IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
2Beğeni(ler)
  • 2 Post By Feronia

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Haziran 2018, 04:45   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İstismarcıların dijital tuzakları




İstismarcıların dijital tuzakları
Uzmanlar, internet ortamında çocukla yaşıtı gibi tanışıp güvenini kazandıktan sonra sanal ya da gerçek ortamda seksüel kötü davranışlarda bulunan istismarcılara karşı ailelere gerekenleri anlattı...


Grooming, internet ortamında bir yetişkinin kendini çocuk olarak tanıtması, bu şekilde sanal ortamda tanıştığı çocukların güvenini kazanarak sanal ya da gerçek dünyada istismar etmesi olarak tanımlanıyor. Çocuklara karşı seksüel kötü davranışların çoğunluğunda, istismarcı sinsice ve gittikçe dozunu artırarak kullandığı yol ve işlemler süreci de grooming (ayartma) süreci olarak adlandırılıyor. Bu süreçte istismarcı çocuğu ve onun ailesini elde etmeye çalışırken, “Grooming” haftalar, aylar, hatta yıllara yayılabiliyor. İstismarcı böylece çocuk ve ailesi yapılanın veya amacın istismar olduğunu düşünmemesini amaçlıyor. Sosyal hizmet uzmanı İmdat Artan, istismarcı sapkınların çocukları hazırlama süreci olarak tanımlanan “Grooming” hakkında şu uyarılarda bulundu:

Yıllarca sürebilir’

Grooming mağduru çocukların kendilerine yapılanları anlattıklarında kimsenin kendilerine inanmayacağını düşündüğünü, bu nedenle çocukların kendilerini çaresiz hisettiğini dile getiren Artan, şu bilgileri verdi:

“Ne yazık ki aylarca hatta yıllarca çocukların cinsel istismara katlanmak zorunda kalmasına rağmen çoğu kez bu durum açığa çıkartılamaz. Hatta birçok durumda çocuk bunu açığa vurduğunda çocuğa inanılmamakta veya çocuk suçlanmaktadır. Çoğu zaman istismarcının grooming işlemini o kadar başarı ile sürdürür ki sadece çocuğu değil ailenin tüm bireylerini hatta mahalleyi etki altına alır. İstismara maruz kalan çocuklar çoğunlukla maruz kaldıkları istismardan dolayı kimin suçlanması gerektiği konusunda yetersiz kalır. Çoğunlukla istismarcı çok profesyoneldir, çocuğu sürece çok iyi hazırlamakta, ona tuzaklar kurmakta, istismarı çocuğun kendisinin istediğini, kendisinin istismarcıyı cesaretlendirdiğini, çocuğun yaptığı hatalar ve yanlışlar dolayısı ile bu şekilde cezalandırıldığını düşünmektedir. Kurban yetişkin yaşamında kendini suçlamayı içselleştirdiğinden ve istismara maruz kalmasının kendi hatası olduğuna inandığından istismar onun kendisini değersiz hissetmesine, suçluluk, depresyon, kendisinden nefret etmesine, öz bakımını ihmal etmesine, riski davranışlara neden olur. İstismarcının kurbanlarını hedef alarak ve onları seksüel olarak istismar etmek için hazırladığı grooming sürecini anlamak kurbanın omuzlarındaki istismara maruz kaldığından dolayı ‘kendisini suçlama’ yükünden kurtulması için bir adım olabilir.”

