IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Şubat 2016, 20:50   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Rooibos (Kırmızı Çalı) Çayının Müthiş Faydaları




Ülkemizde “kırmızı çay ve kızıl çay” olarak bilinen rooibos çayı, Güney Afrika’ya özgü “kızıl çalı”dan (Aspalathus linearis) elde edilmektedir. Kızıl çalı baklagiller ailesindendir ve Güney Afrika’da tüketilen en popüler çaylar arasında yer almaktadır.


Demlendiğinde kırmızı olan çayın okside edilmeden üretilen ve tat olarak olmasa da mineral bakımından daha zengin yeşil versiyonu da bulunmaktadır. Kırmızı rooibos çayı tatlıdır, yeşil rooibos çayının tadı ise daha çok ot tadına benzer. Antioksidan bakımından oldukça zengin olan rooibos çayında kafein yoktur ve tanen oranı oldukça düşüktür.







Kafeinsizdir
Rooibos bitkisi, doğal olarak, kafeinsizdir. Bu da, kafeinden arındırılmak için kimyasal bir işlemden geçmesine gerek olmadığı anlamına gelir. Ayrıca, kafeinsiz olduğu için, herkes (çocuklar, hamileler) rahatça tüketebilir. Kafein içermediği için, günde kaç bardak içeceğinize dair bir sınırlama yoktur. Güney Afrikalılar bu çayı günde 5-6 bardak tüketirler.



Güçlü antioksidanlar içerir


Bu çay, çok çeşitli antioksidanlar içerir. Bu da vücudunuzu pek çok açıdan koruduğu anlamına gelmektedir. Vücudun serbest radikallere karşı savaşmasına yardımcı olur, anti inflamatuvar etkiye sahiptir ve kalp hastalıklarına karşı sizi korur.


Bazı kanser çeşitlerine karşı koruma sağlar
Yapılan bazı araştırmalar, rooibos çayının kansere neden olan kimyasalları azalttığını kanıtlamıştır. Bu da kansere karşı koruma sağlar.


Yüksek mineral içeriği
Sağlık için çok önemli olan bazı mineraller, rooibos çayının içinde bulunmaktadır. Bunlar, magnezyum (sinir sistemi için önemlidir), kalsiyum ve manganez (güçlü diş ve kemikler için gereklidir), çinko (metabolizma için önemlidir) ve demir (kanın ve kasların oksijen taşımasını sağlar).


Kan dolaşımını iyileştirir
İçeriğinde bulunan bir antioksidan çeşidi olan Chysoeriol sayesinde kalp damar hastalıklarına neden olan enzimlerin harekete geçmesini engeller ve kan dolaşımını sağlıklı kılar. Ayrıca rooibos çayı içmek tansiyonu ve kolesterolü düzenler.


Mide rahatsızlıklarına iyi gelir
İçerdiği yüksek oranda flavonoidler sayesinde kramp, ishal ve sindirim sorunlarına iyi gelir. Flavonoidler spazmları, iltihaplanmayı ve alerjileri azaltır. Bebeklerdeki koliğin ağrısını azaltmaya da yardımcı olur.


Demir emilimine yardımcı olur
Pek çok siyah çayın aksine (siyah çay, içeriğinde bulunan tanenler nedeniyle demir emilimini engellerler) vücudun demiri emmesine yardımcı olur. Rooibos çayın içinde, siyah çayın yarısı kadar tanen vardır.


Cilt rahatsızlıklarını azaltır
Yeni sonuç veren bir araştırma, rooibos çayı içmenin kişiyi güzelleştirdiğini ortaya koymuştur. Rooibos çayının içeriği, aknenin, sedef hastalığının ve egzamanın iyileşmesini sağlar. Taze demlenmiş ve sonra soğumaya bırakılmış roobios çay poşetini sorunlu bölgenize koyarak iltihaplanmayı azaltıp cildinizi rahatlatabilirsiniz.


Alzheimer ve Parkinson hastalıklarına karşı korur
Düzenli olarak rooibos çayı içmek serbest radikallerin beyin hücrelerine ve sinir sistemi dokusuna zarar vermelerini engelleyerek Alzheimer gibi beyin hastalıklarından kişiyi korur.


Kaliteli uyku sağlar
İstediğiniz miktarda ve saatte içebileceğiniz rooibos çayını insanlar genelde gece tüketmeyi tercih etmektedirler. Çünkü bu çay, gece içildiğinde, uyuyamama hastalığını geçirmeye yardımcı olur. İçerdiği yüksek mineral oranı ve kafeinsiz olması sizi rahatlatır.


Kanser: Rooibos çayında bulunan polifenoller oldukça güçlü antioksidanlardır ve hücre zarlarının korunmasına yardımcı olur. 2009 yılında Gıda ve Kimyasal Toksikoloji’de (Food and Chemical Toxicology) yayınlanan araştırmada rooibos çayının, siyah çay ve yeşil çayla birlikte kanserli tümörlerin boyutunun küçültülmesinde etkili olduğu belirlenmiş.


