IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Ağustos 2014, 15:11   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Akdeniz Bölgesinin Şelaleleri




Akdeniz Bölgesinin Şelaleleri

Antalya’nın Şelaleleri
Antalya'nın doğal güzelliklerden biri de Torosların güneyindeki kaynaklardan çıkan akarsuların, geçtikleri yerlerde veya denize dökülürken oluşturdukları inanılmaz çağlayanlar. Antalya'nın 39 m yüksekliğindeki dik traverten falezinden denize düşen Düden Suyu, Kepez Mesire yerinde bir çağlayan oluşturuyor. Aynı suyun Antalya'ya gelen bir kolu, Yedioklar denilen yerde değişik kollara ayrılarak 13 çağlayan halinde denize dökülüyor ve muhteşem manzaralar oluşturuyor. Antalya'da turistik önemi olan şelaleler; Yukarı Düden Şelalesi, Aşağı Düden Şelalesi, Kurşunlu Şelalesi, Uçarsu Şelalesi ve Manavgat Şelalesi. Bunlardan başka Gündoğmuş Kasabası civarında Çevikli, Kızılkaya gibi şelaleler de sayılabilir.

Yukarı Düden Şelalesi
“İskender Şelalesi" de denilen bu şelale, şehir merkezinin kuzeyinde merkeze 10 km uzaklıkta. Şelalenin bulunduğu yer sık ağaçlı ve yemyeşil görünümü ile cenneti andırıyor. 20 m yükseklikten dökülen suyun kaynağı; şelaleye 22 km uzaklıkta olan "Kırkgöz Mevkii". Mağaraya inilerek, arkadan da izlenebilen şelalede ayrıca görülmeye değer kaya mezarları da bulunuyor. Ayrıca şelalenin düştüğü yerdeki tabandan su kaynak halinde çıkmakta. Şelale, "Mesire Yeri ve Piknik Alanı" haline getirilmiş. Belediye Halk otobüsü ve minibüslerle ulaşım mümkün.

Aşağı Düden Şelalesi
Larayolu üzerinde, Karpuzkaldıran Plajı yakınlarında, şehir merkezine 8 km uzaklıkta. Düden çayının yaklaşık 40 m yüksekliğindeki bir falezden su bulutu halinde denize dökülmesi ile oluşan muhteşem güzellikteki bir şelale. Hemen yanında bulunan "Gençlik Parkı"ndan veya herhangi bir deniz aracındayken denizden bakıldığında manzara görülmeye değiyor.

Kurşunlu Şelalesi
Antalya-Mersin karayolunun 24 km'sinden sola dönülerek 7 km devam edilince çam ağaçlarının arasında zengin bitki örtüsü olan bu şelaleye ulaşılıyor. 18 m yükseklikten dökülen, 7 adet küçük göletin küçük şelaleciklerle birbirine bağlandığı, 2 km'lik bir kanyon içindeki bu şelale 1986 yılında hizmete açılmış. Şelale ve piknik yeri 33 hektarlık bir alanı kaplıyor.

Kurşunlu Şelalesi, Antalya Bölgesi'nin sahip olduğu irili-ufaklı birçok piknik alanı ve şelaleler arasında, bitki zenginliği yönünden dikkat çeken doğal güzelliklerinden birisi. Kurşunlu Şelalesi'ne, Antalya'dan Aksu kasabası yönüne gidildiğinde, Antalya Havaalanı'ndan 3 km kadar sonra, yol levhalarından da anlaşılacağı gibi, sola sapılarak gidiliyor. 8 km'lik asfalt yol, bahçeler ve tarlalar arasından geçerek sizi Kurşunlu Şelalesi'ne ulaştırıyor. Bu küçük şelale etrafındaki Orman Bakanlığı'nca düzenlenen piknik alanı, şelaleden inen suyun akıp gittiği küçük bir derenin kenarında yer alan yaya gezinti yolu, bitki zenginliği yönünden, Antalya'nın en ilginç yerlerinden birisi. Özellikle bu gezinti yolu üzerinde ve "Bitki Tüneli" olarak adlandırılan bu bölümde, kış hariç diğer mevsimlerde bin bir çeşit bitki türü dikkatleri üzerine çekiyor. Bu güzel ve ilginç şelaleye, hemen yanında yer alan piknik alanının kuzeybatısında yer alan merdivenlerden inilerek ulaşılıyor. On metre kadar yükseklikten düşen su, aşağıda küçük bir gölcük oluştuyor. Bu küçük gölün batı yönünde çevre düzeni çalışmaları sırasında restore edilmiş bir su değirmeni var. Mevsimine göre, etrafı sık yeşilliklerle sarılmış bu küçük gölde, tatlı su kaplumbağaları, yengeçler ve balıklar bulunuyor. Bu küçük gölden güneye akan suyun oluşturduğu küçük derenin kıyısını izleyen gezinti yolu, sizi bitkiler dünyasına götürüyor. Bu patika yol üzerinde binlerce çeşit bitki etrafınızda adeta bir duvar oluşturuyor.

