IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Ağustos 2018, 12:08   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Caz müziğe ve antikaya dair her şey: Caz Antik





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Aydın'ın Efeler ilçesinde caz müzik dinleyebileceğiniz az sayıdaki mekandan biri olan Caz Antik, alışılmadık konseptiyle dikkat çekiyor. Mekanı sıra dışı kılan ise antika ve caz müziği birleştirmesinin yanı sıra kahve içtiğiniz bardaktan oturduğunuz sandalyeye kadar aslında her şeyi satın alabiliyor olmanız. Her duvarı tarihi objelerle dolu olan mekanda, piyanodan gitara pek çok enstrümanla müzik performansı sergileyebileceğiniz bir bölümde bulunuyor.

Henüz bir aylık bir mekan olmasına rağmen Caz Antik, Aydın’da sanatseverlerin uğrak noktalarından birisi olmuş. Hem aileden hem de mezatlardan toplanarak oluşturulan antika eşyalarla döşeli mekanda yok yok. 1970-80-90’lardan kalma plaklar, pikaplar, fotoğraf makineleri, lambalar, telefonlar, saatler, tablolar… Hatta Cem Yılmaz’ın ‘Arif v 216’ filminde kullanmak isteği plakçalar, Mustafa Koç’un snowboard tahtası bile var. Üstelik bu mekanda gördüğünüz her şey satılık. Mekanın sahibi Mustafa Altınöz ile Caz Antik’e dair keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

“PLAK DİNLEYEBİLİR, KİTAP OKUYABİLİR, ENSTURMAN ÇALABİLİRSİNİZ”

İzmir doğumlu olan inşaat mühendisi Mustafa Altınöz, 1996’dan beri Aydın’da yaşıyor. Altınöz hep halini kurduğu Caz Antik’i açma fikrini ve konsepti şöyle anlatıyor;

Ben caz müzik tutkunuyum. Burada antika objeler de satacağımız için adını ‘Caz Antik’ olarak belirledik. Kafede bir müzik köşemiz var. Kafemize uğrayanlar herhangi bir enstrüman çalıyorsa o köşede rahatlıkla çalabilir sormasına gerek yok. Mesela plak dinlemek istiyorsun istediğin plağı seçip plakçalara koyup dinleyebilirsin. Düzenli olarak takip ettiğimiz edebiyat dergilerimiz var. Kitap köşemiz var. Burada keyifle kitaplarını okuyabilirler. Burası sanatın her anlamda yaşandığı bir yer olsun istedim. Mesela günlük hayatta müzisyen müzisyeni bulur ama burada müzisyen edebiyatçıyı bulsun, edebiyatçı fotografçıyı bulsun, fotografçı heykeltıraşı bulsun istedim” dedi.

Caz Antik’i hobi olarak açtığını, çok para kazanmak gibi bir kaygısı olmadığını söyleyen Altınöz, “Kendi kirasını çıkarsın bana yeter” diye ekliyor.

“CAZ MÜZİK ELİT BİR KESİME HİTAP EDİYOR ALGISI YANLIŞ”

Türkiye’de caz müziğin ‘elit bir kesime hitap ettiği’ önyargısına katılmadığını dile getiren Altınöz, “Bence bu bir tat alma meselesidir. Şeklen öyle gözüküyorsa ben bunu bilemem tabi ki ama hiç ummadığımız kişiler caz dinliyor. Türkiye’de caz dinleyip bununla hava atmaya çalışan bir grup mutlaka olmuştur. Bu insanlara iki tane isim ya da albüm say desen sayamaz. Ben 12 senelik caz dinleyicisiyim. Ama caz müziğin benim bile dinlemekte güçlük çektiğim türleri var. Bu mekanda arka planda hep caz müzik çalsın istedik. Ama benim müzik tercihim caz diye insanlara zorla bunu dayatmanın bir anlamı olmayacağını düşünerek daha kolay dinleyebilecekleri müzikleri çalmaya başladık. Gelen müşterilerimize caz şarkılarını yavaş yavaş sevdirmeye çalışıyorum” dedi.

“AYDIN, KÜLTÜR-SANAT ALANINDA YETERSİZ”

Aydın’ın kültür ve sanat hayatında bir yoksunluk çektiğini dile getiren Altınöz, yerel yönetimlerin bu konudaki yetersizliğine dikkat çekiyor. Altınöz, “Yıllardır şehrin düzgün bir tiyatro alanı yok, bir konferans salonu yok, düzgün bir miting alanı yok her şey meydanda yapılıyor. Kültürel etkinlik olarak hiçbir şey yok. Birkaç kafede canlı müzik var fakat yeterli değil. Yapılan etkinlikler de ticari amaçlı olduğu için şehre caz sanatçısı gelmiyor. Adnan Menderes Üniversitesinin tiyatro alanı vardı. Fakat şuan hali içler acısı, terk edilmiş durumda. Kültür-sanat anlamında aradığını bulamayan kesim Aydın’dan kaçıp İzmir’e gidiyor. Tabii parası olan bunu yapabiliyor. Bu konuda yerel yönetimlere çok iş düşüyor. Mesela Büyükşehir Belediyesi bir amfitiyatro yapabilir” diyerek Aydın’ın sosyal yaşamına eleştirilerde bulundu.

“CAZ MÜZİK GÜNLERİ DÜZENLEMEK İSTİYORUM”

Önümüzdeki Eylül ayından itibaren Caz Antik’e gelecek müşterilerinin otopark ücretlerinin belirli bir kısmını ödemeye hazırlandığını söyleyen Altınöz, “Küçümsemek için asla söylemiyorum ama küçük bir şehir olmasına rağmen Afyon’da bile ‘caz festivali’ düzenleniyor. Aydın’da neden olmasın? En büyük isteklerimden biri de Aydın’da ‘caz günleri’ etkinlikleri başlatmaktır” dedi.

“GENÇLERİN İLGİSİ YOĞUN”

Kafeye, amatör veya profesyonel olarak müzikle ilgilenen çok sayıda gencin geldiğini ve canlı müzik performansı sergilediklerini ifade eden Altınöz, “Burayı açarken orta yaş grubuna hitap ederim diye düşünmüştüm ama gençlerin ilgisi çok büyük. Üniversitenin enstrüman ödeneğinin sıkıntılı olduğunu söyleyen Güzel Sanatalar Fakültesinde okuyan öğrenciler için bir nebze de olsa imkan sunmuş olduk. Aynı şekilde lisede okuyan özellikle kız öğrenciler, diğer kafelerde rahat edemedikleri için buraya ders çalışmaya geliyorlar” diye konuştu. (Güllü SUH)


Aydinhedef

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
antika, aydın, caz, caz antik, mekan, müzik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türkiye Bu Hafta Müziğe Doyacak Thetis Kültür ve Sanat 0 15 Haziran 2012 18:19
Müziğe uygun ev sineması! Slipknot Bilgisayar Donanımı 0 12 Temmuz 2010 16:20