IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

2Beğeni(ler)
  • 1 Post By Feronia
  • 1 Post By Hesna

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Ocak 2019, 13:24   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Eşimi bir türlü değiştiremiyorum. Ne yapmalıyım?




Eşimi bir türlü değiştiremiyorum. Ne yapmalıyım?

Danışanlarımdan aile ve evlilik üzerine çeşitli sorular alıyorum. İstanbul, Sarıyer’den yazan bir okuyucum, “Eşimle sorunlarımız var, bir türlü değişmiyor, onu nasıl değiştirebilirim? diye soruyor.

Eminim bu soru sizin birçoğunuzun da aklından geçmiştir. “Onu bir değiştirsem, her şey daha güzel olacak ama nasıl?" veya “Eşim neden hiç değişmiyor? Değişmediği gibi, gittikçe davranış ve tutumlarında daha da ısrarcı oluyor. Acaba neden?"

Öncelikle şunun bilinmesi gerekir: Eşimizle ortak noktalarımız ne kadar çok olursa olsun, yine de farklılıklarımız daha çoktur. Çünkü iki yabancı insan evlenince, "kadın ve erkek olma" farklılığının yanında, kültürel farklılıkları, karakter ve mizaç farklılıkları, çocukluk ve gençliklerinden getirdikleri tutum ve davranış farklılıkları, travmalar ve önyargıları yanında, farklı evlilik beklentileri içinde bir araya geliyorlar.

Bu kadar farklılıklara rağmen çiftler, bunu, farklılıklarını çoğu zaman görmüyorlar. Veya evlenirken ya eş adayının farklı olacağını hesaba katmıyor ya da “Evlenince değişir, değiştiririm” düşüncesiyle ilk başlarda bunu önemsemiyorlar. Çünkü dikkatlerini onun fiziğine, parasına, makamına vb yöneltmişlerdir. En iyi ihtimalle romantik duyguları, karşıdakinin farklı veya olumsuz yönlerini görmelerine engel olmaktadır.

Ancak evlendikten sonra, sorunlar baş gösterince, farklılıklarını ve bunların değişmediğini kavramaya başlarlar. Önce değiştirmeye çalışırlar, değiştirme çabaları sonuçsuz kalınca da eşini inatçı olmakla, ona önem vermemekle, evliliğe saygı duymamakla suçlarlar ki, bu durum karşı tarafı iyice savunmaya götürür ve aynı zamanda karşı saldırıya geçmesine de neden olur. Çünkü eşimizin bize göre "uygun olmayan, bizi rahatsız eden" bir davranışı, düşüncesi onun karakterinin bir parçasıdır. O parçayı değiştirmeye kalkışmak, onu beğenmemek ve aşağılamak anlamına gelir. Bu durumda da tepki büyük olur.

Yıllar sonra geriye dönüp baktığımızda eşimizi değiştirmek için ne kadar çok mücadele verdiğimizi, bu uğurda ne kadar çok yıprandığımızı da anlarız. Ama iş işten geçmiştir. Zenginliğimiz olan farklılığımız, yanlış algılarımız ve yanlış iletişim biçimimiz yüzünden mutluluğumuzu sarsan ana soruna dönüşmüştür.

1) Bunun için evlenmeden önce eşimizi iyi tanımamız gerekiyor.

2) Onun nasıl biri olduğunu bildikten sonra artık eşimizin farklı olduğunu kabul etmeliyiz ve ona göre davranmalıyız. Daha doğrusu, en mantıklı yol budur. Çünkü onu başta öyle kabul ettik, şimdi değiştirmeye zorlamak haksızlıktır. Neden mi haksızlıktır?

Çünkü farklılıklarımızın bir kısmı, cinsiyetimize bağlı olan davranış biçimleridir. Bu, neredeyse tüm erkekler ve kadınlar için geçerlidir. Bunu değiştirmeye kalkışmak, eşimizin cinsiyetini değiştirmek gibi bir şeydir. Erkeği kadınlaştırmak ve kadını da erkekleştirmek anlamına gelir.

Ayrıca farklılıklarımızın bir kısmı ise karakterimiz, genetiğimiz, sosyalleşme sürecinde kazandığımız davranış ve düşünce biçimleridir. Bunlar nasıl kısa zamanda kazanılmıyorsa, değişmeleri de kısa zamanda asla mümkün değildir. Bazen, birinin hatırı için veya özel bir nedene dayalı olarak değişse bile, tekrar eski haline gelecektir. Bunları da zorla, baskıyla ve çeşitli stratejilerle kısa vadede değiştirmeye kalkışmak tam tersi bir etki verebilir.

3) Eşimizin bazı olumsuz davranışlarını, ancak zaman içinde ona gösterdiğimiz sevgi, saygı, aşk ve iyi niyetimizle değiştirebiliriz. O, davranışlarını aynen sürdürmeye devam ettikçe, biz de sevgimizi ve saygımızı inatla sürdüreceğiz.

4) Eşimizi rencide etmeyen, kişiliğini hedef almayan bir iletişim biçimi de değişim için etkili bir yoldur. “Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır” atasözünü unutmayalım. Allah, Kur’an-ı Kerim'de de iyi bir iletişimle değişimin olabileceğine işaret eder. Allah, Hz. Musa’ya şöyle der: "Git, firavunla yumuşak konuş, umulur ki belki döner." (Taha Suresi, 43-44)

5) Eşimizin bize olumsuz gelen, rahatsız eden davranış ve düşüncelerine karşı bakış açımızı değiştirebilirsek, hem biz rahatlarız hem de zamanla o da değişebilir. Çünkü Epiktetos’a göre bizi rahatsız eden şeyler çoğu kere, olaylar, kişiler veya onların davranışı değil, bizim onlara atfettiğimiz olumsuz anlamlardır. Örneğin, kocasından romantik sözler duymayan bir hanım, bunu büyük bir ihtimalle eşinin onu sevmediği veya değer vermediği şeklinde yorumlayacak ve rahatsız olacaktır. Oysa eşi onu çok sevmesine rağmen, kültürel olarak romantik sözlere alışık değildir.

6) Eşimizin bizi rahatsız eden değil, olumlu yönlerine odaklanalım. O zaman göreceksiniz ki, olumlu yönleri olumsuz yönlerinden çok daha fazladır. Bunlar da sizin onu daha çok sevmenize yardımcı olacaktır. O da değişecektir.

Sabırlı olun ve sevginin, saygının, şefkat ve merhametin gücüne inanın!

Prof. Dr. Sabri E
Kaynak haberturk

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 02 Ocak 2019, 13:27   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Eşimi bir türlü değiştiremiyorum. Ne yapmalıyım?




Inatsa zor degisir degismezse de ya kabul edeceksin sakin sakin oldugu gibi ya da herkes yoluna gidecek, baska da yolu yok gibi.

__________________
Kimsenin fark edemeyeceği detayları görmeyi çok severim. ❣
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
aile, evlilik, evlilik sorunlar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
baglan ikonu değiştiremiyorum LordAres mIRC Scripting Sorunları 2 05 Ekim 2010 00:15
Scriptimin remotelerini değiştiremiyorum Yardım PLs.. JeYJeY Chat ve IRC 6 28 Mayıs 2006 17:56
İexplorer Giriş Sayfamı Değiştiremiyorum ! SezGIn Bilgisayar Donanımı 17 03 Şubat 2006 09:33