IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Aile Evlilik ve Çocuklar (https://www.ircforumlari.net/aile-evlilik-ve-cocuklar/)
-   -   Yalan söyleyen çocuklar (https://www.ircforumlari.net/aile-evlilik-ve-cocuklar/368878-yalan-soyleyen-cocuklar.html)

pyracantha 04 Aralık 2010 20:26

Yalan söyleyen çocuklar
 
İlgisizlik,güvensizlik[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] takdir edilmemek[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ödüllendirilmemek ve sosyo-ekonomik seviyenin yarattığı utanç gibi sebeplerle yalana başvuran çocuklar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] aslında hep başrolde olmak istiyor.

Anne-babalar her ne kadar yalan söyleyen çocuklarına kızsa da[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çocukluk çağlarının bir döneminde mutlaka kendileri de yalana başvurmuş oluyor. Hiçbir koşulda yalanın savunulacak bir şey olmadığını söyleyen uzmanlar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çocukların başrolde olmak için bu yola başvurduğunu belirtiyor.

UTANÇ DUYUYORLAR
Anne-babanın ilgisizliği[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] takdir görmemek[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ödüllendirilmemek[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sosyo-ekonomik seviyenin yarattığı utanç gibi nedenlerle arkadaşlarına yalan söyleyen çocuklar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yalanı alışkanlık haline getirdiğinde aileler paniğe kapılıyor. Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Zahmacıoğlu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] "Ön planda olmak için yalan söyleyen çocuk gerçeklerle yüzleştirildiğinde ise büyük bir utanç duyuyor" diyor. Pek çok anne-baba[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çocukları yalan söylediği için psikiyatri kliniğine başvuruyor. Ebeveynlerin yanı sıra[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] öğretmenler de okulda yalan söyleyen öğrencileri ailelerine şikayet ediyor. Ancak 0-6 yaş döneminde soyutlama yeteneği[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gerçeklik hissi oturmadığı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] zihinsel gelişimi tamamlanamadığı için çocuklar başlarından geçenleri abartarak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] süsleyerek[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] araya gerçek dışı öğeler katarak aktarabiliyor. Bu nedenle[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu yaş grubundaki çocukların sözerini yalan olarak nitelendirmemek gerekiyor. "Neden yalan söyledin?" gibi bir tavırla çocuğun üzerine gidip korkutmak yerine sözlerinin altında yatan gerçeğin araştırılması tavsiye ediliyor. Bir kreş veya anasınıfı çocuğu anne-babasına gidip[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] öğretmeninin kulağını çektiğini[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kendisine bağırdığını söyleyebiliyor. Ama iyice araştırıldığında böyle bir şeyin olmadığı ortaya çıkıyor. Bu durumda anne-baba çocuğa öfkelenip kızabiliyor. Fakat çocuklar bu tür davranışları planlayarak yapmıyor; dikkat çekmek istiyor. Ayrıca aile içinde takdir edilmeyen çocuklar eleştirilme ve mimlenme pahasına başrol kapmak ve sivrilmek için böyle bir yola başvurabiliyor. Yalan söyleyerek edindiği konum onların varoluş biçimi haline geliyor.

ÖRNEK OLMALARI GEREK
Anne-babaların da çocuklarının yanında dikkatli konuşması[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] davranışlarına özen göstermesi önem taşıyor. Çünkü çocuklar büyüklerinin iyi ya da kötü davranışlarını ayırt edemedikleri için yalan söylemeyi örnek alabiliyor. Bir süre sonra da bu davranış alışkanlık haline geliyor. Yalan söyleyerek edindiği ayrıcalıkları gören çocuk[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] daha sonra bunu alışkanlık haline getiriyor. Anne-babası tarafından yalanı yakalanan çocuk[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kısa süreli bir şok yaşıyor; şaşırıyor[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] utanıyor ve ne yapacağını bilemiyor. Psikiyatristlere götürülen bu çocukların[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] başları öne eğik[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] utangaç tavırları dikkat çekiyor. Yalancılık yüzünden davranış bozukluğu yaşayanlarda ise aşırı rahat ve umursamaz davranışlar göze çarpıyor.

OKULA GİTMEK İSTEMİYOR
Okul çağındaki çocukların en sık başvurduğu yalanlar arasında okul başarısı konusunda söylenenler geliyor. Çocuklar kötü notlarını saklıyor. Bazıları sosyo-ekonomik durumlarının utandığı için[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] olmasını istedikleri şekilde kendilerini anlatıyor. Bazıları da okula gitmek istemediğinde karnının ya da başının ağrıdığını söyleyebiliyor. Yalan söyleme bir alışkanlık haline dönüştüğünde bu alışkanlığın tedavisi konusunda aileler ve çocuklar terapiye alınıyor.


Aileler ne yapmalı?


* Çocuğunuzun yalan söylediğini tespit ederseniz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] onu bu durumla hemen yüzleştirip[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yorum yapmayın.
* Çocuğunuza yalan söylediği için kızıp fevri davranmayın.
* Neden yalan söylediğini anlamaya çalışın.
* Geçmişi düşünerek söylenen yalanın sebeplerini ortaya çıkarmaya uğraşın.
* Her fırsatta çocuğunuzu takdir edin[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ödüllendirin ve kendisini sevmesini sağlayın.
* Yalana başvurmasına gerek olmadan da sevileceğini gösterin.
* Zihinsel travma yaratacak cezalar vermeyin.

* Başta ebeveyn ve çocuk için model olan kişilerin çocuğun yanında kesinlikle yalan söylememesi gerekir.
* Çocuğa -her şeye rağmen- doğruyu söylemesi gerektiği tatlı bir dille anlatılmalıdır.
* Çocuk yalan söylediği zaman hemen cezalandırılmamalı. Niçin yalan söylediği araştırılmalıdır.
* Çocukların çok fazla sıkıştırılıp yalana başvurmaları engellenmelidir. Çocukların yaptığı hatalara empatiyle yaklaşılmalı ve bu hataları yapıcı bir şekilde düzeltme yoluna gidilmeli.
* Çocuk ve gençlerden yapamayacakları şeyler istenmemeli.
* Özgüven eksikliğinden kaynaklanan yalanlara karşı en yapıcı önlem çocuğa[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] özgüvenini kazanması için yardım etmektir.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:06.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net