IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Bahçe Bakımı ve Çiçekler (https://www.ircforumlari.net/bahce-bakimi-ve-cicekler/)
-   -   Kolyoz Süs Bitkisi, Kolyoz Süs Bitkisi Yetişriciliği Nasıl Yapılır (https://www.ircforumlari.net/bahce-bakimi-ve-cicekler/577920-kolyoz-sus-bitkisi-kolyoz-sus-bitkisi-yetisriciligi-nasil-yapilir.html)

Violent 07 Nisan 2014 22:14

Kolyoz Süs Bitkisi, Kolyoz Süs Bitkisi Yetişriciliği Nasıl Yapılır
 
Kolyoz Süs Bitkisi, Kolyoz Süs Bitkisi Yetişriciliği Nasıl Yapılır

Diğer Adı Coleusolan Kolyoz bitkisi ve Yaprak Güzeli olarakda bilinen bitki Hakkında bilgileri Masalca Forum üyeleri burada bulabilrsiniz.

Kolyoz, Yaprak Güzeli (Coleus) Yetiştiriciliği

Doğal yetişme alanlarında otsu veya ağaççık şeklinde gelişen formları vardır.
Saksı çiçekleri yetiştiriciliğinde Önemli türü C. blumei hibritleridir. Gayet güzel ve dekoratif yapraklan için yetiştirilirler.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Coleus blumei

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Genel Özellikleri
Anavatanı Afrika ve Asya’nın tropik bölgeleri olan Kolyoz’un tabiatta 150 türü bulunur. C.blumei’ den başka yetiştiriciliği yapılan önemli süs bitkileri türü C. Thyrsoiedus’ tur. Yaprakları yeşil, kırmızı bronz, beyaz, pembe ve sarı renkli ve oldukça gösterişlidir. Çiçekleri sürgün uçlarında ve mavi renkli olan iç mekan süs bitkilerdir.

İklim İstekleri
Gelişme döneminde 15-18 C sıcaklık ister. Kışın 13 C ye ihtiyaç gösterir. Sıcaklığın 7 C nin altına düşmemesi gerekir. Kolyoz bitkilerinin istediği orantılı nem miktarı %60-70’ dir. Aydınlık ve güneşli yerlerden hoşlanır. Yoğun gölge yerlerde bulundurulduklarında yapraklarda yeşil renk yoğunluğunun arttığı görülür.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Toprak İstekleri

Boynuz ve tırnak unu ile kalsiyum fosfat ve potasyum sülfat oranları 3 kat artırılırsa bu karışım bitkiye verilmesi için uygun halde bir toprak karışımı olur.

Üretim Tekniği
Kolyoz bitkisinin üretimi tohum ve çelikle olur. Tohumlar Ocak-Mart aylarında ekilirler. Tohum kasaları 20-22 C’de ve yarı gölge ortamlarda korunurlarsa 14-20 gün içerisinde çimlenme meydana getirilir. Çelikler çiçeklenmemiş yan sürgün uçlarından 7.0-7.5 cm uzunluğunda Ağustos-Mart aylarında alınır. Alınan çelikler 7 kısım tınlı toprak, 3 kısım turba yosunu ve 2 kısım kum hacimce karıştırılarak har karışımın metre küpüne 500 g öğütülmüş kireç taşı ile 2.850 g özel John Innes karışımı yani 2 kısım parçacık büyüklüğü 3 mm olacak şekilde öğütülmüş boynuz ve tırnak unu (%13 N), 2 kısım kalsiyum fosfat, 1 kısım potasyum sülfat katılarak dikilir. Ortan sıcaklığı 16-18 C dolayında tutulmalıdır. Böylece çelikler 1-2 hafta içinde köklenirler.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Gübreleme

Her yıl 2-3 yılda bir Mart ayında saksı değiştirmesi yapılmalıdır. Her yıl Şubat-Mart ayları arasında haftada bir kez 1 g/l kompoze gübre verilmelidir. SulamaYazın bol su verilmelidir. Sıcak ve kurak havalarda yapraklara sık sık püskürtme yapılmalıdır. Optimum nem miktarının düşük olduğu yerlerde bitki yapraklarını döker. Kışın bitkiye verilen su miktarı azaltılmakla birlikte saksı toprağının kurumamasına özen gösterilmelidir. Budamaİki yaşındaki bitkiler Şubat ayında 2/3 oranında kısaltılmalıdır.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Hastalık ve Zararlıları

Önemli hastalıkları Kök Çürüklüğü, Kurşuni Küf ve Yaprak lekesi’ dir. Zararlıları ise Nematod, Beyaz Sinek ve Unlu bitler’ dir.



ALINTIDIR



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:23.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2025 IRCForumlari.Net Sparhawk