IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Haziran 2019, 11:12   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuğunuz içe kapanıksa dikkat! Şizofreni...




İçe kapanık çocukluk dönemine dikkat! En çok 20-30 yaşları arasında ortaya çıkan şizofreni, çocukluk döneminde ilk belirtilerini veriyor. Hastalık her hastada çeşitli şekillerde ve farklı şiddette kendini gösteriyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Şizofreni, kişinin düşüncesini, hareketlerini, duygularını ifade şeklini, gerçeği algılamasını çarpıtan ve çevresiyle ilişkilerini bozan ciddi bir beyin hastalığıdır. Yaygın inanışın aksine bölünmüş kişilik değildir. En çok 20 ile 30 yaş arasında ortaya çıkan şizofreninin şiddeti kişiden kişiye değişir. Hastalığın alevli ve dingin seyreden dönemleri vardır. Modern tedavi uygulamaları ile hastanın ömrü boyunca işlevsel kalmasının sağlanabileceğine dikkat çeken uzmanlar, iyi bir tedavi ile şizofreninin şeker hastalığından bir farkının olmayacağını söylüyorlar.

Her yıl nisan ayının ikinci haftası Dünya Şizofreni ile Mücadele Haftası olarak ele alınıyor. Öteden beri şizofreni hastalığının suç ve cinayetle ilişkili olduğu inancı, şizofreni hastalarının haksız yere damgalanmasına ve toplum tarafından dışlanmasına sebep oluyor. Ancak bilimsel araştırmalar, böyle bir ilişki varlığının inanılandan çok daha az olduğunu ve bu ilişkinin de sadece tedavi görmeyen şizofreni hastalığı için geçerli olduğunu ortaya koyuyor. Şizofreni ile ilgili farkındalık çalışmalarında erken teşhisin önemi ve hastanın doğru tedavi ile sosyal hayatın içinde yer alabileceğine dikkat çekiliyor.

Şizofreninin genelde 20 yaş civarında aktif belirtilerini göstermeye başladığını kaydeden Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesinden Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alper Evrensel, “Ancak şizofreni hastalarının aktif belirtiler öncesinde yani çocukluk döneminde de yaşıtlarına göre daha içe kapanık olduğu gözlemlenmiştir. En çok ortaya çıktığı dönem 20 ile 30 yaş arasıdır” diyor.

KULAĞA FISILDANAN SESLER
Hastalığın ataklı dönemlerle seyrettiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Alper Evrensel “İlk atak sırasında hastanın düşüncelerinde gerçekte olmayan ama hastanın katı şekilde inandığı, telkinle vazgeçirilemeyen hezeyanlar vardır. Yanı sıra gaipten sesler duyuyor olabilir ve bu sesler çoğunlukla hastaya kötü sözler söylemektedir. Hasta düşüncelerinin okunduğunu, çalındığını, TV’den yayınlandığını söyleyebilir. Atak dönemi yatıştıktan sonra ise hastalarda sosyal içe çekilme, izolasyon, eve odasına kapanma, iletişim azlığı, düşünce fakirliği gibi durumlar görülür” diye konuştu.

TOPLUM VE AİLE KUCAK AÇMALI
Şizofreni hastalarının yakınlarına tavsiyelerde de bulunan Yrd. Doç. Dr. Alper Evrensel “Şizofreni hastalığı, şeker hastalığından daha kötü değildir. Modern tedavi uygulamaları ile hastanın ömrü boyunca işlevsel kalması sağlanabilir. Şizofreni hastalığının beyin işlevleri üzerindeki olumsuz etkisi durdurulabilir ve hasta hayatın içinde yer alabilir. Şizofreni hastalarından korkup uzaklaşmak gerekmez. Hasta yakınlarının ve toplumun şizofreni hastalarına kucak açması ve desteklemesi sayesinde tedavi olumlu yönde ilerleyecektir” dedi. Hastayı toplumdan uzak tutmak yerine toplumun içinde tutmak gerektiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Evrensel “Çünkü hastaların eğilimi zaten eve kapanmaktır. Eğer toplumdan soyutlanacak olurlarsa sosyal kabiliyetlerini çok daha hızlı kaybederler. Bu sebeple hastaların beyinlerinin sürekli sosyal ve entelektüel uyaranlarla çalışır durumda tutulması gerekir. Bu sayede beyin işlevleri aktif ve canlı kalabilecektir. İşleyen demir ışıldar misali sosyal olmak şizofreni hastalarının iyileşmesi üzerinde olumlu etki edecektir” tavsiyesinde bulundu.

YABANCILARIN, BEYNİNİ ELE GEÇİRDİĞİNİ DÜŞÜNEBİLİR
¥ Garip inançları vardır. Mesela başkalarının düşüncelerini duyabildiğine veya o kişilerin kafasına düşünceler yerleştirdiğine inanabilir.

¥ Gerçekte olmayan şeyleri görmek, garip kokular duymak, ağızda “tuhaf” tat hissi olması önemli belirtidir. Şizofreni hastalarında en yaygın olanı sesler duymaktır. Sesler kişinin davranışları hakkında yorumlar yapabilir, kişiyi taciz edebilir veya emirler verebilir.

¥ Kişinin iletişim kurmasını ve konuşmaya katılmasını zorlaştıran anlamsız kelimeler kullanması ve hiçbir anlamı olmayan cümleler kurması.

¥ Çabucak bir düşünceden diğerine geçmek.

¥ Yavaş hareket etmek, karar verememek.

¥ Aşırı fakat anlamsız şeyler yazmak.

¥ Bazı şeyleri unutmak veya kaybetmek.

¥ Daireler çizerek yürümek gibi tekrarlanan hareketler.

¥ Aileden, arkadaşlardan ve sosyal aktivitelerden uzaklaşmak.

¥ Enerji ve motivasyon eksikliği.

¥ Hayattan zevk almama ve hayata karşı ilgi eksikliği.

¥ Temizlik alışkanlıklarının kötü olması.

¥ Okulda, işte ve diğer aktivitelerde problemler.

¥ Dengesizlik (çok mutlu veya çok üzgün olmak veya ruh hâli oynamaları)

¥ Katatoni yani kişinin çok uzun süre aynı pozisyonda hareketsiz kalması.
Alıntı

__________________
Ruhum hep hayLaz kaLacak,
Üzgünüm hayat ßen " ßüyümeyeceğim.. "
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cocuk aile, cocuk psikolojisi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Şizofreni nedir? Şizofreni hastaları ne zaman şiddete yönelir? (5 soruda şizofreni) eiffel65 Ruh Sağlığı 0 19 Mayıs 2019 14:50
Çocuğunuz göz teması kurmuyorsa dikkat! NerqiS Aile Evlilik ve Çocuklar 0 29 Kasım 2018 21:26
Çocuğunuz toprakla oynuyorsa dikkat! Sanem Çocuk Sağlığı 0 29 Ocak 2018 01:07
Çocuğunuz saldırgan davranıyorsa dikkat AngeL Aile Evlilik ve Çocuklar 0 06 Ekim 2014 15:49
Dikkat, çocuğunuz her suya girmesin! Zen Aile Evlilik ve Çocuklar 0 10 Kasım 2012 23:47