IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

2Beğeni(ler)
  • 1 Post By aSk
  • 1 Post By Dedecan61

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Aralık 2021, 01:32   #1
Çevrimdışı
aSk
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
ATATÜRK'ÜN SAĞLIK KONUSUNDAKİ BELGE VE BİLGİ EKSİKLİĞİ (ANALİZ)




Atatürk’ün tedavisinde sorumlu (müdavi) hekimler Prof. Dr. Neşet Ömer İrdelp (1882-1948) ve Prof. Dr. Nihat Reşat Belger (1881-1961) ile onlara danışmanlık yapan (müşavir) hekimler Prof. Dr. Akil Muhtar Özden (1877-1949), Prof. Dr. Mustafa Hayrullah Diker (Asabiye), Prof. Dr. Süreyya Hidayet Serter (Dahiliye, Biyokimya) (1885-1945), Prof. Dr. Mim Kemal Öke (Hariciye) (1885-1955), Prof. Dr. Samuel Abravaya Marmaralı (1879-1953) ve Prof. Dr. Mehmet Kamil Berk (1978-1958) idi. Maalesef bu hekimlerin hiçbiri Atatürk’ün sağlık durumu konusunda yeterli yazılı bir belge bırakmadı.
Atatürk’ün özel hekimi Prof. Dr. Neşat Ömer İrdelp, 1938’de Sağlık Koruma Kontrol Genel Müdürü Dr. İsmail Asım Arar’a "... Benim kadar Atatürk’ü observe eden yoktur. Notlarım var. Bunlardan bir gün hatıralarımı yazacağım. Atatürk’ü yirmi sene kadar, annesini de on sene kadar tedavi altında bulundurdum demesine ve Atatürk’ten on yıl sonra vefat etmesine rağmen hatıralarını yazmadı, hiçbir notu bulunamadı. Hatta Prof. Dr. Mehmet Kamil Berk gibi arkadaşlarının kayıtlarını alarak, onların da kaybolmasına neden oldu.
Atatürk’ün tedavisine katılan hekimlerden sadece Prof. Dr. Akil Muhtar Özden’in İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Deontoloji Kürsüsü’ne bağışladığı el yazması kayıtlar günümüze ulaşmıştır. Ancak bu kayıtlarda Atatürk’e uygulanan tedavilerin önemli bir kısmı dolaylı yoldan anlatılmaktadır.
ilk kez 1955 yılında basılan Son Nöbet Defteri adlı kimin yazdığı bilinmeyen ve 1960’dan sonra kayıp olduğu söylenen kitapta 1 Ekim 1938 ile 10 Kasım 1938 arasındaki olayların anlatıldığı iki defterden söz edilir. Bu defterlerden birinde Atatürk’e verilen besinlerin cinsi ve miktarları, diğerinde nabız, vücut ısısı, kan basıncı, idrar miktarı, hekimlerin girişimleri ve ziyaretçiler konusunda bilgi verilir. Ancak defterleri tutan(lar) hekim olmadığı için tıbbi terimlerde, uygulanan ilaçların ad, doz ve veriliş yollarında anlaşılması zor hatalar yaptıkları görülür; bu da kitabın bilimsel değerini azaltır.
Bu belirsizliklerden ötürü bugüne kadar Atatürk’ün sağlık durumu ile ilgili kapsamlı bilimsel bir kitap yayınlanmamıştır. Atatürk’ün sağlık durumu ile ilgili olarak yayınlanan eserlerin çoğu tıp eğitimi almamış kişiler tarafından başkalarının hatıralarına dayalı olarak yazılmış olduğundan önemli tıbbi eksiklikler vardır.
Yazarları hekim olan kitaplarda da, biri dışında tıbbi bilgiler genellikle yorum yapılmadan gözlem ve bulgularla ilgili hatıraların nakli şeklinde verilmiştir.
Bu durum kötü niyetli bazı kişilerin Atatürk’ün sağlığını hedef alarak ülkemiz için yaptıklarını karalamak amacıyla dikkatleri başka yönlere çekerek konuyu istismar etmelerine; toplumda Atatürk’ün sağlığı ile ilgili eksik, yanlış ve yanlı bilgilendirme yapmalarına neden olmaktadır.
Atatürk’ün sağlığı ve hastalıkları konusunda eldeki bilgilere yorumlar getirerek genel sonuca varılamaz.
Konu ile ilgili iddiası olanlar, yukarıda bahsi geçen örnekler haricinde belge ve bilgi kaynaklarını belirtmesi gereklidir.

Tuna Giritlioglu

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.

Ve görüyorsun ki .. Alnımıza yazılanla ..Gönlümüze kazınan bir olmuyor…
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat
Alt 10 Aralık 2021, 01:38   #2
Çevrimiçi
# Forum Dedesi #
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: ATATÜRK'ÜN SAĞLIK KONUSUNDAKİ BELGE VE BİLGİ EKSİKLİĞİ (ANALİZ)




Eline sağlık güzel bilglier..

__________________
Yahudi mi dediniz? onlar yumurtalarini pisirmek icin dunyayi atese vermekten cekinmeyen LANETLILERDIR!!!
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
atatürk, bilgi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Atatürk ile ilgili ezber bozacak belge! Seth Haber Arşivi 0 10 Kasım 2014 10:43
ENERJİ EMLAK OTOYAŞAM TARIM EKO-ANALİZ KOBİ 'Türk işadamları kara gün dostudur' AngeL Haber Arşivi 0 23 Kasım 2013 16:48
Temel bİlgİ teknolojİlerİ yoSun AÖF ders notlari 0 26 Nisan 2011 14:48
Bılgı verırmısınız armoking_yesil Google Adwords 3 02 Ağustos 2008 23:15
Bılgı verırmısınız armoking_yesil Google Seo 1 25 Temmuz 2008 17:41