IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Atatürk Köşesi (https://www.ircforumlari.net/ataturk-kosesi/)
-   -   Atatürk ve Adalet (https://www.ircforumlari.net/ataturk-kosesi/411637-ataturk-ve-adalet.html)

Kalemzede 15 Eylül 2011 17:40

Atatürk ve Adalet
 
Demokratik yapıya sahip hukuk devletini keyfi yönetime sahip monarşik veya teokratik devletten ayıran en önemli faktör; kim olursa olsun herkesi yasalar karşısında eşit kabul etmek ve kimseye ayrıcalık tanımamaktır. Atatürk de bu anlayışı Türkiye’de yerleştirmeye çaba göstermiş[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] herkesin hukuka[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adalet sistemine saygı göstermesi gerektiğini vurgulamıştır. Aşağıdaki anekdot bu anlayışa yönelik güzel bir örnektir.


Atatürk bir Balıkesir gezisinde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kendisine Milli mücadelede hizmetler etmiş birinin başvurusu ile karşılaştı. Adam bir konuda yanlış hüküm giydiğini söyleyerek yakındı.

Atatürk:

- Haklısın[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] konuyu ben de biliyorum[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dedikten sonra yanında bulunan bir adliye subayını çağırdı. Konuyu anlattı. Düzeltilmesini istedi. Müfettiş onu dinledikten sonra:

- Efendimiz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dedi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] karar bütün adli sıralardan geçtikten sonra tamamlanmıştır. Hükmün yerine getirilmesinden başka yasal yol yoktur[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dedi.

Atatürk:

- Ama ben söylüyorum[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu iş haksızlık. Çünkü ben işin usulünü biliyorum[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dedi.

Genç Adliye müfettişi:

- Efendimizin beyanı yasa önünde bir değişiklik yapamaz. Adliye Bakanlığı’nın da bir şey yapmasına olanak yoktur.

O anda ortada soğuk bir hava esti. Şimdi bir fırtınanın kopacağı sanılıyordu. Fakat Atatürk sakin bir şekilde sordu:

- Peki bir adli hata olursa yasa bunun düzeltilmesini sağlayamaz mı?

- Yeni bir delille mahkemenin yinelenmesi istenebilir.

O zaman Atatürk başvuru sahibine döndü:

- Beni tanık olarak göster. Onda yeni deliller bulunduğunu öğrendim[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] diye iddia et. Ben mahkemeye gider[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sana tanıklık ederim[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dedi. Sonra da Müfettişe döndü:

- Size teşekkür ederim[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dedikten sonra yeniden başvuru sahibine dönüp:

- Neden zamanında başvurmadın. Zamanında gelir tanıklık ederdim. Boş yere mahkemeleri de meşgul etmezdin. Her vatandaş hatta Cumhurbaşkanı bile adalete saygı göstermek zorundadır.

H. BESLEYİCİ[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Atamız Atatürk[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] s.110-112


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:29.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net