IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Eylül 2014, 18:46   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuklarda Baş Vurma Davranışı




Çocukların başlarını bir yere vurması, küçük yaş grubunda özellikle öfkelendiklerinde veya sıkkın olduklarında sık karşılaşılan davranışsal bir tepkidir. Yapılan araştırmalar baş vurmanın erkek çocuklarında, kız çocuklarına göre 3-4 kat daha fazla görüldüğü belirlenmiştir. Journal of the American Academy of Psychiatry’nin istatistiklerine göre sağlıklı gelişim gösteren çocukların %20’sinin baş vurma davranışını sergilediği görülmektedir. 3 yaş altında sağlıklı gelişen çocukların bir çoğu kendilerine zarar vermek amacıyla başlarını bir yere vurmazlar. Üstelik genellikle canlarının acıyacak olması kafalarına zarar verecek şekilde vurmalarının da önüne geçer.

Çocuklarda Baş Vurmasının Olası Sebepleri

Kendini rahatlatma. Bazı çocuklar kendilerini sakinleştirmek ve rahatlamak için ritmik hareketler sergilerler. Sallanmak, parmak emmek ve baş vurmak örnek olarak verilebilir. Ayrıca fazla uyaran sebebiyle kaygılan çocuklarda yine kendilerini rahatlatmak için bu davranışa baş vurabilir

Yetersiz uyaran. Sıkılan, yalnız kalan, kör veya sağır olan çocukların yetersiz uyaran sonucu başlarını bir yerlere vurdukları gözlemlenebilir.

Ağrı azaltma. Çocuğunuz eğer diş çıkarıyor veya kulağı ağrıyor ise, ağrı sebepli başını bir yere vuruyor olabilir. Çocuğunuzun başını vurması ile hissettikleri ağrıya odaklanmamaya çalışıyor olabilir.

Dikkat çekme. Başını vuran çocuk, ebeveynlerinden veya bakım veren kişinin hemen ilgisini çekebilir. Kendisine zarar vereceğinden endişelenen kişi hemen çocuğun davranışını engellemek için müdahale eder. Yapılan gözlemler sonucunda dikkat çekmeye çalışan çocukların başlarınıöfke-nöbeti beyinlerine veya kafataslarına zarar vermeyecek kadar dikkatli bir yere vurduklarını göstermiştir.

Öfke nöbeti. İstediğini elde edemeyen bir çocuk olumsuz duyguları ile nasıl baş edebileceğini bilmediğinden bedenini kullanarak bunu ifade edebilir.

Gelişimsel sorun. Baş vurma, otizm veya farklı bir tür gelişimsel düzensizlikten kaynaklanabilir. Ancak sadece baş vurma semptomu ciddi bir düzensizliğe işaret etmeyebilir.

Çocuğunuz Başını Vuruyor ise Neler Yapabilirsiniz?

Çocuğunuz dikkat çekmek için bu davranışı sergiliyor, yukarıdaki olası sebeplerden gelişimsel düzensizlikten şüphe ediyor iseniz mutlaka psikolojik-gelişimsel bir değerlendirme yapılmalıdır. Çocuklarda baş vurma için genel öneriler ise:

Güvenli alan oluşturmak. Çocuğunuzun genellikle başını vurduğu alanları güvenli hale getirin. Örneğin, beşiğinde başını vuruyor ise tahta bölümleri yumuşak bir materyal ile kaplayabilirsiniz.

Uygun olan davranışı fark etmek ve takdir etmek. Çocuğunuzun sizden olumlu ilgi aldığına emin olun. Çocuklar için olumsuz ilgi abur cubur gibidir, yeterince doyurmaz.

Sakinleştirici uyku rutini oluşturun. Çocuğunuz uykuya geçmeden kendini sakinleştirmek için başını vuruyor ise ona uygun bir uyku rutini oluşturun ve uygulayın. Uyku rutini hakkında daha fazla bilgiye buradan erişebilirsiniz.

Aşırı tepki vermekten kaçının. Çocuğunuz başını bir yere vurduğunda sakin kalmaya çalışın. Sert bir zemine vuruyor ise onu nötr bir şekilde kaldırıp halı olan bir alana yerleştirebilirsiniz. Başını vurmaya devam ettiği sürece ona ilgi göstermeyin. Kararlı duruşunuz ile çocuğunuzun baş vurma davranışında geçici olarak bir artış gözlemledikten sonra hızlı bir azalma gözlemleyebilirsiniz.

Çocuğunuzun gelişimine uygun oyun-oyuncak sunmak. Çocuğunuzun keyif aldığı ve gelişimsel olarak eğitici etkinlikler ile temas etmesi çok önemlidir. Böylece çocuğunuz ile kaliteli zaman geçirirsiniz ve ilgi çekmek için baş vurma davranışını uygulamaz. Ayrıca yeterli uyaran ile karşılaşmayan çocuk da sıkılır ve baş vurma davranışını sergileyebilir. Uygun etkinlik ve oyuncaklar ile çocuğunuzun keyifle öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuz için uygun etkinlik önerilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Çocuğunuzu dinleyin. Çocuğunuzun size sözel veya sözel olmayan bir şekilde ifade etmeye çalıştıklarına dikkat edin. Çocuğunuzun size ulaşmak veya huzursuz olduğuna dikkat çekmek için baş vurma davranışını sergilememesi için her zaman açık iletişim kanalınızın olmasına önemlidir.



Dikkat! Eğer çocuğunuz gün içinde kendine zarar verecek şekilde baş vuruyor ise gelişimsel bir düzensizlik ile alakalı olabilir. Bu tür durumlar erken çocukluk ve bebeklik döneminde fark edilebilir. Bu sebeple mutlaka en kısa sürede profesyonel destek alın.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat
Cevapla

Etiketler
baş, cocuklarda, davranışı, vurma


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çocuklarda "çalma" davranışı!!! Ecrin Çocuk Sağlığı 0 28 Şubat 2012 23:47
Erkeklerin nefret ettikleri 10 kadın davranışı. Dilara Ah Kadınlar 3 27 Mayıs 2010 13:34
Uyuma Davranışı ve Uyku Sorunları YapraK Sağlık Köşesi 0 28 Eylül 2009 23:54
Çocuklarda Parmak EmmeParmak emme, normal çocuklarda herhangi bir pisko-patolojik etk YapraK Çocuk Sağlığı 0 25 Eylül 2009 05:25