IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Aile Evlilik ve Çocuklar (https://www.ircforumlari.net/aile-evlilik-ve-cocuklar/)
-   -   Evcilik Oynayan Erkekler, Futbol Oynayan Kızlar (https://www.ircforumlari.net/aile-evlilik-ve-cocuklar/509404-evcilik-oynayan-erkekler-futbol-oynayan-kizlar.html)

Liaaa 30 Ekim 2012 15:17

Evcilik Oynayan Erkekler, Futbol Oynayan Kızlar
 
Üç yaşındaki Arda Külkedisi gibi giyinmekten hoşlanıyor... Dört yaşındaki İrem odasındaki oyuncak bebeklere bakmıyor bile, oyuncak arabalarla oynamayı tercih ediyor... Beş yaşındaki Emre futbol yerine evcilik oynamayı tercih ediyor...

“Kız oyunları” oynayan oğlanlar, “erkek gibi” davranan kızlar... Okul öncesi yaştaki çocukların karşı cinsin oyunlarından hoşlanması normal mi? Bu çocukların anne-babaları çocuklarının cinsel kimlik gelişimi konusunda endişelenmeli mi?

Kimlik bulma süreci
Bunun sadece bir oyun olduğunu belirten uzmanlar bu soruya “hayır” cevabını veriyor.

Uzmanlar, okul öncesi dönemde karşı cinsi taklit etmenin cinsiyet konusunda bir kafa karışıklığının işareti olmadığını; bunun daha çok oyundaki rollerin temsil ettiği farklı nitelikleri deneyerek kendi kimliğini bulma sürecinin bir parçası olduğunu belirtiyorlar.

Üstelik, bu "denemelerin" ise sadece giysilerle sınırlı kalmayıp, davranış ve yaklaşımları da içerebileceği vurgulanıyor.

Deneme ve keşif
Uzmanlar anne-babalar için şaşırtıcı olabilse de; okul öncesi dönemdeki çocukların gürültü patırtılı "erkek oyunları" ile yumuşak ve sakin "kız oyunları" arasında gidip gelmelerinin sık görüldüğünü; cinsel kimliğin gelişmekte olduğu erken çocukluk döneminde bunların beklenen ve hatta istenen sağlıklı bir keşif aşaması olduğunu ve çok büyük olasılıkla bunun doğal bir deneme arzusundan başka bir şeyin belirtisi olmayacağını söylüyorlar.

Anne-babaların bu durumu onaylamaması ve engellemeye çalışmasının çocuğun özgüvenini zedeleyebileceğini de belirten uzmanlar, çocukların cinsel kimliğe ilişkin önyargıları test etme isteklerinin desteklenmesi gerektiğini ve bunun kabul edilmesi ve desteklenmesinin çocuğun özgüvenine katkı sağlayacağını vurguluyorlar.

Rol modelleri önemli
Son yıllarda kadın ve erkek rolleri arasındaki çizgilerin keskinliği belli ölçüde azalmış olsa da, bu çizgiler halen varlığını devam ettiriyor. Çocuklar da kız ya da erkek olmanın anlamını çevrelerinden, arkadaşlarından ve özellikle de rol modeli olarak aldıkları anne-babalarından öğreniyor.

Dolayısıyla anne-babalara çocuklarını cinsel kimliğe ilişkin önyargılarla sınırlamaksızın ilgilendikleri konuları araştırma ve keşfetmelerine izin vermeleri tavsiye ediliyor.

Cinsiyetinden memnun olmak cinsel kimlik ile sınırlanmayı gerektirmez
Çocuklar içlerinden gelen ile cinsel kimlikleri arasında bir seçim yapmak zorunda olmamalı. Anne-babaların amacı kendini cinsel kimliği ile sınırlı hissetmeyen ancak cinsiyeti konusunda memnuniyet ve güven duyan kızlar ve oğullar yetiştirmek olmalı.

Unutmayın, bu sadece bir oyun!


aile.org


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:13.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net