IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Mayıs 2024, 21:00   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hatay’ın İlçeleri Hakkında Kısa Bilgiler




Türkiye’nin en güney ucunda yer alan Hatay, Akdeniz Bölgesi’nin de doğu sınırında bulunmaktadır. Kültürel bir çeşitliliğin bulunduğu bu il, doğusunda Suriye ve Orta Doğu, batısında ise Akdeniz ile misafirlerini ağırlamaktadır. Binlerce yıl boyunca pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapan ve bu medeniyetlerin izlerini günümüzde de taşıyan Hatay, doğa harikası yapısı ve gezilecek yerleri ile dikkat çeken illerden biri olmaya devam etmektedir.

1. Dünya Savaşı yıllarında 20 yıllık bir süre ile Fransızların işgali altına kalan Hatay, ilk olarak bağımsız bir devlet, ardından da Türkiye’nin önemli illerinden biri olmuştur. 1939 yılında Türkiye’nin topraklarına katılan ve barındırdığı zenginliklerin yanında mutfağı ile de ülkenin önde gelen illerinden olan Hatay, birbirinden önemli ilçeleri ile ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmektedir.

Antakya
Hatay’ın en büyük ilçesi olarak dikkat çeken Antakya, aynı zamanda il merkezidir. Müthiş tarihi yapıların ve doğal güzelliklerin bulunduğu Antakya, gezilecek yerler bakımından Hatay’ın en zengin ilçesidir.

Tarihi M.Ö. 300 yılına kadar dayanan Antakya’nın en ünlü 2 yeri St. Pierre Kilisesi ve Hatay Arkeoloji Müzesi’dir. St. Pierre Kilisesi, Hristiyanlığın ilk kilisesi olarak kabul edilirken Hatay Arkeoloji Müzesi ise Türkiye’nin en büyük mozaik müzesi olarak ilçenin merkezinde bulunmaktadır. Ayrıca Anadolu’nun ilk camisi olma özelliğini gösteren Habib – i Neccar Camii de görmek isteyebileceğiniz diğer önemli yapılardan biridir.

Antakya’da yer alan Uzun Çarşı, Hatay’daki ticaretin kalbi olarak nitelendirilmektedir. Farklı kollara ayrılan ve her sokağında başka bir mesleğe dair dükkânların bulunduğu bu çarşı, alışverişin dışında tarihi yapısı ile de sizlere güzel anlar yaşatacaktır.

Hatay’ın portakal ve limon kokularıyla çevrili ilçesi Antakya'da konforlu bir tatil planı yapmak için Antakya Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Altınözü
Altınözü, Hatay’ın güneydoğusunda yer alan ve il merkezine yaklaşık olarak 22 kilometre mesafede yer alan bir ilçedir. İlçenin tarihi Helenistik döneme kadar uzanmaktadır.

İlçede yer alan en önemli tarihi yapılardan biri olarak Kozkalesi gösterilmektedir. Zikir Gölü ve 14. yüzyıl eserlerinden biri olan Maria Ana Rum Ortodoks Kilisesi, ilçenin sahip olduğu diğer güzellikler olarak dikkat çekmektedir. Doğal yapısının güzelliği ile dikkat çeken Altınözü, Hatay’da görmek isteyebileceğiniz ilçelerden biridir.

Altınözü halkının en önemli faaliyetlerinden biri zeytinciliktir. Bölgede son yıllarda düzenlenen Altınözü Zeytin ve Zeytinyağı Festivali, Altınözü’nün zeytinlerini tüm Türkiye’ye duyurmak amacıyla yapılmaktadır.

Arsuz
Hatay il merkezine yaklaşık olarak 89 kilometre mesafede yer alan Arsuz, hem günümüzde hem de tarih boyunca sahili ile ünlü olmuş bir ilçedir.

Tarih boyunca farklı medeniyetler tarafından liman kent olarak kullanılan Arsuz, günümüzde Hatay’ın en sevilen plajlarına ev sahipliği yapmaktadır. İlçede bulunan Arsuz Plajı gibi seçenekler ile yılın sıcak aylarında tüm halk ve turistler, Akdeniz’le kucaklaşmaktadır.

Arsuz’un tek dikkat çekici yönü sahip olduğu sahil değildir; ilçede bulunan tarihi yapılar ve doğal güzellikler de Hatay’a gelen misafirler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Meryem Ana Havuzu ile Mar Yuhanna Kilisesi; doğal güzellikler ve tarihi yapılar arasında en dikkat çekici olanlarıdır.

Belen
Belen, Hatay il merkezine yaklaşık olarak 47 kilometre uzaklıkta bulunan Hatay’ın şirin ilçelerinden biridir.

