IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Bahçe Bakımı ve Çiçekler (https://www.ircforumlari.net/bahce-bakimi-ve-cicekler/)
-   -   Bitki Nedir? (https://www.ircforumlari.net/bahce-bakimi-ve-cicekler/370822-bitki-nedir.html)

Ruj 13 Aralık 2010 02:17

Bitki Nedir?
 
Bitkiler (Plantae)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] fotosentez yapan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ökaryotik[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ağaçlar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çiçekler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] otlar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] eğreltiotları[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yosunlar ve benzeri organizmaları içinde bulunduran çok büyük bir canlılar alemidir.


Bitkiler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] topluluk halinde yaşarlar. Bitkilerin bir bölgede oluşturdukları örtüye bitki örtüsü denir. Flora[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bir bölgede yetişen bütün bitki türlerinin hepsine denir. Herhangi bir bölgenin yaşam koşullarında gelişen[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] benzer ekolojik yapı içeren bitki topluluğuna vejetasyon denir. Bunlar 4 sınıftır: Ormanlar (her zaman yeşil tropikal yağmur[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] subtropikal[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] orta kuşak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sert yapraklı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] iğne yapraklı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kışın yaprak dökenler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] muson ormanları[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tropikal kuru[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] mangrov[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] galeri[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bataklık)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Çalılar (maki[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] garig[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] psödomaki)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] otlar (savan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] step[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çöl)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tundra. Bitkilerin yetişmesini etkileyen birçok faktör vardır. Bunlar; ekvatora uzaklık[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] denizden yükseklik(rakım)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] arazi eğimi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ışık[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sıcaklık[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] nem[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yıllık yağış miktarı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] toprak içeriği[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] canlı faktörler(insan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hayvan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] diğer bitkiler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] mikroorganizmalar)'dir Bitkiler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] fotosentezle ekolojik dengeyi sağlamada temel rol oynadıklarından[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] canlılar dünyasında çok önemli yere sahiptirler.


Bitkiler aleminin 350.000'e yakın türü mevcuttur. 2004 itibariyle 287.655 bitki türüçiçekli bitkilerden[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 15[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]000'i de yosunlardan olarak tanımlanmıştır. Bitkiler genelde ototrof (özbeslek) organizmalardır ve enerjilerini güneş ışığından alırlar. Birçok bitki kloroplastları sayesinde fotosentez ile organik bileşiklerini üretir. Bitki hücreleri genellikle kareye benzer şekildedir.



Bitkiler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tohumsuz bitkiler (Cryptogamae) ve tohumlu bitkiler (Spermatophyta) olmak üzere iki büyük gruba ayrılır:


Tohumsuz Bitkiler

aslı Tohumsuz bitkilerde [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ilkel de birde gruptur de ve sporla çoğalırlar. Bu bitkilerin çoğu kök[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gövde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yaprak ve çiçek gibi organ farklılaşmalarını belirgin olarak göstermezler. Bitkinin tümü aynı yapıda[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yapraksı ya da şeritsidir ve bu yapıya "tallus" denir. Talluslu tüm bitkilere "Thallophyta" denilmektedir. Daha gelişmiş olan ve organ farklılaşmaları gösteren bitkilere ise "Kormophyta"[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu tip yapıyı da "kormus" denir.
Suyosunları olarak 3500954231 gruba ayrılır(algler)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] karayosunları (Bryophyta)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ciğerotları[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] boynuzotları[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yapraklı karayosunları ve vasküler bitkileri (fosil türler ve eğreltiotları gibi) içeren takımdır.

Tohumlu bitkiler (Çiçekli Bitkiler)

Tohumlu bitkiler bulundurdukları "tohum"la tohumsuz bitkilerden ayrılırlar. Üreme ve yayılma organı olan tohum[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] iki şekilde oluşturulabilir ve tohumlu bitkiler buna göre iki büyük bölüme ayrılır:
  • Açık Tohumlu Bitkiler - Gymnospermae: Tohum taslakları[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] meyva yaprakları tarafından örtülmeden açıkta tohum meydana getiren bitkiler.
Açık tohumlu bitkileri genellikle ağaçlar ya da ağaççık formundaki odunsu bitkiler oluşturur. Genellikle herdem yeşil olup[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yaprakları çoğunlukla iğnemsi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] şekilde bu yüzden de[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kuraklığa dayanıklıdırlar.
  • Kapalı Tohumlu Bitkiler - Angiospermae Tohum taslakları[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] meyva yapraklarının birleşmesiyle oluşan odacık içinde kapalı olarak tohum geliştiren bitkiler.
Kapalı tohumlular[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] açık tohumlulara göre daha gelişmişlerdir. Genellikle otsu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] odunsu ve çalı formunda olurlar. Çoğunun kültürü yapılır ve ekonomik önemleri vardır. Kapalı tohumlular[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] iki çenekliler (Magnoliopsida[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Dicotyledoneae) ve bir çenekliler (Liliopsida[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Monocotyledoneae) olmak üzere 2 sınıfa ayrılır.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:32.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net