IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Şubat 2010, 15:57   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bebeklerde Doğal Beslenmenin Önemi




Doğal beslenmenin önemi nedir? Bebek beslenmesinde daha hassas olunmasını gerektiren nedenler nelerdir?
Kadıköy Şifa Hastanesi Dyt. Rabia Yurdagül: "Çevre kirliliği, hazır yiyecekler, yaşam tarzı ve stres gibi etkenler sürekli olarak sağlık üzerinde tehdit oluşturmaktadır. Vücut için zararlı öğelerin vücuttan uzaklaştırılması sağlığın devamlılığı ve geliştirilmesi için oldukça önemlidir. Vücudun yükünü azaltmanın, toksinleri atmanın etkili bir yolu da doğal beslenmedir. Doğal beslenmede temel amaç bu etmenlerin vücuda verdiği zararları en az düzeye indirmek, vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınmasını sağlamaktır. Sağlıklı bir yaşam için, tarım ilaçlarının, kullanılan kimyasalların vücuda vereceği zararın önlenmesi için beslenmedeki tercihlerin doğal besinlerden yana yapılmalıdır. Bebekler, hamileler ve yaşlılar yetişkin bireylere göre daha hassas yaş gruplarıdır. Bağışıklık sistemleri yetişkinler kadar güçlü olmayan bebekler hormon ve diğer tarım ilacı kalıntılarından daha fazla etkilenirler. Bu nedenle bebek beslenmesinde daha hassas olunması ve beslenme düzeninin yakından takip edilmesi gerekir." diyor ve devam ediyor:

Son yıllarda organik tarım giderek önem kazanmakta. Özellikle Avrupa ülkelerinde bebek mamalarında sadece organik girdilerin kullanılması yasalarla güvenceye alınmakta. Bunu zorunlu kılan sebepler sizce nelerdir?
Organik besinler organik tarım yöntemleri kullanılarak üretilen besinlerdir. Son yıllarda gerek tarımsal ilaçların, gerekse gübrelerin bilinçsizce kullanımı bitkisel üretimde artışın yanında kalitesiz ve insan sağlığını tehdit edecek ürünlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Dolayısıyla yoğun girdi kullanılmaması nedeniyle çevrenin korunmasını ve sağlıklı beslenmenin desteklemesini amaçlayan organik besinler özellikle bebekler için tercih edilmesi gereken besinlerdir ve bunların yasalarla güvence altına alınması büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu bebeklik döneminin daha sağlıklı geçirilmesini sağlayacaktır.

Organik tarımın avantajları nelerdir? Yararları nelerdir?
Yoğun olarak yaşanan sanayileşme ve kentleşme olgusu, nüfus yoğunluğunun ağırlıklı olarak kentlere kaymasına ve mevcut tarım alanlarının sanayi arazilerine ve yapılaşmaya ayrılmasına neden olmuştur. Tarım nüfusu ve tarım alanlarının azalmasına rağmen, artan dünya nüfusunun artan ihtiyacını karşılamak için tarımsal üretimde, birim alanda en kısa sürede mümkün olan en fazla verimi elde etmek amacıyla, tohum, kimyasal koruyucu ve kimyasal gübre, kimyasal zirai mücadele ilaçları ve bunun gibi kimyasallardan yararlanma yoluna gidilmiştir. Bazı tarım alanlarında bitkileri ve hayvanları hızla büyütmek, zararlı böcekleri öldürmek ve hastalıkları önlemek için kimyasal ilaçlar bol miktarda ve artırılarak kullanılmıştır. İşte organik tarım, üreticilerin, doğayı ve tarım alanlarını tahrip etmeden, insanlara olumsuz yan etkileri olmayan bitkisel ve hayvansal üretimi kapsamaktadır. Yani zarar gören doğal dengeyi yeniden kurmaya çalışan organik tarım, insan ve çevreye dost üretim şeklini ifade etmektedir.

Avantajları:
● Organik tarımda doğal hammaddeler kullanılır.
● Topraktaki canlı faaliyetin devamı için nöbetleşe ekim ve organik gübreleme yapılır, yeşil gübre kullanılır.
● Zararlılarla mücadelede biyolojik yöntemlere başvurulur.
● Hayvansal üretimde beslenme ihtiyacı mümkün olduğu ölçüde işletmeden karşılanır ve yemlere kimyasal maddeler (antibiyotikler, kilo artırıcı katkı maddeleri vs.) katılmaz.
● Yeterli miktarda ve yüksek kalitede gıda üretimi, maksimum verimden önce gelir.
● Enerji kaynağı olarak güneş ve rüzgar enerjisi gibi doğal enerji tercih edilir.
● Kimyasal ilaçlar ve sentetik gübreler kullanılmadan veya az miktarda kullanılarak yapılan organik tarım, ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yardımcıdır.
● Üretimde sadece miktar artışını değil, aynı zamanda ürün kalitesinin de yükselmesini amaçlayan alternatif bir üretim şeklidir.

Bebek beslenmesinde organik ürünlerin tüketimi ne zaman başlar?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve UNICEF, anne sütü ile beslenmenin doğumdan hemen sonra başlamasını, ilk 6 ayda bebeklere ideal besin olduğu için sadece anne sütü verilmesini ve emzirmenin 6. aydan sonra uygun besin takviyeleri ile 2 yaş ve üzerine kadar devam ettirilmesini önermektedir. Bu nedenle herhangi bir problem (sütün yetersizliği gibi) olmadığı sürece bebekler ilk 6 ay anne sütü ile beslendikten sonra 6. ay itibariyle organik ürünleri tüketmeye başlayabilirler.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bebeklerde, beslenmenin, doğal, dogal, onemi, Önemi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dengeli ve Yeterli Beslenmenin Önemi PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 25 Ocak 2015 15:00
duaların önemi - ayet ve surelerle duanın önemi - dua etmenin fazileti Amelia Dualar 0 29 Ocak 2014 02:17
Okul öncesinde beslenmenin önemi ile ilgili yardım Ecrin Çocuk Sağlığı 0 19 Şubat 2012 20:18
Sağlıklı Beslenmenin 45 Püf Noktası Liaaa Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 27 Ocak 2012 12:57
Beslenmenin 10 kuralı !!! YapraK Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 02 Şubat 2010 02:15