Manavgat Şelalesi
Batı Toroslar'ın Seydişehir ve Beyşehir Gölleri arasına giren Şeytan Dağı'nın (2.130 m) yamaçlarından kaynağını alıyor. Antik devirde Selevkia ve Side antik kentlerine su kemerleri ile su veren Manavgat Çayı, dağlık ve ormanlık alanlardan geçerken kanyon biçimli dar bir vadide akarak, 1984 yılında tamamlanan Oymapınar Barajı'nda 500 hektarlık bir yapay göl oluşturduktan sonra düzlükte akıyor ve Manavgat ilçe merkezinin 4 km kuzeyinde güzel bir şelale meydana getiriyor.

Antalya'ya 80 km mesafede bulunuyor. Batı Toroslar'ın Seydişehir ve Beyşehir Gölleri arasına giren Şeytan Dağı'nın (2.130 m) yamaçlarından kaynağını alıyor. Antik devirde Selevkia ve Side antik kentlerine su kemerleri ile su veren Manavgat Çayı, dağlık ve ormanlık alanlardan geçerken kanyon biçimli dar bir vadide akarak, 1984 yılında tamamlanan Oymapınar Barajı'nda 500 hektarlık bir yapay göl oluşturduktan sonra düzlükte akıyor ve Manavgat ilçe merkezinin 4 km kuzeyinde güzel bir şelale meydana getiriyor. Az bir yükseklikten dökülmesine rağmen geniş bir alan üzerinde gürül gürül akışı görülmeye değer bir manzara oluşturuyor. Ayrıca Manavgat Irmağı’nı besleyen kaynaklardan en büyüğü olan karstik Dumanlı kaynağı, sol kıyıdaki dik bir kayanın yüzünde bulunan küçük mağaralardan fışkırarak çıkar. Duman ve köpük halinde 15 m kadar yükselir ve ırmağa karışıyor.

Kent gürültüsünden uzaklaşıp doğa ile baş başa kalmak isteyenler için şelalenin çevresinde uygun piknik alanları var. Ayrıca çevredeki lokantalar, taze balık yeme imkanını sunarlar. Ulaşım, Manavgat'tan kalkan minibüslerle sağlanıyor.

Alara Şelalesi
Antalya'ya bağlı olan Köprülü beldesindeki dağların eteklerinden şelale yaparak doğan Alara Çayı, Manavgat’ın Boztepe köyü yakınlarından denize dökülüyor. Çayın uzunluğu 70 km. Bahar ayları bu bölgede rafting için en uygun sezon.
Alara Deresi Torosların en yüksek zirvelerinden biri olan Geyikdağ (2800 m.) ve Akdağ (2500 m.)’den besleniyor. Torosların karstik yapısından ötürü, çok sayıda derede olduğu gibi, bir süre yer altından akıyor sonra yüzeye çıkıyor. Alara Çayı, yüzeye çıktığı noktalardan birinde yaklaşık 25 m’lik bir şelale olup dökülüyor. Şelaleye ulaşmak için Alanya Konaklı’dan kuzeye, Güzelbağ, Gündoğmuş yolunu izlemek gerekiyor. Şelale’ye ulaşmak Konaklı‘dan yaklaşık 70 km sürüyor.

Harbiye (Defne) Şelaleleri
Antakya-Yayladağı yolu üzerinde 7 km uzaklıkta bulunuyor. Seleukos ve Roma dönemlerinde çağlayanlarıyla tanınan dünyaca ünlü bir safiye yeri olan Defne çok sayıda köşkleri, tapınakları, eğlence yerleriyle ünlüydü ve stadyumunda düzenlenen olimpiyatların ihtişamı dillere destandı. Şiddetli depremlerle yok olan şehirden bugüne gözle görülür bir eser kalmamış. Harbiye bugün de çok ilgi gören bir mesire ve sayfiye yeri. Aynı zamanda heykeller, ipek ve turistik eşya üretimi yönüyle de tanınıyor.

