IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Tanem

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Ekim 2022, 19:35   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuklarda Uyku Bozuklukları




Çocuklarda Uyku Bozuklukları



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


İyi, düzenli ve dinlendirici bir uyku, bedenimizi tamir etmek ve iyileştirmek için hepimizin ana ihtiyaçlarından biridir. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar, tıpkı yetişkinler gibi çocuklarda da birçok uyku bozukluğu olduğunu göstermektedir. Amerika’da yapılan bir çalışma, 10 yaş ve altı her üç çocuktan ikisinde uyku bozukluğu görüldüğünü ortaya çıkarmıştır. Yetersiz ve düzensiz uyku uyuyan çocuklar, gün içerisinde davranış problemleri gösterebilmektedir. Ayrıca çocuklarda uyku bozuklukları, matematik, okuma, yazma gibi alanlarda performansın düşmesine neden olmaktadır. Tüm bunların yanı sıra, uyku problemi yaşayan çocuklar, depresif semptomlar göstermekte, kaygı bozuklukları yaşayabilmektedir.



Uyku Bozukluğu Türleri

Uyku bozukluğu hem yetişkinler hem de çocuklarda iki ana kategori altında toplanır. Bu iki ana kategori Dissomnia ve Parasomnia olarak adlandırılır.



DİSSOMNİA NEDİR?

Dissomnia, kısaca yeterli uyku alma güçlüğü olarak açıklanabilir ve alt türlere sahiptir. Bu alt türler;

- İnsomnia Nedir?

Kişinin uykuya dalmakta ve uykuda kalmakta zorlanması ile öne çıkan ve sık rastlanan bir uyku bozukluğu türüdür. Bu kişiler sık sık uyanabilir, çok erken uyanıp tekrar uykuya dalamayabilir, uyuduğu halde dinlenmiş hissetmeyebilir.



- Hipersomnia Nedir?

İsminden de anlaşılacağı üzere hipersomnia yaşayan bir kişi aşırı uyku uyur. Aynı zamanda sürekli uykulu hissederler, gündüz saatlerinde uyuklarlar.



- Çocuklarda Horlama

Hemen her 10 çocuktan 1’i horlamaktadır. Çocuklarda horlama nedenleri çeşitlilik gösterebilir. Örneğin burun tıkanıklığı, geniz eti büyümesi, büyük bademcikler hava yolunu tıkayarak horlamaya neden olabilir.



- Obstrüktif Uyku Apnesi Nedir?

Günümüz çocuklarının ortak problemlerinden biri olan Obstrüktif Uyku Apnesi belirtileri duraklayarak gece uykusunda horlama, tıkanma ya da boğulma, uykunun kesintiye uğraması olarak sıralanabilir. Obstrüktif uyku apnesi nedenleri arasında obezite, alerjik hastalıklar, büyümüş geniz eti ya da bademcikler bulunabilir. Obstrüktif Uyku Apnesi olan çocuklarda, büyüme ve gelişimde problemler, yatağı ıslatma, davranış ve öğrenme problemleri, gün içinde uykulu olma hali ayrıca dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülebilmektedir.



PARASOMNİA NEDİR?

Parasomnia, uyku sırasında ortaya çıkan fiziksel durum ve eylemleri kapsaya bozuklukları işaret eder. Parasomniada da birden çok alt tür bulunmaktadır.



Gece Terörü Nedir?

Gece terörü uyku terörü olarak da adlandırılır. Bu problemi yaşayan çocuklar, geceleri aniden aşırı derecede korkmuş, bağırarak, ağlayarak kalp atışları hızlanarak ve göz bebekleri büyüyerek uyanırlar. Gece terörünün nedeni genellikle henüz olgunlaşmamış ve yeterli şekilde büyümemiş merkezi sinir sistemine bağlıdır. Çocuklarda 18 aylıkken görülmeye başlayan uyku terörü genellikle 7 yaş ile birlikte sona erer.



Uyurgezerlik Nedir?

Parasomnia türü uyku bozukluklarından bir diğeri de uyurgezerliktir. Tıpkı gece teröründe olduğu gibi uyurgezerliğin nedeni genellikle çocuğun henüz tam olarak gelişmemiş merkezi sinir sistemi ile ilgilidir. Özellikle 5 ila 12 yaş arasındaki çocuklara görülür. Çok nadir durumlarda yetişkinliğine dek sürebilir.



Çocuklarda Uyku Bozukluğu Tedavisi

Uzmanlara göre ilkokul çağındaki çocukların 10 – 11 saat uykuya ihtiyaçları vardır. Okul öncesi çocuklar için bu değer ortalama 11 – 13 saattir. Çocuğunuz uyurgezerlik problemi yaşıyorsa, yatağını ıslatıyor ya da gece terörü yaşayarak uyanıyorsa bir uzmanla görüşmeniz önemlidir. Bazen bu yaşanan uyku bozukluğunun altında duygusal problemler yatabilir. Çocuğun yaşadığı duygusal stres uyku bozukluğuna neden olabilir. Uzman bir kişinin yardımı ile, duygusal stresin kolayca ortadan kaldırılması mümkündür.



Gün içerisinde devam eden ciddi problemler baş gösterdiğinde, uzman kişi uyku testi adı verilen polisomnografi yapılmasını önerebilir. Bu test sırasında çocuğun uykusu gözlenir ve normal ve anormal durumlar bu süreçte tespit edilir.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Mobil Chat
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Uyku Bozuklukları Ve Uyku Düzeni CORDON BLEU Kişisel Gelişim 0 07 Ekim 2021 20:45
Genel Olarak Uyku Bozuklukları Lucifer Ruh Sağlığı 0 04 Ocak 2012 01:48
Hamilelikte nefes ve uyku bozuklukları YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 27 Aralık 2009 06:07
Uyku Bozuklukları ... KraLiSHE Sağlık Köşesi 0 25 Mart 2009 13:02
Uyku Bozuklukları VaLerKa Sağlık Köşesi 2 06 Aralık 2007 03:30