IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Ekim 2014, 17:44   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Aşk beyinle yaşanır kalple hissedilir




Aşkın tamamen beyinsel bir faaliyet olduğunu, kalbin de bu faaliyet nedeniyle harekete geçtiği bilimsel bir gerçek. Çok sayıda hormonun fazla ya da az salgılanmasıyla başlayan aşk beyinde öyle değişimler yaratıyor ki; kişi, aşığının yanında başkalaşıyor, adeta bir metamorfoz geçiriyor. Örneğin aşkın gözünün kör olması durumu... ****oloji uzmanı Doç. Dr. Sinan Canan bu durumu şöyle anlatıyor:

*

“Aşık bir beyinde, akılcı ve eleştirel düşünmeyle ilgili ön beyin bölgeleri büyük oranda devreden çıkmakta. Bu bölgelerin baskılanması, aşık bir insanda bize çok tanıdık gelen bir kaç olayın açıklanmasını da kolaylaştırıyor aslında: Aşık olan insan, hepimizin gayet iyi bildiği gibi, maşukunun kusurlarını görmeme, iyilik ve güzelliklerini ise alabildiğine abartma eğilimindedir. Kritik düşünme yetisi zihnini çoktan terk etmiş olduğu için, aslında gayet normal bir insan olan maşukunun her hareketinde bir hikmet aramaya, her halinden güzellikler devşirmeye başlar. Aşık zihin, böylece adeta maşukunu güzellemeye adanmış bir çalışma sistemine döner. Ayrıca, sakar aşık kalıbını bilirsiniz; aşık olan kişi, özellikle aşık olduğu insanla karşılaştığında kimi zaman eli ayağı birbirine dolanır, normalde yapmayacağı bir sürü saçma hareketi ardı ardına sergilemeye başlar. İşte bu ‘hareket koordinasyonsuzluğu’ da muhtemelen, bazı aşıklarda, beynin ön kısmındaki baskılamanın çok geniş olması nedeniyle, vücut hareketlerini planlayan frontal bölgeleri de etkisi altına almasından kaynaklanıyor olabilir. Aşık bir beynin mantıklı düşünme bölgelerinin baskılanmasıyla ilgili ilginç bir bulgu daha var: Aşık insanlardaki bu akıl tutulması, sadece aşık olunan kişi söz konusu olduğunda geçerli. Aşık kişiler, meslekleri veya hayatın diğer alanlarıyla ilgili kararlar alırken akılcılıklarından pek bir şey kaybetmiyor. Yani aşık insanın aklını başından sadece maşuku alabiliyor!”

*

Bir de aşk sırasında sergilediğimiz gereksiz bir cesur olma durumu var. Doç. Dr. Sinan Canan buna da şöyle bir açıklama getiriyor: “Beyinde faaliyetlerinin baskılandığını bildiğimiz bir başka bölge de ‘amigdala’ adlı bir bölgedir. Amigdala, özellikle korku, öfke ve fobiler gibi şiddetli duyguların hafızalarını depolayan ve bu duygularla ilişkili davranış kalıplarını yöneten en önemli bölgelerden birisidir. Aşık beyinde amigdala bölgesinin faaliyetinin baskılanması, özellikle korku duygusunun azalmasını, kişinin normalde girmeyeceği risklere görmesini sağlar. Bu sayede “gözüpek aşık” modeli, aşkın bir yan etkisi olarak, beyinde kendiliğinden ortaya çıkıverir.”

*

Gördüğünüz gibi bilim, aşkı inceliyor, çeşitli veriler ortaya koyuyor. Bu veriler de “Aşk yok” diyenlerin suratında bir tokat gibi patlıyor. İnsanın kendisini beyini çalıştığı sürece uzak tutması mümkün değil. Öyleyse yapılması gereken şu: Kendini aşka teslim etmek... Mutlu olmak için başka bir yol bilen varsa ya şimdi söylesin ya da sonsuza kadar sussun...

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
aşk, beyin, beyinle, hissedilir, kalp, kalple, yaşanır


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kalple İlgili Güzel Sözler Liaaa Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 1 12 Haziran 2012 16:00
Beyinle ilgili yaygın inançlar ne kadar doğru? dreamy Bilim Dünyasından Son Haberler 0 12 Kasım 2011 12:35
Hava sıcaklığı yurdun batısında hissedilir derecede azalacak KarakıZ Haber Arşivi 0 26 Haziran 2011 10:54
Ölüm Anında Acı Hissedilir mi? MasteR06 Genel İslami Konular 0 02 Ocak 2011 14:37