IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Bahçe Bakımı ve Çiçekler (https://www.ircforumlari.net/bahce-bakimi-ve-cicekler/)
-   -   Paulownia - Pavlonya Ağacı Hakkında Bilgiler (https://www.ircforumlari.net/bahce-bakimi-ve-cicekler/370855-paulownia-pavlonya-agaci-hakkinda-bilgiler.html)

Ruj 13 Aralık 2010 02:53

Paulownia - Pavlonya Ağacı Hakkında Bilgiler
 
Görüntüsü gerçekten çok güzel bir ağaç...

Paulownia Çin’de yaşayan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çok hızlı büyüyen[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] içinde ülkemizin de bulunduğu Kuzey Yarıküre’de yaklaşık 24 milyon dekar arazide ve özellikle kerestesi için yetiştiriciliği yapılan bir ağaçtır. Ortalama ömrü 70 yıl olup[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 5 yılda ekonomik kesime gelebilmekte ve ertesi yıl kesim yerinden tekrar sürmektedir. Dolayısıyla bir kere dikim yapıldıktan sonra aynı bitkilerden 60-70 yıl kadar verim elde edilebilmektedir.

Paulownia ülkemizde kışı çok sert geçen yerler hariç[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hemen hemen her yerde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] genellikle kavak yetişen yerlerde yetiştirilebilmektedir. Paulownia tomentosa –25º[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] elongata-18º[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] fortunei ise –10º’ye dayanabilmektedir. Günlük ortalama sıcaklık +8º olduğunda gelişme başlar ve 24º-29º’de en iyi gelişme görülür. Paulownia bol ışıklı yerleri sever. Fidanlar % 70 oranında gölgede kalırlarsa ölebilirler. Yağışın düzenli olduğu yerlerde 500-2000 mm yağış alan alanlarda sulamaya gerek yoktur. Kuvvetli rüzgar alan yerlerde özellikle genç ağaçlar ve fidanlar zararlanabilirler. Bu nedenle[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kuvvetli rüzgarlı yerlerde ya rüzgar kıranlar tesis edilmeli daha sonra Paulownia dikilmeli veya tesisten vazgeçilmelidir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Çok hızlı büyümesi [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] güzel kokulu çiçekleri [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] dekoratif geniş yaprakları [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] düzgün gövde yapısı çok miktarda oksijen üretimi ve erezyonu önleme kabiliyeti[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Paulownia ağacının peyzaj düzenlemelerinde [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] parklarda [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]fabrika alanlarında [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çiftliklerde ve daha pek çok uygulama alanlarında tercih edilmesinin başlıca nedenleri arasındadır.

Özellikleri:
* Yerinde Fidan haline geldikten sonraki 1. yılında 4-6 metre arasında boy verir.
* 8-10 Yılda kesime gelir ve 1 metreküp kereste verir.1 m 3 ünün fiyatı 200-220 $ dır
* Yaprakları % 11-15 protein içerdiğinden besicilikte hayvan yiyeceği olarak kullanılır.
* Çiçekleri bolca bal özü içerdiğinden arıcılıkta kullanılır.
* Kerestesi başta mobilya sanayi olmak üzere[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]doğramacılık[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]kontra plak oymacılık[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]kaplamacılık[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ve müzik aletlerinin yapımında kullanılır.
* Dikili olduğu alanlarda rüzgarı kestiği ve tarla yüzeyindeki buharlaşmayı azalttığı için verimde %15-30 artış sağlanabilir.(Kavak ağaçlarının arasında ara tarım yapılamaz.Paulownia da yapılır)
* Kerestesi bükülmeye[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kırılmaya ve çatlamaya karşı dayanıklıdır.
* Isı ve elektrik iletkenliği son derece düşüktür.
* Killi toprakları sevmez .Kumlu geçirgen topraklar idealdir.
* Dikilecek alanda taban suyu 1[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]5 metrenin altında olmalıdır.Taban suyu daha yukarıda olursa kök yapısı zarar görür.
* Yurdumuzda 3 türü yaygın olup bunlardan Fortunei –15[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Elengota –15 Tomentosa ise –25 dereceye dayanıklıdır.
* Güneşi ve suyu çok sever.Gölgelik yerlere dikilmemeli[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]başka ağaçlarla gölgelenmemelidir.
* 5X5 5X6 4X5 aralıklarında dikilebilir.5X5 aralıklarında dikildiğinde 1 dönüme(1000 m2 )40 adet fidan dikilir.Tarla kenarına tek sıra dikim yapılacaksa 3 metre aralıkla dikim yapılabilir.
* İlk yıllarda azotlu gübrelerle gübrelemek verimi artırır.Gübre ihtiyacı yıllar geçtikçe azalır.
* Gerek hava kirliliğinin önlenmesi gerekse hızlı ağaçlandırılması gereken yerlerde ve peyzaç amaçlı olarak ta paulownia dan yararlanılmaktadır.
* Yurt çapında hızla yasaklanan ve yasaklanması gündemde olan kavak ağaçlarına karşı çok iyi ve karlı alternatiftir.
* Bazı ülkeler stratejik olarak askeri alanlarda kamuflaj bitkisi olarak kullanmışlardır.
* Derin kök yapısı ile toprağı kısa sürede kavradığından erozyonu önleme de faydalanılır.
* Hazineden ağaçlandırmak amacı ile yer kiralandığında paulownia ağacı ile ağaçlandırma yapılabilir.
* Verim artışı sağlamak için rüzgar kesici ve aşırı güneş ışınlarını perdeleyici olarak kullanılabilir.
* Her 8-10 yılda bir gövdesi kesilerek tekrar fidan almadan çıkan sürgünlerle 7 defa ürün alınabilir.
* Ağacın beslenmesi toprağın 40 cm altından başladığı için hem ağaç araları traktörle sürülebilir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]hem de ara tarım uygulaması yapılabilir.
* Geniş yaprakları ile çok büyük oranlarda co² çözümlemesi yaptığından kent alanlarındaki hava kirliliğinin önlenmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
* Paulownia ağacı ile birlikte hayvancılık ve arıcılığın yanında [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]yayla tavukçuluğu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]hindi ve deve kuşu yetiştiriciliği de yapılabilir.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:40.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net