IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Kasım 2021, 12:05   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çok Eşli Kadınlar : Poliandri (Sapıklığın Günümüzdeki Modern Adı)




AÇIKLAMA:

Poligami kavramı bir erkeğin birden fazla kadınla evlenmesini tanımlıyorken bir kadının birden fazla evlilik yapmasına poliandri deniliyor. Poligami dünyanın pek çok yerinde görülen bir durumken poliandri; Çok Eşli Kadınlar; Hindistan, Nepal, Bhutan ve Tibet’in bazı gölgelerinde sıklıkla yaşanıyor.

1949 devriminden önce çok eşlilik Çin’in genelinde yaygınlık gösterirken Mao ve yoldaşlarının çıkardığı ilk yasalardan biri çok eşliliği yasaklamak olmuş. Buna rağmen özellikle Tibet bölgesinde çok eşlilik – her iki cins açısından da – halen yaşayan bir gelenek.

Birkaç yüzyıl önce görülen poliandrilerle bugünküler arasında zamanla belirli farklar oluşmuş. Bugünkü pratiklerde kadının evlendiği erkeklerin muhakkak kardeş olmaları gerekirken eski dönemlerde kadın isterse dışarıdan da eş getirebiliyor.

Poliandrinin günümüzde en sık görülen biçiminde ailedeki erkek kardeşlerden biriyle evlenen kadının kocanın küçük erkek kardeşleriyle de evlenmiş sayılması. Böylece Roja’nın beş eşi ve beş kayın biraderi olmasının sebebi ortaya çıkıyor. Çocukların durumu ise biraz daha karışık.

Bazı poliandri tiplerinde çocuklar kimden olursa olsun yalnızca en yaşlı kocaya baba, diğerlerine amca denirken en büyüğe 1. Baba, ikinci büyüğe 2. Baba demek, çocukları doğum sırasına göre kocalara pay etmek ya da tamamına birden baba demek gibi alternatifler mevcut.

Poliandrinin başlıca nedenlerinin bölgede tarihsel olarak kadın nüfusunun erkek nüfusundan az olması ve kardeşlerin aynı kadınla evlenerek ailenin malvarlığının bölünmesinin önüne geçmek, ayrıca bir evdeki iş gücünü artırarak refahı artırmak olduğu kabul ediliyor.

Yapılan araştırmalara göre bugün kadınların çok eşli olduğu ülkeler; Rajasthan, Ladakh, Zanskar, Jaunsar-Bawar, Toda (Hindistan), Tibet (Çin), kuzey Nepal ve Bhutan’daki hanelerin yaklaşık % 10’unda poliandri halen varlığını sürdürüyor.



Bölgeye özgü bu durum Friedrich Engels’in de dikkatini çekmiş ve Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni’nde poliandriyi “özel bir tür evlilik” olarak ele almıştır.

__________________
Sanalı Bıraktım
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
çok eşli kadınlar : poliandri (sapıklığın günümüzdeki modern adı)


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Rüya Tabiri Ve Günümüzdeki Aldatmaca. halukgta Genel İslami Konular 0 26 Şubat 2015 19:12
Çok Eşli Kişilerin Statüleri Zen Tarih 0 19 Mayıs 2014 02:01
Sapıklığın böylesi Gitarist Haber Arşivi 0 09 Temmuz 2010 16:02
İki eşli üsteğmen meslekten atıldı Cemalizim Haber Arşivi 0 11 Ekim 2008 11:50