IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22 Eylül 2010, 06:29   #1
Dilara
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Okul öncesi çocuklarda beslenme




Okul öncesi çocuklarda beslenme

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastaneleri Baş Diyetisyeni Selami Helvacıoğlu, çocuğun sağlıklı beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesinde, anne babanın tutarlılığının ve çocuğa iyi örnek olmasının en temel etken olduğunu söyledi.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Helvacıoğlu, okul öncesi dönemde çocuklara yemek konusunda ısrarlı davranmanın onların yemek yemeği tümden reddetmesine yol açabileceğine dikkati çekti.
Okul öncesi dönemde çocuğun taklitçi olduğunu, erkek çocuğun babayı, kızın ise anneyi taklit ettiğini belirten Helvacıoğlu, "Anne veya baba yemekte seçiciyse ve yemekte titiz davranıyorsa, çocuğu, ’etrafa sıçratma’ diye sürekli uyarıyorsa, çocuğun olumlu alışkanlıklar geliştirmesi zorlaşır" dedi.
Okul öncesi ve okul çağı döneminin 3-6 ve 6-14 yaş grubunu kapsadığını ifade eden Helvacıoğlu, şöyle konuştu:"Okul öncesi dönem, yaşamın en duyarlı dönemlerinden biri, bu dönemde içinde bulunan çevre, alınan uyarılar, çocuğun fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal yönden büyüme ve gelişiminde çok etkin rol oynar.
Yapılan araştırmalar sonucunda yetersiz ve dengesiz beslenmiş çocukların, hem fiziksel hem de mental yönden geri kaldıklarını gösteriyor. Okul öncesi dönem, yetişkinlik için temel oluşturan pek çok alışkanlığın geliştirildiği bir dönemdir. Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenme kadar, iyi geliştirilmiş sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek de önemlidir."
Helvacıoğlu, çocukluğunda sağlıklı beslenenlerin ileri ki yaşlarda dejeneratif hastalıklara yakalanma riskinin daha düşük olduğunu söyledi.
Günlük enerji ve besin ögesi gereksinmelerinin karşılanmasının tüm besin gruplarından yeterli miktarda, uygun bir beslenme düzeni içerisinde tüketilmesi ile gerçekleşeceğini vurgulayan Helvacıoğlu, şöyle devam etti:"Okul çağı çocuklarının yanlış beslenme alışkanlıkları yeterli ve dengeli beslenmelerine engel olmaktadır. Yeterli ve dengeli beslenme için gereksinim duyulan besinlerin bileşiminde yer alan besin ögeleri, kimyasal yapılarına ve vücut çalışmasındaki etkinliklerine göre 6 grupta toplanabilmektedir. Bunlar; proteinler, yağlar, karbonhidratlar, mineraller, vitaminler ve sudur."
-YETERLİ VE DENGELİ BİR OKUL ÇOCUĞU DİYETİ-
Bütün besin ögelerinin birlikte alındığında vücudun normal büyüme ve gelişimini, sağlıklı ve güçlü çalışmasını sürdürdüğünü kaydeden Helvacıoğlu, şu bilgiyi verdi: "Yeterli ve dengeli bir okul çocuğu diyetinde toplam enerjinin, yüzde 20’si proteinden, yüzde 60’ı karbonhidratlardan ve yüzde 35’i yağdan sağlanmalıdır. Çocukların yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamak amacıyla günlük olarak tüketilmesi gereken ’dört besin grubu’ temel alınmalıdır. Bu besin grupları, süt grubu, et–yumurta–kurubaklagil grubu, sebze-meyve grubu, ekmek ve tahıl grubudur."

Okul çağı çocuk grubunda muhakkak ara öğün olarak kuşluk ve ikindi saatlerinde meyvelerin tercih edilmesi konusunda anne ve babalara uyarılarda bulunan Helvacıoğlu, çocukların ara öğünlerinde, fast-food tipi veya ’abur-cubur’ tarzı yiyeceklerle geçiştirilmesinin, ana öğünlerde çocukların iştahının kapanmasına neden olacağını sözlerine ekledi.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
beslenme, cocuklarda, okul, öncesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sınav Öncesi Beslenme Burce Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 10 Mayıs 2014 15:37
ADÖLESAN (Ergenlik) Çağı Çocuklarda Beslenme Burce Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 10 Mayıs 2014 15:14
Doğum öncesi beslenme ve hurma mucizesi Sim Kadın Sağlığı 1 14 Mart 2013 14:40
Düğün Öncesi Beslenme Liaaa Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 14 Ekim 2012 01:41
okul öncesi çocuklarda görülen davranış bozuklukları... Ecrin Çocuk Sağlığı 0 27 Şubat 2012 23:15