IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Ekim 2022, 12:55   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
2. Bir Aylık Bebeğin Gelişimi Nasıldır?




Bir Aylık Bebeğin Gelişimi Nasıldır?



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]



1 AYLIK BEBEK GELİŞİMİ

Hamilelik süreci hem anne hem de baba için bir taraftan yorucu ve zorlayıcı, diğer yandan da heyecan verici ve keşif dolu bir süreçtir. Anne ve baba uzun bir yolculuğun bitiminin ardından yeni bir yolculuğa başlar. Bu yeni yolculukta bebeklerinin gelişimine ve bakımına dair bilgiler edinip akıllarındaki belirsizliklerin birçoğundan kurtulmak isterler.

Bebekler, anne karnında geçirmesi gereken süreci tamamladıktan sonra onlar için yepyeni olan bir yaşamın içine doğarlar. Dünyadaki her insanın yeni bir deneyimi yaşarken ki kaygı ve korku gibi duyguları, onlar da dünyaya geldiklerinde hissederler. Anne karnında başlamış oldukları gelişimlerine doğduktan sonra da devam ederler.

1 aylık bebek ne kadar uyur?
Bebek gelişimi için uyku ciddi önem taşır. Yeni doğan bebeklerin günlük zamanlarının büyük bir kısmı uykuya ayrılır çünkü zihinsel süreçlerinin önemli bir bölümü, onlar uykudayken tamamlanmaya devam eder. Uykuları gündüz ve gece uykusu olarak ikiye ayrıldığında, 1 aylık bebeklerin çoğunun gece uykusunun daha çok olduğu görülür fakat bu gündüz uykularının az olduğu anlamına gelmez. Gündüz uykuları yaklaşık olarak 9 saatken, gece uykuları 13 saat civarındadır.

1 aylık bebek neler yapabilir?
1 aylık bebek gelişiminin önemli bir bölümünü refleksler oluşturur. Avuçlarına dokunulduğunda kavrama, yanağına dokunulduğunda yüzünü o tarafa çevirip ağzını açarak emmeye hazırlanma ve koltuk altlarından tutulduğunda düz bir zeminde yürüyecekmiş gibi adımlama, sahip olduğu reflekslere örnektir. Bunların birçoğu hayatta kalmak için kodlanmış hareketlerdir. Bu reflekslerin bazıları ilerleyen zamanlarda kaybolur.

1 aylık bebek neden ağlar?
Ağlama, bebek bakımında olması beklenilen ve bebeklerin davranışsal süreçlerinde normal olarak kabul edilen bir davranıştır. Bütün ihtiyaçları karşılanmasına rağmen ağlayan bebeklerin o andaki ihtiyacının ağlamanın kendisi olduğu kabul edilebilir. Her insanın bazı günlerde kendi öz dengesini korumak ve rahatlamak için nasıl ağlamaya ihtiyacı oluyorsa, bebeklerin de ilk defa geldikleri bu karmaşık dünyada kendilerini rahatlatmak için ağlamaya ihtiyaç duydukları düşünülebilir. İlk haftalarda ağlamaları artış gösterir ve günde yaklaşık 2 ile 3 saat kadar ağladıkları görülür. İlerleyen zamanlarda bu süre azalır. En fazla ağlamaları akşamları ve beslenmeden önce olur. Birçoğu ağlamayı şefkat gösterildiğinde, kucağa alındığında, tutulduğunda ve konuşulduğunda bırakır. Bebeklerin farklı duyguları ve ihtiyaçları için değişik ağlama sesleri bulunur. Yüksek sesle ve yoğun olarak ağlaması, öfkelendiğini gösterirken; ani bir şekilde ağlaması, acı çektiğini ve sızlanarak inilti şeklinde ağlaması ise acıktığını veya endişelendiğini gösterir. Yeni doğan bazı bebekler 2. hafta civarında, 3 saat veya daha fazla süre ağlar ve ağlamalarını bitirmelerine hiçbir şey yardımcı olmaz. Buna kolik denir. Akşama doğru en yoğun ağlamalar yaşanır. Neyin koliğe neden olduğu ve neden müdahaleye gerek duyulmadan durduğu henüz tespit edilememiştir. Bu anne ve babalar için başa çıkması zor bir durum olsa da 3. ve 4. ayda koliğin rastgele bir şekilde sona erdiği görülür.

1 aylık bebeğin duygusal, zihinsel ve sosyal gelişimi
İlk haftalardan itibaren bebekler deneyerek öğrenmeye başlarlar. Olaylar arasında bağlantı kurmaya, hangi durumda nasıl tepki verileceğini ve başkalarının olaylara nasıl tepki verdiğini öğrenmeye başlarlar. Hangi davranışlarının pekiştirildiğini (ödül ve ceza) anlarlar. Anne ve bebek arasındaki iletişimde annenin sesi çocuk için pekiştiricidir. Bebekler annesinin sesiyle davranışlarını şekillendirir ve olaylar arasında bağlantı kurar.

Bebeklerin mizaçları ilk günden itibaren birbirlerinden ayrılır. Günlük modları, hangi olaylara nasıl tepki verecekleri ve tercih ettikleri sosyal etkileşimleri birbirlerinden farklıdır. Bazı bebekler kolayken, bazıları zor ve bazıları da yavaşça alışan bebekler olabilir. Zor bebeklerin uyku ve beslenme düzenlerini oluşturmak zorlayıcıdır. Bu mizaçtaki bebekler yeni durumlara olumsuz tepki verirler, çok ağlarlar ve fazla öfkelenirler. Yavaşça alışan bebekler ise yeni durumlara ve kişilere olumsuz tepki verip hoşlanmamalarına rağmen bir süre sonra alışırlar ve olumlu tepki vermeye başlarlar. Kolay bebekler ise yeni durumlara rahat bir şekilde uyum sağlarlar ve genel olarak mutlu görünürler. Günlük uyku ile yemek rutinleri oluşturmak diğerlerinden kolaydır.