Grooming yöntemi’

Çocuğa mutlaka anne, babaya karşı sır olamayacağı, hiçbir şeyin saklanmaması gerektiği öğretilmeli. Grooming yöntemini seçen istismarcılar, çocuk ve ailesinin güven geliştirmeleri için dostça davranışlar sergiler. Çocuklar için hediyeler, para verir, gezdirir, eğlendirir ve onların seveceği şeyleri yaparlar. Çocuğu videoya alırlar, çocuğun resimlerini çekerler. Çocukla çok fazla iletişim kurarlar, aralıksız bir şekilde mesajlar, e-posta veya telefonla aramalar yaparlar. Süreç içerisinde çocuğu seksüel dokunmaya hazırlarlar, çocuğun özel bölgelerine kazara dokunurlar ya da çocuk banyoda soyunurken kazara içeri girerler. Grooming yönteminde istismarcı çocukla bedensel temas içeren güreş, sırtını okşama, gıdıklama gibi oyunlar oynar. Hatta bazı sapkınlar seksüel ilgi yaratmak ve tür davranışları normalleştirmek için *****grafi ile tanıştırırlar” dedi.

Aileler ne yapmalı?

Çocuk istismarının belirtileri ve risk faktörlerini Milliyet’e yorumlayan Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşin Satan, Türkiye’de yapılan çalışmalarda, çocuklukta cinsel istismara maruz kalma oranının yüzde 10 ile 40 arasında değiştiğini, cinsel istismar mağdurlarının yüzde 53’ünün 14 yaşından küçük olduğunu dile getirdi. İstanbul’daki 14-17.5 yaş arası 839 lise öğrencisinin yüzde 10.7’sinin cinsel istismara uğradığını ortaya koyan araştırmaların olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Satan, “İstanbul da 9’uncu ve 11’inci sınıflar arasında okuyan bin 871 kız öğrencinin yüzde 1.8’i ensest, yüzde 11.3’ü çocukken özel bölgelerine istemedikleri bir şekilde dokunulduğundan, yüzde 4.9’u ise cinsel ilişkiye zorlandıklarını belirten çalışmalar söz konusu. İhmalin çocuk üzerindeki başlıca etkileri, yalnızlık ve korunmasızlık duygusu, öğrenme güçlüğü, madde bağımlılığı, iletişim sorunları, davranış sorunları, gelişim geriliği, suça yönelim, sağlık sorunları, ilgi görmek için sağlık problemleri yaratma olarak görülüyor” dedi. İstismara uğramış çocuklara nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda da bilgi veren Doç. Dr. Satan, şu bilgileri verdi:
Çocuklar tehdit altında olduklarını hissettiklerinde, baskı yapıldığında, korktuklarında ve anlayışla karşılanmayacaklarını hissettiklerinde yaşadıkları bu travmatik olayı inkar edebilir. Diğer yandan istismar olayı ortaya çıktığı zaman, öncelikle çocuğun hiçbir suçu olmadığı, onun yalnızca bir çocuk olduğu ve yaşadığı durumun çocuk adına ne kadar zor olduğunu ebeveyn kendisine hatırlatmalı. Anne, baba, öğretmen, adli ve tıbbi personelin olayı büyütmeden, korku ve panik havası yaratmadan, çocuğa inanarak, çocuğu suçlamadan ve örselemeden gerekli tedbirleri alması gerekir. Aceleci, telaşlı, ısrarlı ve zorlayıcı davranışlar çocuğu derinden etkiler. Eğer çocuğun yeniden istismar edilme riski varsa fiziksel ve duygusal olarak güvenli bir ortama taşınması esastır. Hatalı bir tutum, söz veya davranış çocuğun tamamıyla kendine dönmesine ve bu konuyla alakalı hiçbir şey söylememesine sebep olabilir.”

