IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
2Beğeni(ler)
  • 1 Post By Feronia
  • 1 Post By Dedecan61

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Haziran 2022, 06:04   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Evliler mi yoksa bekarlar mı daha uzun yaşıyor? 15 yılda 623 bin kişi incelendi




Evliler mi yoksa bekarlar mı daha uzun yaşıyor? 15 yılda 623 bin kişi incelendi...

Selin Irmak KAÇMAZ

Son yıllarda sık sık karışımıza çıkan evlilik konulu araştırmalara geçtiğimiz günlerde bir yenisi eklendi. Sonuçlar bu kez bir hayli dikkat çekici...


Araştırmacılar, 15 yıl boyunca 50’li yaşlarındaki yarım milyon Asyalının tıbbi kayıtlarına baktı. Yapılan kapsamlı incelemeler sonucunda evlilerin, bekarlara kıyasla tüm nedenlerden ölüm riskinin yüzde 15, kazalar, yaralanmalar ve kalp hastalığından ölme riskinin ise yüzde 20 daha düşük olduğu bulundu.
Özellikle evli erkeklerde ölüm oranlarında daha fazla düşüş gözlemlendi. Bunun ardında yatan sebebin evli erkeklerin risk alma, kaza yapma, alkol ve uyuşturucu kullanma olasılıklarının bekarlara kıyasla daha düşük olması olduğu düşünülüyor.
Araştırmaya göre evlilerdeki erken ölüm riskinin, bekarlara göre yüzde 15 ila 20 oranlarında daha az olmasının sebebi, evliliğin ‘koruyucu etkisi’ olması, yani çiftlerin birbirini tıbbi yardım almaya ve tedaviye teşvik etmesi.



15 YIL BOYUNCA 623.140 KİŞİ İNCELENDİ
Araştırmanın detaylarına bakacak olursak; daha önceki çalışmaların büyük ölçüde Batı ülkelerinde yaşayanlara odaklandığını söyleyen Japonya Ulusal Kanser Merkezi'nden uzmanlar, ortalama 54 yaşında olan 623.140 kişi hakkındaki verileri inceledi.
İncelenen insanlar bekar, evli, boşanmış ve ayrılmış ancak hala evli olarak tanımlandı. İncelenenlerin yüzde 84,4’ü evliydi. Tam 15 yıl süren çalışma boyunca toplam 123.264 ölüm kaydedildi. Ölümlerin çoğuna kanser (41.362), serebrovasküler hastalıklar (14.563) ve solunum yolu hastalıkları (13.583) neden oldu.


KALP HASTALIKLARI, KAZA, YARALANMA, ASTIM...
-- JAMA Network Open dergisinde yayınlanan sonuçlar bekar kişilerin inme ve anevrizma gibi serebrovasküler hastalıklardan ölme ihtimalinin evli insanlara göre yüzde 12 daha fazla olduğunu gösterdi.
-- Öte yandan koroner kalp hastalığı kaynaklı ölümlerin oranı da bekarlarda yüzde 20 daha fazlaydı. Evlenmemiş olanların kalp krizi, kalp hastalığı ve kalp yetmezliği gibi dolaşım sistemi hastalıklarından ölme riskinin de yüzde 17 daha fazla olduğu sonucuna varıldı.
-- Bekarların kaza veya yaralanma gibi dış ölüm nedenlerinden ötürü hayatlarını kaybetme riski yüzde 19 daha yüksekti.
-- Tüm bunların yanında bekarların akciğer hastalığı ve astım da dahil olmak üzere solunum yolu hastalıklarından kaynaklı ölüm riskinde de yüzde 14’lük bir artış söz konusuydu. Ayrıca bekarların kanserden ölme ihtimalinin de yüzde 6 daha fazla olduğu bulundu.
-- Araştırmanın bir ilginç detayı da evlilerin kanser, diyabet ve yüksek tansiyon gibi hastalıkları olsa dahi uzun yaşama olasılıklarının daha yüksek olmasıydı.
Yakın zamanda yapılan başka bir araştırmada, evli kişilerde kötü huylu cilt kanseri teşhislerinin bekarlara kıyasla çok daha erken alındığı fark edildi. Çünkü birbirlerini sürekli gören çiftler tuhaf bir durum olduğunu fark edebiliyor. Üstelik eşler birbirilerini doktora gitme konusunda da yüreklendiriyor.

UZUN YAŞAMIN EVLİLİKLE NASIL BİR BAĞLANTISI OLABİLİR?
Araştırmacılar, evliliğin daha uzun yaşamla nasıl bir bağlantısı olabileceği konusunda ise çeşitli faktörlere dikkat çektiler.


Bunlardan ilki, daha yoksul olan ve sağlık sorunları yaşayan kişilerin, ilk etapta Evlilik için seçilme olasılığının düşük olması. Yani insanlar evlenmek için çoğunlukla ‘sağlıklı’ kişileri tercih ediyor, bu da evlenince de hayatlarına daha sağlıklı devam ettikleri anlamına geliyor.
Öte yandan araştırmacılar, elde edilen sonuçların doğrudan evlilik kurumu ile değil, ‘bir eşle yaşamaya’ bağlı olabileceğini de belirtiyor.
"Bekarlık özgürlüktür" diyenlere karşın, "Evlilik de paylaşmaktır" diyenler var. Her iki durumun da kendine özgü olumlu yanları var. Bekarsanız, kendi kararlarınızı alırsınız, bir eşe ya da çocuklara karşı sorumlu değilsinizdir. İstediğiniz yere istediğiniz zaman gidebilirsiniz. Bu çok cazip ve mutluluk verici gibi görünüyor. Ancak her zaman bunu gerçekleştirmeniz mümkün olmayabilir. Aynı şekilde evliyken, her zaman her istediğinizi yapamazsınız, hele hele çocuklar varsa, alıp başınızı gidemezsiniz. Geride hep düşünmeniz ve yetiştirmeniz gereken işler ve sorumluluklar vardır. Öte yandan da ortak amaçlar çevresinde buluşmak, birbirini önemsemek, destek olmak, eşler arasındaki sevgi, düzenli bir hayat da mutluluk verici ve cazip görünebilir. Bütün bunlar aslında hangi açıdan baktığınıza ve sizin için neyin önemli olduğuna göre değişecektir.