Bebeklerin hangi duyguları hissettikleri yüz ve vücut ifadelerinden anlaşılır. Yeni doğan bebekler bir sebep olmamasına rağmen yarım bir gülümseme ifadesine sahiptirler. İlerleyen haftalarda bu ifade tam bir gülümseme halini alır. Tanıdık yüzleri gördüklerinde gülümsemeyle karşılık verirler. Saldırıyı algıladıklarında iğrenmiş bir yüz ifadesine ve acı hissettiklerinde endişeli bir ifadeye bürünürler. Hareket eden şeyler gördüklerinde ise onunla ilgilendikleri anlaşılan mimikleri oluşur.

1 aylık bebek anne ve babasını tanır mı?
Yeni doğan bebekler dünyadaki bilgileri almak için ihtiyaç duyulan tüm kapasiteye sahiptirler. Aldıkları bilgilerin ne anlama geldiğini ilk aylarda öğrenmeye başlarlar. İşitme, görme, koku alma, tat alma ve dokunma gibi duyulara sahiptirler. Kendi annesinin sütünü bir başka anne sütünden ayırt etmesi koku ve tat alma duyularının gelişmiş olmasıyla açıklanır. Acı, ekşi, tuzlu, tatlı ve umami (Et, balık ve baklada bulunan ek beşinci tat alma duyusu) tadını alırlar. Annesinin kokusunu diğer kadınlardan ayırt edebilirler. Dokunma duyularının gelişmiş olması sarılmaktan ve öpülmekten hoşlanmalarından anlaşılır. Henüz anne karnındayken seslere tepki vermeye başlayan bebeklerin işitme kabiliyetleri gelişmiştir. Özellikle annesinin sesini başkalarının sesinden kolayca ayırt edebilirler. Babasının sesini tanıyabilir ve diğer erkeklerin seslerinden ayrıştırabilirler. Görme yetileri ise sağlıklı bir birey kadar olmasa bile vardır. 8 ile 10 cm mesafedekileri görebilirler. Bu mesafedeki bireylerle göz teması kurabilirler. Daha uzaktakileri ise bulanık olarak görürler. Annesinin ve babasının yüzünü diğerlerinin yüzünden ayırt edebilirler. Bütün bunlarda gelişmiş olmalarına rağmen motor yetenekleri oldukça kısıtlıdır. Motor yetenekleri ilk haftalarda oluşmaya başlar. Bu dönemdeki bebekler çenesini uzatıp çekebilir, parmaklarını hareket ettirebilir ve tekme atabilir. Bu hareketler istemli veya düzenli bir şekilde yapılmamasına rağmen rastgele de oluşmaz. Örnek verilecek olursa tekme atma hareketleri emekleme döneminden önce görülür.

1 aylık bebek ne kadar emer?
Bebek bakımının ciddi bir bölümünü beslenme oluşturur. 1 aylık bebek beslenmesi günlük yaklaşık olarak 2 saat aralıklarla ve yaklaşık 10 defa yapılır. İlk başlarda sık olarak emmeye ihtiyaç duyarlar. Zaman ilerledikçe aylık bebek beslenmesinde değişiklikler olur. Bir seferde daha fazla süt almaya başlarlar. Bu yüzden de sıklıkla beslenme gereği duymazlar.

1 aylık bebek biberona alışır mı?
Bebek bakımı konusunda ilk olarak tercih edilen beslenme şekli, annenin bebeğini doğal yollarla emzirmesidir. Annenin bebeğini emzirmesi her ikisinin arasındaki bağı pekiştirir. Bazı durumlarda annenin bebeğini emzirmesi birçok nedenden dolayı gerçekleşemeyebilir. Bu yüzden bazı bebekler için biberon kullanılabilir. En erken doğumdan 1 ay sonra biberon bebeğe tanıtılmalıdır. 1 aylık olmuş olan bebekler biberona alışabilir ve bu şekilde beslenebilirler.

1 aylık bebeklerde hepatit aşısı
Bebeklerin fiziksel sağlığı, dikkat edilmesi ve ihmal edilmemesi gereken önemli bir konudur. Bu dönemlerde gerekli özenin verilmesi, bebeğin ilerleyen yıllarda sağlıklı bir hayat sürmesini sağlar. Bebeklerin dünyaya geldikten sonra bazı dönemlerde aşı yaptırması gerekir. Yeni doğan bebeklere Hepatit B aşısı yapılabilir.

Ek olarak bebeğinizin fiziksel sağlığının, aylık beslenmesinin, aşılarının ve bağışıklığının nasıl olması gerektiğine dair bebeğinizin doktoruyla görüşmeniz faydalı olacaktır.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Mobil Chat
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bebeğin diş gelişimi Zen Aile Evlilik ve Çocuklar 0 25 Şubat 2013 20:40
4 yaş çocuğunun gelişimi nasıldır? Ecrin Çocuk Sağlığı 0 08 Ağustos 2011 11:52
Bebeğin anne karnındaki gelişimi ve ultrason görüntüleri :) pyracantha Aile Evlilik ve Çocuklar 3 01 Temmuz 2010 17:57
Bebeğin Ay Ay Zihinsel Gelişimi YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 13 Ocak 2010 02:50
Bebeğin Ay Ay Gelişimi Süslü Aile Evlilik ve Çocuklar 0 22 Şubat 2009 18:16