IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Mayıs 2012, 14:12   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Usulsüz Avcılık Konusunda Jandarmanın Görevleri





1. 3167 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu İle Verilen Görevler:

a. Avcılık; mülki makamlar tarafından verilen Av Teskeresi ile izne bağlıdır. Av Teskereleri (5) yıl için geçerli olup, süre bitiminde yenilenmesi gerekir. (MD.10) Av Teskeresi avlanmaya izin vermekte, Yivsiz Tüfek Sahiplik Belgesi ise sadece taşıma ve bulundurma yetkisi vermektedir. Av Teskeresi olmaksızın Yivsiz Tüfek Sahiplik Belgesi ile avcılık yapmak mümkün değildir.

b. Avcılık yapan her vatandaş Av Teskeresini yanında taşımaya ve istenildiğinde göstermeye mecburdur. (MD.12, 13)

c. Orman, köy ve kır bekçileri; bu kanuna aykırı hareket edenleri fişek, av malzemesi ve av hayvanları ile birlikte yakalamaya ve en yakın karakola teslim etmekle mecbur kılınmıştır.(MD.20)Kara Avcılığı Kanun tasarısı halen TBMM komisyonlarında görüşülmekte olup, yasallaştığı takdirde avcılık belgesi Orman Bakanlığınca, yivsiz tüfek ruhsatnameleri de sorumluluk sahası itibariyle Polis ve Jandarma tarafından verilecektir.


2.Merkez Av Komisyonu Kararları İle Verilen Görevler :

a. Genel kolluk kuvvetleri ve muhtarlara, avcılığın kontrol ve denetimini sağlama görevi verilmiştir.(MD.22/A)

b. Orman muhafaza memurları da orman, kırsal alan, sulak sahalar ve meskun mahallerde av suçlarını takip etmek, teskere kontrolü yapmak, usulsüz avlananlar hakkında tutanak tanzim etmek, bu kişilerin tüfek, av malzeme ve vasıtalarına el koymakla yetkili kılınmıştır.(MD.22/B)

c. Vali ve kaymakamlar; merkez av komisyonu kararlarının uygulanmasından sorumludur.


3. Jandarmanın Belirtilen Yetki Ve Sorumlulukları Uygulama Şekli:

Önleyici kolluk görevi esnasında bir avcı ile karşılaşan Jandarma;

a. Avcının av teskeresini ve avcılık belgesini kontrol eder ve avlanma izin bedelini ödeyip ödemediğini tespit eder.

b. Avcının, Merkez Av Komisyonu Kararı’nı yanında taşıyıp taşımadığını kontrol eder, eksikliği olanlar hakkında yasal işlem yapar.

c. Jandarma, yasak av sahasında avlananlar ve Merkez Av Komisyon Kararı’nda avlanılmasına izin verilmeyen hayvanları avlayanlar ile limitleri aşan miktarda av hayvanlarını avlayan avcıları yakalayarak Cumhuriyet Savcılığına sevk eder.

d. Türk Ceza Kanununun 36 ncı maddesine göre, av suçu işleyen avcıların sahibi bulunduğu ve suçta kullanılan tüfekleri, av malzemeleri ve vasıtaları mahkemelerce müsadere edilir.

e. Ülkemizde bulunan şahin türleri, gündüz yırtıcı kuşları Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşama OrtamlarınınKorunması Sözleşmesine göre ulusal düzeyde koruma altına alınmıştır. Şahin ve Doğan gibi koruma altına alınmış kuşlar ve yumurtaların yurt içi ve yurt dışı sevklerinin yapılması yasaklanmıştır. 1918 sayılı kanuna göre; hükümet kararlarına aykırı olarak herhangi bir madde ve eşyayı memlekete ithal edenler veya memleketten çıkaranlar veya bu fiillere teşebbüs edenler 1 seneden 5 seneye kadar hapis ve yüz bin liradan on bin liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılır.


f. Ayrıca, zamansız ve usulsüz avlanan av hayvanlarından zaptolunanlar mahkeme ilamı gereğince işlem görür. Et olarak değerlendirilebileceklerin mahkeme neticesine kadar muhafazası mümkün değilse sağlık kuruluşlarının vereceği rapora göre Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Mühendislikleri, Orman İşletme Müdürlükleri/Şeflikleri marifetiyle açık artırma veya pazarlık suretiyle satılır. Canlı olarak ele geçirilen av hayvanları durumları uygun görülürse bekletilmeden doğaya salınır.

g. Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca; denizlerde ve iç sularda ticari amaçla su ürünleri avcılığı düzenleyen sirkülerle, trol ile avlanmanın yasak olduğu yerler, belirli zamanlarda avlanan su ürünleri ile avlanması tamamen yasak olan su ürünleri, dalyan ve lagünlerde avlanma usul ve şekilleri, bölge ve yer yasakları, iç sularla ilgili yasaklar, su kirlenmesi ve cezai hükümler belirtilmiştir.

1380 sayılı su ürünleri kanunun 33 ncü maddesi hükümlerine göre Jandarma; avda kullanılan suç alet ve vasıtaları ile istihsal edilen su ürünlerine 3005 sayılı meşhut suçların murabekesi kanunu hükümlerine göre el koyma ve adli mercilere teslim etmekle görevli ve yetkilidir.


Jandarma; doğal hayatın ve çevrenin korunması için Çevre Bakanlığı, ülkemizde av hayvanlarının ve bunların barındıkları doğal ortamın korunması, usulsüz avcılığın önlenmesi için Orman Bakanlığı ve Av-Yaban Hayatı Koruma Vakfı ile işbirliği içerisindedir.


alıntı



 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
avcılık, görevleri, jandarmanın, konusunda, usulsüz


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Avcılık Sporunda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar | Avcılık El Kitabı efLatun Avcılık 0 10 Kasım 2011 21:53
Amirallere suikast davasında MİT ve Jandarmanın yanıtı Dilara Haber Arşivi 0 17 Haziran 2010 16:19
Jandarmanın bıraktığı engelliden haber yok Juventus Haber Arşivi 0 07 Haziran 2009 11:39