Şüphe edilecek bulgular

- Çocuğun oyuncaklara, farklı objelere, yetişkinlere ya da diğer çocuklara, yaşına uygun olamayan cinsellik içeren davranışlar sergilemesi
- Çocuğun son zamanlarda müstehcen bir dil kullanması
- Saldırgan bir tutum, öfke nöbetleri gelişmesi
- Uyku sorunları yaşanması, sık sık uyanma
- Sıklıkla kabus görme
- Suçluluk duygusuna kapılma
- Davranış ve huy değişimi, içe kapanma, ketumluk
- Yatağını ıslatma, kakasını kaçırma, tırnak yeme gibi regresyon belirtileri
- Güvensiz ve korkulu davranma, aile yanından ayrılmama isteği
- İştahsızlık, bulantı, karın ağrısı
- Cinsel yolla bulaşan bir hastalığın belirtisi
- Belli yer ya da kişilere karşı anlamsız ani korkular
- Üzerini giyip çıkarırken sorun çıkarma
- Çocuğun açıklayamadığı para ve hediyeler
- Cinsel organların etrafında kızarıklık, morluk veya bu bölgelerde ağrı

Çocukta görülen belirtiler

- Çocukta açlık belirtileri ve kötü beslenme
- Akranlarından farklı olarak normal kilosunu koruyamama, şişman veya çok zayıf olmak
- Büyüme geriliği
- Uykusuzluk belirtileri
- Kendine değer vermeme
- Benlik saygısı düşüklüğü
- İnsan veya nesnelere yönelik bağlanma sorunları
- Arkadaşlık ilişkileri kuramamak
- İlgi ihtiyacı nedeniyle ‘hayır’ cevabı vermede güçlük
- Temiz giyinmeme, kötü kokma
- Kendisine zarar verme
- Alkol veya madde kullanımı
- Sürekli okuldan kaçmak

Ebeveynlere önerildi

- İki yaşından itibaren çocuklarınızı, ortalık yerlerde soyup giydirmeyin ve vücut mahremiyeti açısından da ondan izin alarak bu işi yapın.

- Vücudumuzdaki özel alanlar (iç çamaşırın kapattığı yerler) anlatılmalı. Ebeveynlerin, cinsellik, vücudun özel kısımları, cinsel organları ve vücudun diğer kısımlarının gerçek adlarını kullanarak çocukla erken yaşta kuracakları iletişim, çocukların neye izin vermemeleri gerektiğini anlamalarına yardımcı olur.

- Çocuğa, “Hiç kimse senin, vücudunun parçalarına bakamaz ve dokunamaz” denilmeli.

- Çocuklara kendilerinin de, başkalarının özel yerlerine bakamayacakları ve dokunamayacakları anlatılmalı. Bunun tek istisnası olarak, canımız acıdığında sorunu anlamak için anne, baba ve doktorun “izin alarak” bakması ve dokunmasının zararının olmayacağı anlatılmalı.

- Birinin, çocuğun özel yerlerine baktığında ya da dokunduğunda, büyüklerine gidip anlatmaması için çocuğa karşı yönlendireceği yalan, tehdit ve vaat edeceği herhangi bir hediye karşısında önceden çocuk bilgilendirilmeli ve eğitilmeli.

- Çocuğun, “Zaten anlattıklarına kimse inanmaz, anlatırsan da seni sevmez ve istemezler” tarzında tehditlere karşı da uyarılması çok önemli.

- Çocuğun, her şeyi anlatabileceği ve ne anlatırsa anlatsın, ne yaparsa yapsın sevileceği, kendisine hissettirilmeli ve güven telkin edilmeli.

- Çocuğu kandırarak bir yere götürmek için verilebilecek hediye çikolata, şeker benzeri şeyler karşısında, yabancıdan hiçbir şey kabul etmemesi ve teklif edilen her ne ise önce anne veya babadan izin alınması gerektiğini öğretilmeli.

- Çocuklara kendileri için bir güvenlik ağı oluşturacak büyüklerin kimlerden oluşabileceği hakkında bilgi verilmeli.


Milliyet

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
istismarcıları, tuzak


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Güç Dijital Platformu Desmont Uydu Dünyası 0 03 Ocak 2015 16:27
İbadet yolunda hevâ tuzakları yoSun İslamiyet 0 18 Aralık 2010 11:47
Mağazaların Alışveriş Tuzakları! Kralice Ah Kadınlar 0 05 Aralık 2008 12:25