IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Ağustos 2019, 02:42   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cinsiyet Eşitliğine İnanan Bir Oğlan Çocuğu Yetiştirmenin Önemi





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Son yıllarda bilinçli anne-babalar kızlarını cinsiyetçilikle başa çıkmak üzere yetiştirmeye çalışıp, hayallerinin peşinden koşmaya teşvik ediyor. Ancak aynı durum, oğlan çocukları için biraz görmezden geliniyor gibi. Halbuki kadın-erkek tüm insanların eşitliğine inanan erkeklerin yetişmesi, saygılı ve sevgili bir toplum için en önemli kriterlerden.

Feminist bir oğlan çocuğu yetiştirmek aslında nispeten bilinmeyen bir alan. Çocuğunuzu nasıl yetiştireceğinize dair sevgi, saygı ve disiplin değerlerini aşılamayı gösteren binlerce makale, kitap ve araştırma mevcutken, bu konuyla ilgili danışılabilecek kaynaklar oldukça az. Sadece kadınlara saygı göstermenin yanı sıra, toplumsal cinsiyet kalıplarını tanımlamak ve bu konularla ilgili bilinci olan erkeklerin yetiştirilmesine yönelik genel farkındalık sağlamak, insanlık olarak hala çok başında olduğumuz bir konu.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Buna ek olarak, ebeveynlerimizin, feminizm etiğiyle ilgili endişesi ve konuya adeta Mars’tan daha bilinmezmişçesine yaklaşmaları da pek yardımcı olmuyor elbette. Ancak feminizm, gelişmekte olan toplumumuzda son yıllarda çok “moda” bir kelimeden aslen daha fazlası…

Erkeklerin, kadınların toplumda algılanış biçimini şekillendirmedeki önemi

İnsanlık olarak daha iyi yerlere gelebilmek için, çocukların okul başarıları hakkında araştırmalar yapmaktan çok, cinsiyet kimliklerini ne zaman anlamaya başladıklarını keşfetmeye çalışmak aslen çok daha doğru bir davranış. Araştırmalara göre, çocuklar 4 yaş itibarıyla basmakalıp rolleri tanımlamayı ve ayırt etmeyi öğreniyorlar. Özellikle ana akım eğitim sistemini sıkı sıkıya takip eden anaokullarına yolladığınız oğullarınızın, bir gün eve gelip bir silaha ihtiyacı olduğunu veya çiçeklerin kızlar için olduğunu söylemesine hiç ama hiç şaşırmayın. Küçük “He-Man”in bu cinsiyet onaylı faaliyetleri tüm yollarla keşfetmesine elbette izin verebilirsiniz; ancak işin püf noktası, her iki cins için de empati geliştirdiğinden ve her tür oyuna saygı duymayı öğrendiğinden emin olmaya çalışmak.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bunu yaparken, cinsiyet nötrlüğünü anlama değerleri hakkında onlara çeşitli dersler vermeye çalışmak yerine, cinsiyet eşitliğini faaliyetlerinize ve günlük konuşmalarınıza dahil etmeye çalışmanız en doğrusu. Örneğin, kadınlara karşı cinsiyetçi veya saygısız bir şey söylediğinde onu hemen düzeltin. Babalar olarak ev işlerine dahil olduğunuzu, çocuk bakımından sizin de sorumlu olduğunuzu onlara gösterin. Erkeklerin, kadınların toplumda algılanış biçimlerinin şekillendirilmesinde oldukça önemli bir katkıya sahip olduğunu unutmayın.

Feminizmden korkmayın

Dünyanın genelinde, medyada, ailelerde, okullarda bilinçli veya bilinçsiz şekilde kadınları değersiz gösteren tüm algı operasyonlarına karşı, oğullarınızı gerçek birer feminist olarak yetiştirebilirsiniz. Feminizmin adından korkmayın; gerçekten araştırdığınızda, tüm cinsiyetlerin eşit olduğunu söylemekten başka bir gayesi olmadığını göreceksiniz. Feminizm hakkında bilginizin az olduğunu düşünüyorsanız önce kendinizi eğitin.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Kızları cesaretlendirirken, aynısını oğlan çocuklarına da yapıyor muyuz?

