlarınızın kışlık bakımını yaptırın Juventus Otomobil Haberleri 0 07 Kasım 2009 10:47