IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Mayıs 2013, 09:55   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Atatürk'ün ayran molası verdiği köy




1934'te Atatürk, İstanbul'a giderken uğrayıp ayran içti. Düzce'nin Selamlar köyü halkı o günün şerefine her yıl çeşmeden ayran akıtıp festival düzenliyor



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Yıl 18 Temmuz 1934... Mustafa Kemal Atatürk, Ankara'dan İstanbul'a gitmek için yola çıktı. Yanında yaverlerinin bulunduğu iki araç Düzce'nin Gümüşova İlçesi'ndeki Selamlar Köyü (eski adıyla İbrahimağa Köyü'nden) geçecekti. Güzergâhta bulunan bütün il, ilçe ve köy halkı heyecanla Atatürk'ü misafir etmek istiyordu. Cumhuriyet döneminin ilk öğretmenlerinden Çorlu'lu 'Hafız Dayı' diye bilinen Ahmet Altan'ın girişimleri sonuç verdi ve Atatürk, o dönem 90 kişinin yaşadığı Selamlar Köyü'ne gelmeye karar verdi. Atatürk köye geldiğinde onu karşılayan Hafız Dayı, köylü kadın ve erkekler ile çocukların gözlerinden sevinç gözyaşları akıyordu.

KÖYE İSMİNİ ATATÜRK VERDİ

Osmanlı döneminden kalan köyün 200 yıllık çeşmesinin önünde oturan Atatürk, önce dertleri sorunları dinledikten sonra Hafız Dayı'ya, "Bu köyün ismi bundan sonra Selamlar olsun" dedi. Ardından kendisi gibi mavi gözlü olan 13 yaşındaki Fatma'yla konuşmaya başladı. Elinde tepsi, yayıktan yapılan soğuk köpüklü ayranlarla Atatürk'ün karşısına gelen Fatma, "Paşam çok güzel gözleriniz varmış. Gözlerine hayran kaldım" diyerek Atatürk'e iltifat etmiş. Ardından Atatürk, "Senin gözlerinde benimki gibi mavi" diye yanıtlamış ve Fatma ninenin tepsisinden ayranı alıp, yudumlamış. Ayranı içtikten sonra Fatma'ya dönen Atatürk, "Çok güzel olmuş, bir bardak daha istiyorum" diyerek ikinci bardağı istemiş ve onu da içmiş. Atatürk'ü çok sevdiğini belirten Fatma Öztürk "Hafız 1934 yılında beni yanına çağırıp, 'Atatürk köyümüze gelecek. Ona hem çiçek vereceksin hem de sana özel elbise yaptırıyorum onu giyeceksin ve yayık ayranı ikram edeceksin' dedi. Elbisemi diktirdi. Çok güzel olmuştu. Atatürk çoğunluğunun üzerinde şalvar gördüğü benim yaşıtlarımla ilgili, Hafız'a beni göstererek, 'Diğer kızlarımızda bu kıyafetlerden giysin bundan sonra' diye talimat verdi. Ardından köylüyle sohbet etti. Vefat ettikten sonra Ankara'ya Anıtkabir'e iki kez gidip ona dua ettim."

ŞEHİTLERE MEVLİT
Osmanlı döneminde yapılan ve Anıtlar Kurulu tarafından korumaya alınan tarihi çeşmeden, Atatürk'ün ziyaret ettiği 18 Temmuz 1934 yılından bu yana her yıl bir günlüğüne ayran akıtıyor Selamlar Köyü sakinleri. 18 Temmuz'u bir festival havasında kutlayan Selamlar Köyü'nde o gün, yer yerinden oynuyor. Köylü kadınlar yemekler pişiriyor, yürüyüş kortejleri, protokol konuşmaları ve festival. Bu yıl 18 Temmuz'un Ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle Muhtar Rıdvan Tekin, "Akşam iftar vereceğim. Daha sonra Atatürk'e, silah arkadaşlarına ve şehitlerimize mevlit okutacağım. Festivali gece yapacağız" diyor. Tarihi çeşmenin hemen yanında bulunan, 'Atatürk Müzesi' var. Müzenin içinde Atatürk'e ayran yapılan ahşaptan yapılan yayıkta sergileniyor. Dönemin Başbakanı Turgut Özal da, köyü ziyaret edenler arasında.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
atatürkün, ayran, köy, molası, verdiği


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Atatürk'ün Çocuklara Verdiği Önem Sevda Atatürk Köşesi 0 23 Nisan 2013 20:04
Atatürk'ün İletişime Verdiği Önem Lady Atatürk Köşesi 0 09 Nisan 2011 16:25
24 Kasım - Atatürk'ün Eğitime Verdiği Önem YapraK Tarih 0 12 Mart 2010 08:40
Atatürk'ün Öğrenime Verdiği Önem YapraK Tarih 1 17 Ocak 2010 20:38
Atatürk ün Sanata Verdiği Önem PopSy Atatürk Köşesi 0 23 Temmuz 2008 04:16