IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Akdeniz Bölgesi (https://www.ircforumlari.net/akdeniz-bolgesi/)
-   -   Akdeniz bölgesi Maki Bitki Örtüsü (https://www.ircforumlari.net/akdeniz-bolgesi/801370-akdeniz-bolgesi-maki-bitki-ortusu.html)

No1 28 Ağustos 2018 09:07

Akdeniz bölgesi Maki Bitki Örtüsü
 
Maki Bitki Örtüsü: Genellikle Akdeniz bölgesinde bulunan geniş alanları kaplayan ağaççık halindeki bitkiye maki bitki örtüsü denir. Maki bitki örtüsü bodur ağaçlar ve çalılardan oluşur. Maki bitki türü orman yangınları sonucu veya insanların ormanı yok etmesi sonucun da oluşur. Yangınlar sonrasında diğer bitkilerin çıkmasına izin vermeden yetişen bodur çalılıklardır.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Maki bitki örtüsü suya fazla ihtiyaç duymayan kökleri derinlerde olan sert yapraklı bitkidir. Toprakta bulunan nem maki bitki örtüsünün su ihtiyacını karşılamaktadır. Maki bitki örtüsü her ne kadar ak deniz bitki örtüsü dense de ak deniz bölgesi dışındaki bazı bölgelerde bulunmaktadır. Bu bölgeler güney ege, Marmara, Karadeniz kıyılarında bulunur. Karadeniz bölgesinde bulunan makilere yalancı maki denir.
Maki Bitki Örtüsü Çeşitleri ve Özelliği: Maki bitki örtüsünün oldukça fazla çeşitleri bulunmaktadır. Bu makiler; Çala görünümlü fundalıklar, Yabani zeytin, Kermes meşesi, Kadran ardıcı, Dağ çileği, Keçi boynuzu, Laden, Böğürtlen, Ak deniz defnesi, Sakız ağacı gibi maki bitki örtüsü çeşitleri bulunmaktadır. Çeşitleri belirtilen maki bitki örtüleri yazları sıcak ve kurak kışlar ise ılık ve yağışlı iklime sahip ak deniz iklimine uygun bitki örtüsüdür. Akdeniz iklim çeşidinde don olmadığı için maki bitkisi burada yetişir. Her mevsim yeşil kalır. Kışın yapraklarını dökmeyen bitki örtüsüdür. Maki bitki örtüsü dayanıklı ve dikenli bitki topluluğudur. Denize yakın bölgede sık olarak bulunur.

Makilerin boyları 1-2 metreyi geçmez. toprağın yüzeyinde sık doku oluşturur. Akdeniz bölgesinin 800-900 metre yüksekliklerinde sık olarak maki bitki örtüsü yaygındır. Maki bitki örtüsü dünyanın başka bölgelerinde de bulunur.

alıntı


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:58.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net