IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Kasım 2014, 00:08   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
ATATÜRK'ÜN BİTMEYEN AŞKI Dimitrina Kovaçeva Miti




General Kovaçev kızını avukat Gergi Haciyordanov ile nişanlamaya karar verdi. Mustafa Kemal ise o günlerde Sofya'dan ayrılmaya ve cepheye gitmeye için hazırlanıyordu. Miti nişanlanırken Mustafa Kemal de bavullarını toplayıp İstanbul'a döndü... Bir yıl sonra Mustafa Kemal Çanakkale Zaferi ile tüm dünyanın tanıdığı bir isim olmuş, Miti ise zorla evet dediği nişanlısından ayrılmıştı. Sofya'ya dönen Mustafa Kemal General Kovaçev'e kararında bir değişiklik olup olmadığını sordu. Yanıt yine olumsuzdu ama general bu kez vedalaşmalarına izin vermişti. Miti ve Mustafa Kemal Bulgarya pastanesinde son kez buluştular. O bir saate bir yılın hasretini ve bundan sonra ayrı geçirecekleri yılların özlemini sığdırmaya çalıştılar. Mustafa Kemal'in Miti'ye son sözleri "Sana karşı hissettiklerim yaşamım boyu değişmeyecek" oldu.
52 YIL BOYUNCA TÜRK ZABİTİNİ HİÇ UNUTMADI
Kahkaha sesleri ve hararetli konuşmalar nedeniyle Şehir Gazinosu'nun büyük salonunda yoğun bir uğultu vardı. Orkestra yeniden çalmaya başlamadan önce sunucu salondakilerden sessiz olmalarını istedi ve devam etti: "Sayın konuklar sürekli müşterilerimizin arasında yapılan son anket, birçoğunun Strauss müziğini tercih ettiğini göstermiştir. Ölümsüz Viyanalı müzisyenin hayranları için orkestramız zevkle bundan sonraki valsı çalacaktır. Evet sayın bayanlar ve baylar, hazır mısınız? Johann Strauss'un 'Güzel Mavi Tuna' valsı..." Bu anonsu alkışlarla karşılayıp piste doğru yürüyenler arasında Mustafa Kemal ve Dimitrina Kovaçeva ya da ailesinin seslendiği şekliyle "Miti" de vardı. O ilk göz göze geldikleri cumartesi günü başlayan öyküleri Miti'nin son nefesini verdiği 9 Ağustos 1966 gününe kadar yani tam 52 yıl sürdü... Bu 52 yılın büyük bir bölümünü de birbirlerini görmeden geçirdiler. Görmeden, konuşmadan, yazışmadılar ama birbirlerini hep merak ettiler.
Bulgaristan 6 Eylül 1915'de I. Dünya Savaşı'na katıldı ve 1918'de mağlup olarak mütareke imzaladı. Miti Sofya'da bir okulda Fransızca dersleri veriyor, Mustafa Kemal ise ülkesini kurtarmak için yeni bir savaşa başlıyordu... Miti ve ailesinin "Rokovska Sokağı 134" numaradaki evlerine Mustafa Kemal imzalı tek bir satır bile gelmedi. Buna karşın Mustafa Kemal'den söz eden gazeteler eve geliyor ve Miti bunların hepsini okuyordu. Türkiye 11 Ekim 1922'de Mudanya Mütarekesini imzaladı. Bundan bir ay sonra Miti, bir avukatla evlendi. Mustafa Kemal 29 Ekim 1923'de Cumhurbaşkanı oldu.
Miti ise ikiz bebeklerini doğum sırasında kaybetti. 1925'e gelindiğinde Mustafa Kemal, Latife Hanım'la evlenmişti. Miti ise oldukça kötü bir yıl geçiriyordu; Çar'a yönelik suikastta yaralanmış, birkaç ay sonra da annesini kaybetmişti. 1930 yılında önce İstanbul sonra Atatürk'ün davetiyle Ankara'ya giden Sofya Kooperatif Tiyatrosu oyuncuları Mustafa Kemal'den duyduklarıyla hayrete düştüler. Cumhurbaşkanı, "Gençliğimin bir parçasını bıraktım Sofya'da. Bir kız sevdim ama bana vermediler" diyordu. Atatürk'ün bu sözleri Bulgar basınında geniş yankı buldu.
Bu sözleri okuyanlar arasında Miti ile babası General Kovaçev de vardı. Çevresine her zaman Mustafa Kemal'e büyük saygı duyduğunu söyleyen General Kovaçev yine de kızının bu Türk zabitiyle evlenmesine izin vermeyeceğini söyledi. Yılar sonra, Filibeli bir Türk kadının kızına yardım ricasını kıramayan Miti, Mustafa Kemal'e bir mektup yazdı. Fakat, "Sayın majesteleri" diye başlayan Haziran 1938 tarihli bu mektuba cevap gelmedi. Çünkü Mustafa Kemal, ömrünün son aylarını yaşıyordu. Miti, Mustafa Kemal'in ölüm haberini 11 Kasım'da radyodan öğrendi. Ömrü boyunca Mustafa Kemal'den neredeyse hiç söz etmedi. Sessizliği 7 Ağustos 1966'ya kadar sürdü. O sabah uyandığında, hasta yatağının başında bekleyen kardeşi Olga'ya rüyasında Mustafa Kemal'i gördüğünü anlattı. Birkaç saat sonra derin bir komaya girdi ve iki gün sonra Mustafa Kemal'in yanına gitti .
"Umutsuz Bir Aşkın Öyküsü" adlı kitaptan alınmıştır.
(Yazar: Liliana Seramifova)

Eklenen Resim Ön İzlemesi Bu forumdaki ekleri görübilmek için 25 mesaja sahip olmanız gerekir. Sizin 0 Mesajınız var.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
atatÜrkÜn, atatürkün aşkı, aşki, bİtmeyen, dimitrina, kovaçev, kovaçeva, miti


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
ÇOBANIN AŞKI Lcia İslamiyet 0 01 Ekim 2014 21:04
GüL ve Suyun AŞKI ; Mhsn Aşk ve Sevgi Köşesi 0 13 Ocak 2013 09:49
İnŞaatÇinin aŞki Lady Serbest Kürsü 0 01 Nisan 2010 21:14
Ben aŞki ÖlÜmsÜz bİlenlerdenİm Burce Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 04 Ekim 2009 16:36