IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Sır

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Ağustos 2019, 22:56   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
1950'lerde Üretilmiş ve Günümüzde Hala Hayatımızı Etkileyen 5 İlginç İcat




Günümüzde kullandığımız pek çok teknolojik aletin temelleri bu yıllarda atıldı. Mikroçipler, kredi kartları ve diğerleri; 1950'lerde üretilmiş olmasına rağmen günlük hayatımızda hala kullandığımız 5 ilginç icatı bu yazımızda bulabilirsiniz.

1950’ler, arayanı henüz göstermeyen, ahizeli ve bolca kol kası gerektiren çevirmeli telefonların olduğu, akıllı telefonların “a”sının bile bilinmediği yıllardı. Teknolojinin kolaylıkları bir kenara dursun, insanlar bir şeyleri elde etmek için gerçekten çok çabalıyorlardı. “Ya! N’aptın arkadaş? Sanki taş devrinden bahsediyorsun” diyebilirsiniz, haksız da sayılmazsınız.

Şöyle ki; günümüzde kullandığımız ve günlük hayatımızın vazgeçilmezleri olan pek çok şey, o yıllarda icat edildi. 1950’li yılların icatlarına neden saygı duymamız gerektiğine bir örnek arıyorsanız çevrenize bakın; çünkü gördüğünüz akıllı eşyalarda mevcut olan tüm mikroçiplerin temeli bu yıllarda atıldı. Dilerseniz, 1950’lerde temelleri atılan ve günümüzde hala hayatımızı etkileyen icatların listesine yakından bakalım.
1. Kredi Kartları (1950/1958)



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


19. yüzyılın sonlarında, ABD’de birkaç otel, petrol şirketi ve lokantada kullanılan kartları saymazsak, günümüzdeki modern kredi kartlarının ilk temelleri 1950 yılında atıldı. Hikayesi oldukça ilginç olan “Diners Club” adı verilen bu kart, ilk olarak Frank McNamara isimli bir avukat tarafından kullanıldı. Arkadaşı ile bir lokantaya giden Frank, yemeğini afiyetle yedikten sonra yanında hiç nakiti olmadığını farkedince durumdan sıyrılmak için kartvizitinin arkasına imzasını atarak mekandan çıkış yapıyor.

Sonralarında bu projeyi geliştirmeye karar veren birkaç kişi, günümüzde ki kredi kartına benzer olan McNamara Diners Club Kredi Kartı’nı çıkarıyor ve ilk kredi kartlarının temellerini de bu sayede atıyor. Daha sonra ise American Express, alışveriş sonrası taksitleri belirleyip geri ödemeler yapılabilecek olan esnek bir seçenek sundu.
2. Mikroçip / Entegre Devre (1958)



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


İlk antik mikroçip, Jack Kilby ve Robert Noyce adında iki kafadar tarafından tanıtıldı. Antik dedik çünkü bu ilk mikroçipin, günümüzdeki 125 milyon transistör içeren çiplerle uzaktan yakından alakası yoktu. Jack Kilby, Şubat 1959’da patentlediği bu ürünü, "tamamen bütünleşmiş elektronik devrelerin tüm bileşenlerini barındıran yarı iletken maddelerin cismi" olarak tanımladı.

Emeklerinin karşılığını oldukça sonraları alabilen Kilby, 2000 yılında, 77 yaşındayken -vefatından 5 yıl önce- entegre devreleri bulduğu için fizik dalında Nobel Ödülü’ne layık görüldü.
3. İlk Dondurulmuş Yiyecek (1953)



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


“Kutuda yemek” veya “mikrodalga yemek” olarak da bilinen ilk dondurulmuş yemek, 1953 yılında C.A. Swanson & Sons isimli bir şirket tarafından tanıtıldı. Bu dondurulmuş gıdanın, bir alüminyum tepsi içerisinde, fırında ısıtılarak tüketilmesi hedeflenmişti.
4. Mikrodalga Fırın (1955)



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Amerikalı bir mühendis olan Percy Spencer, genel olarak modern mikrodalga fırınımıza benzeyen icadının temellerini 1955 yılında attı. Olayın oldukça garip bir hikayesi var; II. Dünya Savaşı’nda ABD’nin radarları üstüne yaptığı çalışmalarla ünlenen Spencer, radarların temelinde yer alan ve mikrodalgalar üreten “megatronlar” üzerinde çalışırken bir anda cebindeki çikolatanın eridiğini farketti. Bu durum karşısında oldukça şaşıran mühendis, megatronların yiyecekler üzerindeki etkilerini araştırmaya başladı.

Pek çok yiyeceğin üzerinde sürekli aynı sonucu (pişme) alan Spencer, deneylerinin tehlikesini en aza indirmek için bir metal kutu yaptı ve yiyecekleri içine yerleştirdi. Ardından bu kutuya yüksek miktarda mikrodalga vermeye başlayan bu mühendis, ilk mikrodalga fırınlarının temelini de böylelikle atmış oldu.
5. Üç Noktalı Emniyet Kemeri (1959)



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Üç noktalı emniyet kemeri, Nils Bohlin isimli biri tarafından, İsveçli otomobil üreticisi Volvo için çalışıtığı zamanlarda icat edildi. Tasarım, ilk kez 1959'da tanıtıldı ve Volvo kampında standart bir güvenlik özelliği haline geldi. Kemerin sürücü güvenliği üzerindeki muazzam etkisi nedeniyle Volvo, diğer otomobil üreticileri için de kemeri ücretsiz olarak kullanabilecekleri açık bir patent aldı.

__________________
Eğer "dokuz" CanLı oLsaydın biLe En fazLa "sekiz" kez kaçabiLirdin öLümden..
BiLki "
yedi" düveLe suLtan oLsan dahi Yerin "aLtı" mekan oLacak sana
En fazLa "beş" metre kumaş götürebileceksin Kapatacaksın "dört" açsanda gözünü..
Bu dünya "
üç" günLük dünya , AzraiLin yanında "iki" kat oLup yaLvarsanda nafiLe
ELbet "
bir" gün öLeceksin İşte o gün herşey "sıfır"dan başLayacak..!
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 05 Ekim 2019, 23:04   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: 1950'lerde Üretilmiş ve Günümüzde Hala Hayatımızı Etkileyen 5 İlginç İcat




nereden nereye ama hala hayatımızı etkilediği doğru

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
2020 ircforumlari


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
1950'lerde Sandalyenin Ucuna Oturma Takıntısı Sayesinde Tespit Edilen A ve B Kişilik Tipleri vioLeta Genel Paylaşım 3 14 Nisan 2019 19:01
Hala ucuz hala kendi çapında güçlü : Moto G 2015 Burce Cep Telefonlar 0 13 Aralık 2015 22:09
Hiç Ummadığınız Ülkelerden Çıkan Birbirinden İlginç 25 İcat MoHaC Genel Paylaşım 0 29 Haziran 2015 23:53
Hala Ben de Nefes Almakta, Hala ben de '' Dua Dua '' Kanamaktasın... Afrodit Resimli Şiirler 0 04 Mayıs 2012 01:26