Kolesterol: Güney Afrika’da yapılan bir diğer araştırmada, 6 hafta boyunca her gün rooibos çayı içen 40 kişinin vücudu kalp hastalıklarına, kansere ve yaşlanmanın olumsuz etkilerine karşı koruyan “glutatyon” seviyelerinde yükselme belirlenmiş. Aynı zamanda bu kişilerin LDL kolesterolünde önemli ölçüde düşüş kaydedilmiş. Ek olarak iyi kolesterol olarak HDL kolesterol seviyeleri yükselmiş. Araştırma sonuçları 2010 yılının Eylül ayında Etnofarmakoloji Dergisi’nde (Journal of Ethnopharmacology) yayınlanmış.


Alzheimer Hastalığı: Antioksidanların Alzheimer hastalığından korunma ve hastalığın gelişimini yavaşlatmadaki önemi biliniyor. Bu konuda Ohio Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, rooibos bitkisinde bulunan “nothofagin”nin sinir ve beyin fonksiyonu üzerinde koruyucu etkiye sahip olduğu belirtiliyor.


Kolik: Rooibos çayı, Güney Afrika’da geleneksel olarak bebeklerde kolik tedavisinde kullanılmaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarla desteklenen bu kullanım şekli için daha çok araştırmaya ihtiyaç duyulmakla birlikte “Uluslararası Pediatri” (Pediatrics International) dergisinde sonuçları yayınlanan bir çalışmaya göre rooibos çayının düzenli kullanımı çocuklarda herhangi bir yan etkiye neden olmuyor.


Sindirim: Bu konuda yapılmış bir bilimsel çalışma yok ancak rooibos çayı hazımsızlık, mide yanması, bulantı ve kusma gibi sindirim sorunlarına karşı popüler olarak kullanılmakta. Ayrıca mide ülseri bulunanlar rooibos çayının ülser belirtilerini hafifletmek için kullanıyor.
Diş Sağlığı: Rooibos çayında bulunan kalsiyum (100ml’de 0.54mg), florid (100ml’de 0.11mg) ve manganez (100ml’de 0.02mg) sağlıklı dişler ve kemikler için uzmanların önerdiği minerallerdir. Rooibos ayrıca sodyum, potasyum, demir ve bakır minerali içerir.


Cilt Hastalıkları: Rooibos çayı harici olarak cilt yüzeyinde görülen çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Çinko bakımından zengin olan bitki uçuk, aft (gargara olarak kullanıldığında), hafif yanıklar, pişik, cilt tahrişine karşı ve egzamanın kaşıntı, cilt kuruluğu gibi belirtilerini hafifletmek için kullanılan etkili doğal ürünler arasında yer alıyor.


Rooibos çayı ayrıca sinirleri yatıştırmak, uykusuzluk, hafızayı güçlendirmek ve kalp sağlığını korumak için tüketilen çaylar arasında yer almaktadır.


Rooibos Çayı Nasıl Yapılır?
Rooibos çayı hazırlamak için büyük bardak başına 1 çay kaşığı kurutulmuş rooibos ölçüsünü kullanabilirsiniz. Bu ölçü hem kırmızı hem de yeşil rooibos çayı için geçerlidir. Suyu kaynattıktan sonra ocağı kapatın ve çayı kaç kişilik hazırlıyorsanız o kadar otu demliğe atın ve demliğin kapağını kapatın. 5 dakika demlenmesini bekledikten sonra süzüp içebilirsiniz. Kırmızı olan rooibos çayı yeşil rooibos çayına göre daha tatlıdır ancak Güney Afrika’da geleneksel olarak şeker ve süt karıştırılarak içilir. Çayın tadını değiştirmek için limon veya balda kullanabilirsiniz.

Rooibos Çayının Yan Etkileri
Genel olarak güvenli kabul edilen bitki çayları arasında yer alan rooibos çayının aşırı tüketimi bazı yan etkilere neden olabilmektedir. Yeşil ve siyah çaya oranla daha az “tannik asit” içermesine rağmen demirin vucut tarafından emilimini olumsuz yönde etkileyebileceği için özellikle demir eksikliği anemisi olan kişilere önerilmez. Kanser tedavisi gören kişilerde bazı enzimlerin üretimini tehlikeli boyutlarda arttırabilir. Antioksidan bakımından zengin rooibos çayı antioksidan takviyesi kullananlar tarafından tüketilmemelidir. Hormona duyarlı meme kanseri gibi kanser türlerinin tedavisinde kullanılması bitkinin östrojenik aktivitesi nedeniyle önerilmemektedir. Gebelik ve emzirme döneminde kullanımı ve olası yan etkileri hakkında herhangi bir araştırma bulunmamaktadır.


aLinti..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
rooibos (kırmızı çalı) çayının müthiş faydaları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Biberiye Çayının Faydaları Zen Sağlık Köşesi 0 15 Haziran 2014 19:06
Sarımsak Çayının Faydaları Zen Sağlık Köşesi 0 06 Haziran 2014 14:21
Ihlamur Çayının Faydaları Sim Sağlık Köşesi 0 04 Ağustos 2013 00:24
Kombu Çayının Faydaları Liaaa Sağlık Köşesi 2 21 Mart 2012 14:59
Enginar Çayının Faydaları System Sağlık Köşesi 0 10 Eylül 2011 21:46