Evet, en azından artık kızlarımıza istedikleri her şey olabileceklerini söylemeye başladık; ancak aynı şeyi oğullarımız için yaptığımız pek söylenemez. Sosyal bilimciler, bilinçlenen toplumlarda kızlara daha fazla seçenek sunulduğunun, fakat oğlanların hala kendi dünyalarına hapsedildiğinin altını çiziyor. Oplan çocuklarının, “kadınsı” kabul edilen ilgi alanlarına sahip olmaktan vazgeçmeleri de bunun en büyük göstergelerinden biri. Onlara genel olarak, her ne pahasına olursa olsun sert olmaları veya içlerindeki bu enerjiyi bastırmaları söyleniyor. Dolayısıyla, herkesin gelişebileceği adil bir toplum yaratmak istiyorsak, bu basmakalıp tarzlardan kurtulup, oğlanlara da daha fazla seçenek sunmamız gerekiyor.

ABD’li ünlü feminist gazeteci Gloria Steinem’in dediği gibi, “Kızlarımızı oğullarımız gibi büyütmeye başladığımıza seviniyorum; ama oğullarımızı kızlarımız gibi büyütmeye başlayana kadar bu, asla işe yaramayacak.” Yani, erkeklerin kadınsı görüp yapmadığı işler olmaya devam ettiği sürece, kadınların toplumdaki rolleri de farklılaşmayacak. Bu sebeple oğlan çocuklarının eşitlikçi yetiştirilmelerinin önemi sandığımızdan da büyük.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

İşte nazik, kendinden emin ve özgür oğlan çocukları yetiştirmek isteyenlere birkaç öneri:

Spor, politika, bilim ve sanat dallarında kadın rol modeller sunun.
Baş kahramanı kadınlar ve kız çocukları olan kitaplar okuyun, filmler izletin.
“Erkekler ağlamaz” klişesini bir kenara koyun ve ağlamalarına izin verin.
Kendi gibi olmasına izin verin; pembe giymek istiyorsa giyebilir, rengin cinsiyeti olmaz.
Özellikle ev işlerinde kendi başının çaresine bakmasına izin verin.
Diğer insanlara nasıl yardım edebileceğini öğretin; kardeşine, kuzenine bakması için onu cesaretlendirin.
Ev dışında da yapabileceği yaşına uygun işleri ona verin.
Kızlarla arkadaşlık kurmasına teşvik edin.
“Kız” sözcüğünü asla bir aşağılama sıfatı olarak kullanmayın.
“Hayır”’ın hayır demek olduğunu öğretin.
Ve unutmayın; tüm bunların amacı onlara bir oğlan çocuğu olmalarını unutturmak ve sadece ne yapıp yapmamaları gerektiğini söylemek değil. Tüm memeli erkeklerin sert ve fiziksel olarak zorlayıcı hareketlerden/oyunlardan hoşlandığı oldukça aşikar. Dolayısıyla spor yapmak, ağaca tırmanmak, kamp ateşi yakmak gibi sevdiği aktiviteleri doyasıya yapmalarına izin verirken, aynılarını kızların da büyük keyifle yapabileceğini ona anlatın. Benzer şekilde, kızların oynadığı oyunlar veya ilgilendiği aktiviteler şeklinde etiketlenmiş her şeyi, isterlerse onların da yapabileceklerini öğretin.



Hazırlayan: Team Behind It

Alıntı


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cinsiyet, eşitliği


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hz Ömer'in Dilinden İnsan yetiştirmenin önemi Cappy İslamiyet 0 06 Mayıs 2014 14:12
duaların önemi - ayet ve surelerle duanın önemi - dua etmenin fazileti Amelia Dualar 0 29 Ocak 2014 02:17
İnanan InTheDarK İslamiyet 0 03 Nisan 2012 18:22
ES'AD BİN ZÜRÂRE - Câhiliye Devrinde de Tek Bir Allah'a İnanan Sahâbî Kalemzede İslam Alimleri 0 04 Ekim 2011 01:40
~ Hayley Hasselhoff, evlillikte kadın ve erkeğin eşitliğine böyle dikkat çekti!. Sametold Haber Arşivi 0 27 Aralık 2010 22:02