Uzman Psikolog Dr. Serap Duygulu

'EVLİLİĞİN KORUYUCU ETKİSİ SADECE TIBBİ GEREKÇELERLE AÇIKLANAMAZ'
Evli insanların erken ölüm riskinin azaldığı sonucuna varılan bu ilginç açıklamayı Uzman Psikolog Dr. Serap Duygulu’ya sorduk.
“Evliliğin koruyucu bir etkisi olmasını sadece tıbbi gerekçelerle açıklamak biraz yetersiz kalır düşüncesindeyim. Evlilik, sağlıklı koşullarda yaşanıyorsa, bir yol arkadaşlığıdır. Nikah kıyılırken de söylendiği gibi, ‘iyi günde kötü günde’ beraber olmayı gerektiren bir tür sözleşmedir” diyen Duygulu, şunları söyledi:


“İşte hayatın bu her iki olasılığında birbirine destek olmak, birbirlerinin ihtiyaçlarına duyarlı olmak, taraflar arasındaki sevgiye ve saygıya dayalı birliktelik yaşam koşullarını da iyileştiren faktörlerdir. Sosyal bir varlık olarak insanların en önemli psikolojik ihtiyaçlarından biri olan onay ve kabul görme ihtiyacının evlilik içindeki eşler tarafından karşılanıyor olması psikolojik dayanıklılığı artıran ve bireyleri mutlu eden etkenlerdir. Evimiz, kendimizi en güvende, en huzurlu, en dingin hissettiğimiz yerdir. Güvende hisseden birey kendisini savunma ihtiyacı duymaz. Tüm korunma ve savunma sistemlerini devre dışı bırakır. Bu da daha az stres, daha az tehdit algısı demektir.”



EVLİLERİN ERKEN ÖLÜM RİSKİ AZALMASININ DİĞER OLASI SEBEPLERİ
Serap Duygulu, evli insanların bekarlara oranla erken ölüm riskinin daha az olmasının sebeplerini, araştırma sonuçlarının yanı sıra şu etmenlere bağladı:
-- Evlilikte ev yaşamını sürdürmek, evin ihtiyaçlarını karşılamak, ev, araba sahibi olmak, varsa çocukları büyütmek gibi bir takım ortak amaçlar etrafında kenetlenmek, yaşam sevgisini ve hayata daha sıkı tutunmayı getirir. Kişi sadece kendine odaklanmayı ve olumsuz düşüncelere kapılmayı bırakabilir. Hatta bireysel ihtiyaçlarını erteleyerek, önceliği ortak yaşamanın getirdiği diğer ihtiyaçlara yönlendirir. Sabretmeyi, tahammül göstermeyi, ertelemeyi, uzun soluklu amaçlara bağlanmayı öğrenir.
-- Ek olarak birlikte sosyal ilişkiler geliştirmenin ve birbirinin ailesine bağlanmanın getirdiği olumlu yönler de var.
-- Elbette bir de düzenli bir cinsel hayat, tensel temas, birlikte yapılan etkinlikler gibi birçok faktörün hem hayatı uzattığı hem de daha az stresli bir yaşam getirdiği düşünülebilir.
-- Olumlu etkilerin, sadece olumlu olaylar yaşanması halinde ortaya çıkacağını düşünmek bir yanılsama olur, çünkü hayat tamamen toz pembe, mutluluk dolu bir süreç değildir. İnişler, çıkışlarla dolu ömürlerimizde, belki kayıplar, acılar, üzüntüler de yaşanacak ve asıl dayanışmayı bu anlarda birbirine destek olarak, zor zamanları birlikte göğüsleyerek gerçekleştireceğiz.
-- Bütün bunlar da hem fiziksel hem de psikolojik olarak direnç geliştirmemizi ve yaşanan her tür olumsuzluğa rağmen, bir diğerimiz için yere daha sağlam basmayı getirecek

Hurriyet

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat
Alt 13 Haziran 2022, 06:07   #2
Çevrimiçi
# Forum Dedesi #
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Evliler mi yoksa bekarlar mı daha uzun yaşıyor? 15 yılda 623 bin kişi incelendi




Evvela güzel konu için sağol hemşom.. Evlilerde yukardaki ölüm riskleri daha az olur onun için daha uzun ömürlü olurlar...
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

__________________
Yahudi mi dediniz? onlar yumurtalarini pisirmek icin dunyayi atese vermekten cekinmeyen LANETLILERDIR!!!
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Evliler mi daha mutlu yoksa bekarlar mı ? The IF Soruyor 57 04 Mayıs 2024 21:18
Dünyada evliler Türkiye’de bekarlar mutlu Fragile Aile Evlilik ve Çocuklar 5 28 Kasım 2019 00:57
Hayatta evliler mi, bekarlar mı mutludur ? Sır Serbest Kürsü 12 30 Mart 2018 01:39
Hayatta Evliler mi,Bekarlar mı Mutludur? xena Tartışma Platformu 14 03 Aralık 2015 20:59
Kadınlar daha uzun yaşıyor Collettivo Kadın Sağlığı 0 14 Ağustos 2008 14:15