Amanos Dağları üzerine kurulmuş bir ilçe olan Belen, tarih boyunca geçit görevi görmesi itibariyle önemli yerleşim yerlerinden biri olmuştur. İlçe sınırları içerisinde yer alan Kanuni Sultan Süleyman Camii, Sultan Süleyman’ın bizzat yaptırdığı bir tarihi yapıdır. Ayrıca Belen’e gittiğinizde Belen Geçidi Tabiat Parkı’nda kuş gözlemciliği de yapabilirsiniz.

Hatay mutfağının sevilen yemeklerinden olan Belen Tava, ilçeye özgü bir yöresel lezzettir. İlçede bulunan restoranlar eşliğinde Belen Tava’nın en lezzetli halini tatma fırsatını yakalayabilirsiniz.

Defne
Hatay’ın büyükşehir olması ile birlikte 2012 yılında bazı bölgeler ile birlikte Antakya’dan ayrılan Defne, Hatay il merkezine yalnızca 4 kilometre mesafededir.

Antakya’dan birkaç yıl önce ayrılmış yeni bir ilçe olsa da Defne, Hatay’ın tarihi en eskiye dayanan bölgelerinden biridir. M.Ö. 4000 yılında yerleşimin tespit edildiği Harbiye Mahallesi, Defne’de yer alan önemli mahallelerden birisidir. Ayrıca Harbiye Mahallesi’nde bulunan Harbiye Şelalesi, görülmeye değer bir doğal güzelliktir. Şelalenin etrafında yer alan restoranlar ve kafelerde vakit geçirerek sizler de huzurlu bir dinlenme yaşayabilirsiniz.

Dörtyol
Hatay il merkezine 96 kilometre mesafede yer alan Dörtyol, en eski ilçelerden biri olması ile dikkat çekmektedir.

İlçede yer alan Kinet Höyüğü, M.Ö. 5000 yılına dair kalıntıların bulunduğu bir alandır. Fakat ilçeyi meşhur kılan en büyük etken, Kurtuluş Savaşı’nda atılan ilk kurşunun burada atılmış olmasıdır. İlk direniş anısına yapılan İlk Kurşun Müzesi ve Atatürk Evi, görülmesi gereken yerlerden biridir.

Dörtyol aynı zamanda yaylaları ile de ünlü bir ilçedir. Çökek Yaylası ve Topraktaş Yaylası, yaz sıcağından kurtulmak için hem yöre halkının hem de turistlerin en çok tercih ettiği bölgeler olarak dikkat çekmektedirler. Bölgenin ekonomisinin en önemli kalemi turunçgillerden gelmektedir.

Samandağ
Hatay’ın en eski ilçelerinden biri olan Samandağ, il merkezine yaklaşık olarak 25 kilometre mesafede bulunmaktadır.

İlçede yer alan Titus Tüneli, Beşikli Mağara ve St. Simeon Manastırı, görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. İlçedeki Vakıflı Köyü, Türkiye’de tüm nüfusu Ermeni olan tek yerleşim yeri olma özelliğini göstermektedir.

Samandağ’da yer alan Batıayaz Yaylası, doğal güzelliklere doyacağınız bir bölgedir. Kendine has yapısı ile dikkat çeken Samandağ, görülmesi gereken ilçelerden biridir.

Erzin
Hatay’ın en kuzeyinde yer alan Erzin, il merkezine yaklaşık olarak 107 kilometre mesafede bulunmaktadır.

1987 yılında ilçe statüsüne kavuşan bu ilçe, M.Ö. 3000 yılına tarihlenen İssos Antik Kenti’ne ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda Erzin İçmeleri, ilçenin en ünlü bölgesidir denebilir. Şifalı olduğu düşünülen bir su ile hizmet veren bu kaplıcalar, çevre illerden de sıklıkla ziyaret edilmektedir.

Tarım ve hayvancılığın dışında Erzin’in ekonomik anlamda en büyük getirisi Erzin İçmeleri’nden sağlanmaktadır.

İskenderun
Hatay’ın en önemli ve en büyük ilçelerinden biri olan İskenderun, il merkezine yaklaşık olarak 60 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.

Müthiş Akdeniz manzarası ile dikkat çeken İskenderun, deniz ticaretinin ülkedeki en önemli limanlarından olan İskenderun Limanı’na ev sahipliği yapmaktadır. Sanayinin önemli ölçüde geliştiği İskenderun, doğasının güzelliği ile büyüleyici ilçelerden biridir.

İskenderun, tarihi ve doğal güzellikler açıdan da son derece önemli bir ilçedir. M.Ö. 16. yüzyılda kurulduğu düşünülen İskenderun, Türkiye’de yalnızca 3 tane bulunan deniz müzelerinden birine sahiptir. İlçede yer alan kiliseler ve camiler, ilçenin tarihini ve kültürel çeşitliliğini yansıtan yapılardandır.

İskenderun'daki konaklama seçenkelerine İskenderun Otelleri sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Kırıkhan
Hatay’ın küçük ve şirin ilçelerinden biri olan Kırıkhan, Hatay il merkezine yaklaşık olarak 41 kilometredir.