Mut-Ilısu Şelalesi
Mut-Ermenek asfaltından 25 km kadar gittikten sonra sol tarafta çam ormanları arasındaki Gezende Barajı var. Devamında Gezende köyüne geliniyor. Gezende köyü baraj manzaralı bir köy. Köyde tarihi kalıntıları kaya mezarlarını görmek mümkün. Ilısu Köyünden 5 km kadar uzakta bulunan Ilısu Şelalesi kayalık dağın, suyun gücü karşısında ikiye ayrılmak zorunda kaldığı ve mükemmel bir görüntü sergiliyor. Çam ormanlarının içinden şelaleye gidiliyor. Yaklaşık on katlı bir binanın yüksekliği kadar mesafeden, büyük bir gürültüyle akan şelaleye vardığınızda görüntü nefes kesiyor. Yüz metrelik blok kaya su tarafından oyulmuş. Su geldiği yerden, birden bu kaya yarığına sıkışınca, büyük bir tazyikle aşağı doğru fırlıyor. Su yere varmasına 4-5 metre kala iyice zerrelere ayrılıyor, düştüğü noktada geniş bir su buharı oluşuyor. Köpükler, gökkuşağı renkleri, şelaleden sonra oluşan kireçli açık mavi renk, seyredilmeye doyulmuyor.

Mut -Yerköprü Şelalesi
Şelalenin kenarından mağaraya doğru baktığınız da O dumanlı görüntünün gerisinde 200 metre uzunlukta 5-10 metre genişlikteki tabanı göl olan bir mağara uzanıyor. Mağarada suyun mavi ve yeşil tonlar da olması, mağaranın tavanındaki sarkıtlardan damlayan suyun görüntüsü ve serinlik muhteşem.
Şelale, 110 milyon yıl önce kireç taşlarının faylanması sonucunda çok dar bir kanyonun oluşması ve yine bu faylanmaya bağlı bol karbonatlı su taşıyan bir kaynak suyun varlığı ile ortaya çıkmış.

Mut-Gülnar, Ermenek üçgeninde yer alan, bir doğa harikası olan Yerköprü Şelalesi’ne Mut-Ermenek güzergahından 5 km. kadar gidildikten sonra varılıyor. Köprü görevini gören mağaranın Gezende Barajı’ndan gelen su ile beslenmesi sonucu kayanın dibinden yani gözden çıkan suyun birleşme yerindeki hareketlilik adeta gökkuşağı renkleri oluşturuyor. Şelaleden sarkıt şeklindeki yosunların üzerinden akan suyun bazı yerlerde yoğun, bazı yerlerde damlalar halindeki düşüşü çok farklı bir görünüm ortaya çıkarıyor.

Şelalenin kenarından mağaraya doğru baktığınız da o dumanlı görüntünün gerisinde, 200 metre uzunlukta 5- 10 metre genişlikte, tabanı göl olan mağara uzanıyor. Mağara da suyun mavi ve yeşil tonlarda olması, mağaranın tavanındaki sarkıtlardan damlayan suyun görüntüsü ve serinlik muhteşem.

Tarsus Şelalesi ve Roma Mezarları
Tarsus İlçe Merkezinin kuzeyinde Berdan (Kydnos) Çay'ı üzerinde bulunuyor. Berdan nehrinin bu bölümünde nehir suyu 4-5 metrelik bir yükseklikten dökülerek şelale meydana getiriyor. Romalılar döneminde şelalenin bulunduğu alan nekropol (mezarlık) olarak kullanılmış. Şelalenin bulunduğu alanda kayalara oyularak yapılmış mezarlar, nehrin akış yükseltisi altında ortaya çıkmasından sonra oldukça tahrip olmuş durumda.

Tarsus ırmağının yatağının değiştirilmesi sonucu ırmağın 3-5 metre yükseklikteki mezarlar üzerinden akmasıyla şimdiki şelale oluşmuş. Tarsus bir dünya dinleri, kültürleri şehri. Bilal-i Habeş, St.Paul Kilisesi, Eshab-ı Keyf (Yedi Uyurlar) hep Tarsus’un tarihi hazineleri.

kaynak: gezikolik.com

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
akdeniz, bölgesinin, şelaleleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Akdeniz bölgesinin genel özellikleri SimHa Akdeniz Bölgesi 0 26 Ağustos 2014 08:29
İç Anadolu Bölgesinin Genel Özellikleri İç Anadolu Bölgesinin Sıcaklıkları SimHa İç Anadolu Bölgesi 0 21 Ağustos 2014 23:51
Halil Akdeniz Biyografisi - Halil Akdeniz Hayatı - Halil Akdeniz Kimdir? AftieL Ressamlar 0 15 Mayıs 2014 07:53
Rize Şelaleleri Ecrin Karadeniz Bölgesi 0 30 Ocak 2012 02:10