IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Haziran 2010, 11:20   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kurumsal Olarak Evlilik




EVLİLİK, kadın ile erkek arasında, yaşamlarımı birlikte sürdürmelerini sağlayan yasal ve toplumsal bir sözleşmedir. Evliliğin temel amacı bir aile kurmaktır. Evlilik geleneği dünyanın her yerinde görülmekle birlikte, eş seçimi, eş sayısı ve evlilik töreleri bakımından farklılıklar vardır. Bazı ülkelerde, örneğin İsrail'de yalnızca dinsel nikâh yeterli sayılırken; Türkiye'de ABD'de ve İngiltere'de, dinsel nikâh töreni ya da düğün yapılsa bile evliliğin yasal sayılabilmesi için resmi nikâh gereklidir.

Birçok batı ülkesinde erkeğin de kadının da yalnızca bir eşi olabilir. Buna monogami, yani tekeşlilik denir. Bazı ülkelerde ise poligami ye yani çokeşliliğe izin verilir, hatta bu tür evlilik yeğlenir. Afrika'nın birçok bölgesinde ve bazı Müslüman toplumlarda erkek birden fazla kadınla evlenebilir.


Birçok Afrika ve Asya ülkesinde damadın ailesi gelinin ailesine "başlık parası" olarak sığır ya da başka değerli mallar vermek zorundadır. Bazı Akdeniz ülkelerinde ise gelinin ailesi damada çeyiz olarak mal bağışlar. "Başlık parası" uygulaması Türkiye' nin bazı yörelerinde günümüzde de sürdürülmektedir.

İnsanlar yalnızca sanayileşmiş çağdaş toplumlarda eşlerini seçmekte özgürdürler. Gene de bazen eş seçme özgürlüğü kökleşmiş gelenekler, önyargılar ve ailelerin istekleriyle çatışır. Genelde gençler aşağı yukarı aynı yaşta olan, aynı dinsel kökenden gelen, benzer eğitim düzeyinde ve birbirine uygun meslek ve gelir gruplarından olan kişileri eş olarak seçerler.

Erkek ile kadın arasındaki haklar ve sorumluluklar toplumun geleneklerine göre belirlenir. Bu yükümlülükler ve beklentiler zamanla değişebilir. Örneğin, eskiden ABD'de ve Avrupa ülkelerinde erkek eşinin geçimini sağlamak zorundayken ve kadının ev işlerini yapması, çocuklara bakması beklenirken, 1960'ların sonlarında canlanan Kadının Kurtuluşu Hareketi'nin etkisiyle, evlilik ilişkisinde görece bazı eşitlikler sağlandı.

Evlilik çocuklara da bazı haklar sağlar. Karı kocanın öz çocuklarının ya da evlat edindikleri çocukların miras hakkını da kapsayan bazı hakları ve ayrıcalıkları vardır.Son yıllarda çağdaş toplumlarda boşanmak isteyen çiftlerin sayısı giderek artmakta, bunakarşılık evlenmeden birlikte yaşayanlar çoğalmaktadır. Buna evlilik öncesi bir uyum denemesi olarak bakanlar olduğu gibi, evlenmeyi hiç düşünmeden, birlikteliğin uyum içinde yürüdüğü sürece sürdürülmesi gerektiğini savunanlar da vardır.


alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
evlilik, kurumsal, olarak


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Evlilik nedir? Evlilik hakkindaki dusunceleriniz nelerdir? X Haftanin Polemigi 26 02 Mayıs 2012 03:54
Türk Kültüründe Evlilik ve Evlilik Gelenekleri Liaaa Aile Evlilik ve Çocuklar 1 06 Mart 2012 13:11
Mutlu Evlilik Sırları - Aşılması Kolay Evlilik Sorunları Liaaa Aile Evlilik ve Çocuklar 0 24 Ocak 2012 15:26
Türk Kültüründe Evlilik ve Evlilik Gelenekleri YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 22 Nisan 2009 12:14
Evlilik nasıl evlilik olur?(Evliliğin Garanti Belgesi Var mı?) Kralice Aile Evlilik ve Çocuklar 1 01 Temmuz 2008 23:43