Tarihi Helenistik döneme kadar giden ilçelerden biri olan Kırıkhan, Darb – ı Sak Kalesi ile tarihini yansıtmaktadır. Muratpaşa Köprüsü ve Danaahmetli Köprüsü de 17. yüzyılda yapılan tarihi köprüler olarak dikkat çekmektedir. Eğer doğal güzelliklere ilginiz varsa da Beşkardeşler Mağarası, Kırıkhan’da gidebileceğiniz yerlerden biridir.

Hassa
Hatay il merkezine yaklaşık olarak 79 kilometre uzaklıkta bulunan Hassa, Hatay’ın en kuzey ilçelerindendir.

Yakın bir tarihe sahip olan ve yeşillik alanları olan Hassa, nar yetiştiriciliği ile ünlü ilçelerden biridir. Tarihi yapı ve gezilecek yer çok fazla bulunmadığından, Hassa’da yeşillikler arasında gezintiye çıkmak; yapılacak güzel aktivitelerdendir.

Kumlu
Hatay’ın küçük ilçelerinden biri olan Kumlu, il merkezine yaklaşık olarak 40 kilometre mesafede yer almaktadır.

Kumlu ilçesinden önce bölgede Amik Gölü varlığını sürdürmekteydi ve bu göl zamanla kurudu. Gölün kuruması ile ortaya çıkan tarıma elverişli topraklar üzerine yerleşen birkaç ailenin kurduğu Kumlu, günümüzde de Hatay’da varlığını sürdürmeye devam etmektedir. Kumlu, 1990 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Payas
İskenderun’a yakınlığı ile bilinen Payas, Hatay il merkezine yaklaşık olarak 85 kilometre mesafede yer almaktadır.

2012 yılında Hatay’ın büyükşehir olması ile birlikte ilçe statüsüne kavuşan ilçelerden biri olan Payas, tarih sahnesinde pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan bir hayli eski ilçelerden biridir. Mısır Seferi ile birlikte Yavuz Sultan Selim tarafından 1516 yılında Osmanlı topraklarına katılmış olan Payas, Akdeniz manzarası ile misafirlerini büyülemektedir.


İlçede Mimar Sinan’ın yaptığı Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi ve Payas Kalesi bulunmaktadır. Bu önemli tarihi yapıların dışında Payas Çayı, Damlataş Mağarası ve Sincan Şelalesi, görülmesi gereken doğal güzellikler olarak dikkat çekmektedirler.

Reyhanlı
Hatay’da yer alan ve Suriye ile komşuluğu bulunan Reyhanlı, il merkezine yaklaşık olarak 40 kilometre mesafede bulunmaktadır.
Hatay’ın küçük ilçelerinden biri olsa da Reyhanlı’da tarihi 5000 yıl öncesine dayanan höyükler yer almaktadır. Tel Tayinat Höyüğü, Aççana Höyüğü ve Cüdeyde Höyüğü, en önemli tarihi yerler arasındadır. Aynı zamanda Cemil Cemir Kültür Evi Müzesi, Reyhanlı’da uğranması gereken müzelerden biridir.

Reyhanlı’da yer alan Cilvegözü Sınır Kapısı; Türkiye ile Suriye arasındaki en önemli geçit yerlerinden biridir.

Yayladağı
Hatay’da yer alan en küçük ilçelerden biri olan Yayladağı, Türkiye’nin ve Hatay’ın en güney bölgesi olarak il merkezine yaklaşık olarak 45 kilometre mesafededir.

Hem Akdeniz hem de Suriye ile komşuluğu bulunan Yayladağı, 400’lü yıllarda yapıldığı düşünülen St. Barlaam Manastırı ile dikkat çekmektedir. Kılıç Dağı üzerinde yer alan bu manastırın kalıntıları, en çok dikkat çeken yerler arasında bulunmaktadır. Ayrıca Kasım Bey Camii ve Kasım Bey Köprüsü de tarihi yapılar olarak Yayladağı’nda bulunmaktadır.

Zeytin, zeytinyağı, defne sabunu ve tütün gibi ürünlerin ekonomisini büyük ölçüde etkilediği Yayladağı, dağlık olmasından dolayı keçinin beslendiği bir bölgedir.

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
$read parametreleri hakkında kısa bilgiler Feragat mIRC Scripting Dersleri 0 23 Haziran 2019 00:27
Bil Dershaneleri (Dershaneler Hakkında Kısa Bilgiler) Sevda Ödev ve Tezler 0 05 Ekim 2012 21:44
Fem Dershaneleri (Dershaneler Hakkında Kısa Bilgiler) Sevda Ödev ve Tezler 0 05 Ekim 2012 21:23
Hatay İli Hakkında Bilgiler YapraK Akdeniz Bölgesi 7 23 Ağustos 2010 09:37
Bilgisayar Virusleri Hakkında Kısa Bilgiler VatanSever Bilgisayar Donanımı 0 23 Temmuz 2006 02:44