IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Şubat 2012, 00:34   #1
Deep
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
1 yıl dolmadan değiştiriyoruz!




Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2011'de Türkiye'ye 14,3 milyon cep telefonu geldiğini, bunlara 1 milyar 744 milyon dolar ödendiğini belirtti.

Çağlayan, ''Bakın ben, 'gidip telefon almayın' demiyorum, diyemem de. Ama hakikaten 11 ayda cep telefonu değiştirecek kadar zengin bir ülke miyiz? Bu kadar harcama zenginliğimizi mi ortaya koyuyor?" diye sordu.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, 2011 ithalat rakamlarını açıkladığı basın toplantısında tüketici eğilimlerini de değerlendirdi.
Çağlayan, Türkiye'de üretimi bulunmayan ve sınırlı olan ürünler ile talebi tam karşılamayan malların ithal edildiğini vurguladı. Bunların ithalatın yüzde 84'üne tekabül ettiğini bildiren Çağlayan, "Yani her 100 dolarlık ithalatın 42 doları hammadde adına ülkede üretimi hiç olmayan ya da dar olan ürünlerden, diğer 42 doları da üretimi yeterli olmayan ara ve nihai ürünlerden oluşuyor." ifadelerini kullandı.
Çağlayan, Türkiye'de yeteri kadar üretilebildiği halde ithal edilen malların toplamın yüzde 16'sını oluşturduğunu duyurdu.
Ülkede hiç üretimi bulunmayan veya üretimi yeterli olmayan ürünler için sayısız faaliyetler yürütüldüğünü dile getiren Ekonomi Bakanı, bunların başında Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES), yeni teşvik sistemi ve doğrudan yabancı yatırımların geldiğini anlattı.
Zafer Çağlayan, ''Amacımız bu çerçeveye giren ürünlerin Türkiye'de üretim imkânlarını artırmak için gerekli yatırım ortamını oluşturmak, yerli yatırımcıları bu alanlara yönlendirmek ve yabancı yatırımcı çekmek.'' dedi.
İthal ürünler bağlamında tüketicilerin de sorumlulukları olduğunu aktaran Çağlayan, ''Çünkü bir ürünün Türkiye'de üretildiği halde ithal ediliyor olmasının nedeni büyük oranda tüketicinin ihtiyaç ve kararlarına bağlı. Yani ithal bir ürün ya fiyatı uygun olduğu için ya da çok daha kalifiye görüldüğü için tercih ediliyor." saptamasını yaptı.
Üreticiler Ar-Ge ve Ür-Ge'ye yatırım yapmadıkça, marka yaratmadıkça devletin yapacaklarının sınırlı kalacağını savunan Çağlayan, 2010'da Türkiye'den ihraç edilen ürünlerin kilogram fiyatını 1,23 dolara denk geldiğini açıkladı. Bu rakamın Japonya, Almanya ve Güney Kore'de daha fazla olduğunu duyurdu.
Zafer Çağlayan, geçen sene Türkiye'ye 14,3 milyon cep telefonu geldiğini ve bunlara 1 milyar 744 milyon dolar ödendiğine işaret ederken, ''Ben bununla insanlara 'gidip telefon almayın' demiyorum, diyemem de. Ama biz, 11 ayda cep telefonu değiştirecek kadar zengin bir ülke miyiz? Bu kadar harcama zenginliğimizi mi ortaya koyuyor?'' diye sordu. Çağlayan, şunları kaydetti:
''465 milyon dolar değerinde buzdolabı ve soğutucu, 172 milyon dolar değerinde çamaşır makinesi ithal ettik. Bu ithalatı, beyaz eşya sektöründe Avrupa'da yüzde 20'ye yakın payı bulunan Türkiye yapıyor. İngiltere'de İtalya'da, Litvanya'da bizim ürünlerimiz aranırken, biz gidip onların ürünlerini alıyoruz.
Sadece 2011'de 871 milyon dolarlık ayakkabı ithal ettik. Yazık değil mi bu paraya? 2011'de 194 milyon dolarlık halı, 123 milyon dolar değerinde cam bardak ve eşya, 43 milyon dolar şemsiye, 65 milyon dolarlık ayna, 254 milyon dolarlık gömlek, 74 milyon dolarlık sabun, 95 milyon dolarlık çarşaf ve perde gibi mefruşat ürünü, 578 milyon dolarlık mobilya, 400 milyon dolar civarında lamba ve aydınlatma aracı, 461 milyon dolar deri bavul, kemer ve giyim ürünü ithal ettik.''


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
1, değiştiriyoruz, dolmadan, yıl


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kanala girişte 60 sn dolmadan yazamasın BaharGulu Unreal IRCd 14 09 Haziran 2012 21:33